Foto: tuintegels_60x60

Wat is het beste formaat tuintegels?

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe tuintegels zul je merken dat er naast de verschillende materialen ook talloze afmetingen zijn.

Theo 10 Februari 2023

60x60 komt het meeste voor, maar je kunt ook kiezen voor een kleiner format of juist grote terrastegels van een meter bij een meter. De verschillende formaten hebben allemaal invloed op de uitstraling van jouw tuin. Hier lees je alle voor- en nadelen voor het beste formaat tuintegels.

De invloed van het formaat tuintegels

Het formaat van tuintegels bepaalt voor het grootste gedeelte de look en feel van jouw tuin. Wanneer je een groot terras wilt aanleggen zul je met kleine klinkers een heel ander resultaat krijgen dan wanneer je kiest voor de meest voorkomende tuintegels van 60x60.

Zo heeft het formaat onder andere invloed op:

  • De optische ruimtelijkheid van jouw tuin
  • Hoe makkelijk de tegel te leggen is
  • De mogelijkheden in materialen en afwerkingen
  • De vierkante meter prijs per tegel

Formaten voor een optisch grotere tuin

Wil je een gedeelte van jouw tuin bestraten en hierbij optisch een zo groot mogelijk oppervlak creëren? Dan is een groot formaat tegel een goede optie. Ook als jouw tuin niet heel groot is, kun je beter voor een groter formaat tuintegel kiezen dan voor kleinere tegeltjes. Dit verkleint juist de ruimte doordat er veel meer details te zien zijn.

Bij een groot formaat denken we aan 60x60 tuintegels of groter. Doordat jouw tuin door een terrastegel vanaf 60 bij 60 centimeter een stuk groter lijkt, zul je ook een gevoel van rust creëren. Je creëert makkelijk één geheel van het terras, een looppad of andere afscheiding in jouw tuin, hoe groot dit oppervlak ook is.

60x60 tuintegels zijn makkelijk te leggen

Wanneer je gaat nadenken over het leggen van tuintegels heb je hier ook weer het meeste voordeel van een makkelijk te leggen tegel. Door het relatief grote oppervlak van een 60x60 tuintegel kun je snel meters maken en is het eenvoudig om het terras uit te vlakken. Grotere terrastegels zijn al een stuk minder handzaam en moeten soms zelfs met een speciale machine gelegd worden.

Daarentegen heb je van kleine tuintegels, zoals klinkers, weer een heleboel werk om een fatsoenlijk oppervlak te bestraten. Hoe makkelijk de tegel te leggen is, hangt dus ook van het handzame formaat af. Wanneer je zelf aan de slag wilt is dit misschien wel een belangrijke overweging om mee te nemen in jouw beslissing voor het beste formaat.

De meeste opties voor materialen

Wanneer je kiest voor een gangbaar formaat tuintegel van 60 bij 60 zul je ook veel opties hebben in de verschillende materialen en kleuren van deze terrastegel. Zo kun je doorgaans onder andere kiezen voor:

  • Keramiek
  • Beton
  • Keramiek op beton

Met een keramieken tegel kun je een luxe uitstraling aan jouw tuin geven en zorg je voor een terras dat onderhoudsvrij is en bestand is tegen diverse weersinvloeden. Hierdoor zijn deze tegels duurder in aanschaf, maar kun je er ook langer plezier van beleven.

Aan de andere kant geeft een betonnen tuintegel een robuuste look en is dit materiaal een stuk vriendelijker in aanschafprijzen. Deze variant wordt dan ook veel gebruikt voor het creëren van looppaden.

Kijk naar de voordelige m2 prijs

Wanneer je wilt gaan voor een budget oplossing zijn de meest gangbare formaten tuintegels een goede oplossing. Hierbij komt ook weer de 60x60 tuintegel als liefhebber uit de bus. Doordat deze gemiddelde afmeting het meeste wordt geproduceerd is deze variant een stuk goedkoper dan de extra grote tuintegels van 80x80 of 100x100 centimeter.

Ga je kijken naar kleinere tuintegels, dan zul je merken dat je ook een stuk meer terrastegels moet kopen om eenzelfde vierkante meter te kunnen bestraten. Daarnaast heb je bij een groter formaat een stuk minder voegmiddel nodig dan bij kleine stenen. Ook dit scheelt weer een hoop in budget.

Zet jouw wensen voor tuintegels op een rij

Zoals je leest hangt het beste formaat tuintegels af van verschillende factoren. Bepaal daarom voor jezelf welke invloeden jij het meest belangrijk vindt, of wat jou mogelijk minder kan interesseren.

Wanneer je zelf aan de slag wilt met een terras aanleggen zul je misschien sneller letten op een makkelijk te leggen formaat, dan wanneer je al een stratenmaker hebt ingehuurd. Natuurlijk is ook jouw smaak en budget bepalend in het formaat en type materiaal dat je zoekt.

Zijn alle invloeden van het formaat voor jou van groot belang? Dan kun je het beste voor een populair en gangbaar formaat zoals 60 bij 60 centimeter kiezen. Hierbij weet je zeker dat je het geheel voor een scherpe prijs kunt kopen, er volop keus is en je makkelijk aan de slag kunt met het leggen van tuintegels van 60x60.

Reacties