Foto: Bladblazer_jpg

Veel losse bladeren in je tuin? Zo gebruik je een bladblazer

Het is weer herfst en dat betekent dat de bladeren weer prachtig oranje, rood en bruin kleuren. Daarna waaien de blaadjes helaas alweer snel op de grond.

11 November 2023

Dit kan ervoor zorgen dat je terras en gazon bedekt worden onder een flinke laag bladeren. Om dit snel en gemakkelijk op te ruimen geeft EGO Power+ je wat tips om met een bladblazer aan de slag te gaan. 

Waarom bladblazen?
Te veel bladeren op je terras kunnen voor onveilige situaties zorgen. Vooral wanneer het regent en de bladeren nat worden, kun je er makkelijk over uitglijden. Door af en toe te bladblazen voorkom je gladheid op je terras en dat is wel zo fijn als je hier nog even van die zachte herfstmiddagen wil genieten. 

Veel opgehoopte bladeren op je gazon kunnen ervoor zorgen dat er geen licht en lucht bij het gras kunnen komen, waardoor er kale plekken ontstaan. Het is daarom aan te raden om deze ook regelmatig te verwijderen. Haal niet alle blaadjes weg, want kleine beestjes die graag in je gazon wonen en deze gezond houden vinden bladeren een fijne schuilplaats. 

Beginnen
Voordat je begint met blazen is het goed om eerst een plek te kiezen waar je de bladeren verzamelt. Je kunt het beste aan de randen van je tuin beginnen en naar het midden toe werken. Om vrij rond te kunnen lopen in je tuin is een bladblazer op accu het makkelijkst, omdat je dan niet op snoeren hoeft te letten. Ook is het milieuvriendelijker dan een bladblazer op benzine én je maak je minder herrie. Een bladblazer op benzine produceert zo'n 91.8 dB(A), een bladblazer met een EGO accu produceert slechts 84.1 dB(A) geluid. Gezien de dagelijkse blootstellingslimiet van 87 dB(A) is dat dus wel zo fijn voor jou én voor de buren. EGO Power+ heeft verschillende bladblazers op accu, van lichtgewicht tot zeer krachtig. 

Techniek 

Beweeg de bladblazer in een u-vorm van rechts naar links en weer terug. Dit is de beste manier om de bladeren voor je uit te blazen. Bij bladblazen op je gazon kun je er beter voor zorgen dat je niet direct of te hard op je gras blaast. Dit kan je gazon namelijk beschadigen. Houd de bladblazer daarom zo horizontaal mogelijk. 

Wanneer je natte bladeren wil wegblazen heb je een wat hogere blaaskracht nodig dan bij droge bladeren. Kies dus een bladblazer met een capaciteit om lucht te verplaatsen die bij jouw behoeftes past. Soms moet je er zelfs een schraper of hark bij halen om de meest hardnekkige bladeren los te krijgen van de grond. 

Wat doe je met de bladeren?
Je hebt alle bladeren verzameld, maar wat nu? Het is eigenlijk zonde om ze in de GFT te gooien. Bladeren zijn namelijk voedsel voor je planten en bomen. Strooi ze daarom in je border. Na een tijdje verteren ze en veranderen ze in mulch. Dit werkt ook als bescherming voor de bodem tegen vorst en uitdroging. Hoe dikker de laag, hoe beter. Je planten en bomen zullen je dankbaar zijn. Kleine beestjes en insecten, zoals lieveheersbeestjes en egels, vinden het fijn om onder de bladeren te schuilen. In ruil daarvoor eten de lieveheersbeestjes de bladluizen op en maken de wormen de grond lekker luchtig. Zo helpt jouw bladafval dus ook om je tuin diervriendelijk te maken en creëer je een mooie biodiverse tuin.

Ga voor meer informatie naar egopowerplus.nl 

Reacties