Foto: zonwering

Tips voor het zelf onderhouden of repareren van je zonnescherm

Met goed onderhoud gaan je spullen immers veel langer mee, ook je zonnescherm. Doe daarom je voordeel met de volgende tips:

Joost 28 Juni 2024

Natuurlijk is het lekker makkelijk om je zonnescherm te laten onderhouden en er zelf ver bij uit de buurt te blijven. Maar eerlijk is eerlijk; onderhoud en reparaties kosten vaak veel geld en met het oog op de Right to Repair is er niks mis met het zelf doen. Misschien ga je er zelfs wel een nieuwe hobby aan krijgen om apparaten en installaties die er lastig uitzien, vanaf nu zelf onder handen te nemen. Met goed onderhoud gaan je spullen immers veel langer mee, ook je zonnescherm. Doe daarom je voordeel met de volgende tips:

Tip 1: Hou dagelijkse een oogje in het zeil

En dan bedoelen we hier letterlijk: het zonnescherm, zeil of doek en de overige bewegende delen. Gebruik je oren en ogen als je het zonnescherm in- of uitrolt. Elke beweging die anders dan anders is of elk geluid dat niet normaal klinkt, is aanleiding voor verdere inspectie. Kun je het bewegen direct stopzetten? Laat bij afwijkingen dan vooral het zonnescherm niet verder bewegen. Je zou het zomaar eens zo erg kunnen beschadigen dat je bijvoorbeeld de motor voor het zonnescherm geheel moet vervangen.

Tip 2: Voer periodiek onderhoud aan je zonnescherm uit

Er zijn van die handige trucjes om het onderhoud aan je zonnescherm lekker praktisch te houden. Heb je een bladblazer? Blaas dan regelmatig blaadjes of takjes die op het scherm achterblijven van het doek. Dit kan dan geen vlekken of schade veroorzaken als je het zonnescherm inklapt of inrolt. Let wel op dat je je ‘tuinafval’ niet naar het zonnescherm van je buren blaast, want dan mag je daar het scherm ook komen onderhouden.

Deel twee van deze tip gaat over het periodiek onderhouden van het mechanische deel van je zonnescherm. Behandel scharnieren met een geschikte spray op oliebasis, zodat de beweging er goed in blijft zitten. Haal voordat je dit doet oud smeermiddel weg, inclusief de stof die erin is gaan ophopen. Durf je nog een stap verder te gaan? Dan demonteer je de motor en maak je die van binnen weer keurig schoon.

Tip 3: Sla tijdig vervangende onderdelen voor je zonnescherm in

Ben je blij met de kleur of print van het doek dat je nu in je zonnescherm hebt? Standaardkleuren en designs (bijvoorbeeld strepen, stippen en kleuren als grijs, blauw en groen) zullen altijd onderdeel van het doekenassortiment uitmaken. Maar als je net een iets ander printje in je zonnescherm hebt, kan het uit de mode gaan. Als je dus tevreden bent over de kwaliteit en de uitstraling van je zonneschermdoek, koop je nu reservedoek in.

Hetzelfde principe geldt voor de motor of andere onderdelen. Er zijn zoveel verschillende motormerken voor zonneschermen – en ook voor rolluiken trouwens – zoals FAAC, Nice, Beker, Simu, Brel, Elero, ASA. Als je dus een specifieke Somfy buismotor kopen op de agenda hebt staan, doe je er goed aan om die aankoop niet uit te stellen. Beter nu kopen, dan erachter komen dat er een tekort is aan onderdelen en er een lange levertijd is, of dat jouw motor helemaal niet meer gemaakt wordt.

Tip 4: Onthoud de volgorde bij demontage

Ben jij iemand die onderhoud en reparaties zelf wil gaan doen? Dan is deze tip een echte aanrader: maak voldoende foto’s of zet je telefoon of camera op een statief en film alles wat je doet. Je zou de eerste niet zijn die na het schoonmaken en weer in elkaar zetten onderdelen overhoudt. Dat voorkom je door goed in te zoomen op de kleinere onderdelen en elke stap gewoon netjes vast te leggen.

Dit helpt je niet alleen om het proces helemaal van Z weer terug naar A te volgen, maar geeft je ook het zelfvertrouwen om onderhoud en reparaties aan je eigen spullen vaker zelf te doen. En heb je de ruimte? Dan is elk onderdeel dat je verwijdert op volgorde leggen extra handig. Zo weet je zeker dat je bij het weer in elkaar zetten geen onderdelen overslaat.

Tip 5: Investeer in gereedschap en materiaal voor onderhoud/reparatie

Dit is natuurlijk een open deur, maar ga grote kruiskopschroeven niet met een veel te kleine platte schroevendraaier proberen los te draaien. Schaf kwalitatief goed basismateriaal en gereedschap aan. Je zult er lang plezier van hebben. Koop een keer een kleine compressor waarmee je vuil goed wegblaast. Zie je een keer een aanbieding voorbij komen voor een werkbank voor in je schuurtje of een handig opbergsysteem op wielen? Verwen jezelf. Je maakt onderhouden en repareren er zoveel makkelijker én ook nog eens leuker mee.

Conclusie

Zelf een zonnescherm onderhouden of repareren is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt wel een beetje technisch inzicht, logisch verstand, geduld en lef nodig. En als je op hoogte werkzaamheden moet uitvoeren (draagstructuur of motor demonteren), is hoogtevrees zeker niet handig. Verder heb je natuurlijk wel de juiste gereedschappen nodig en moet je in ieder geval fit genoeg zijn om die ladder op te klimmen.

Reacties