Foto: Loodgieter

Een eigen huis: Deze 5 essentiële loodgietersreparaties wil je kennen!

De vijf meest voorkomende problemen.

Vincent 10 April 2024

Een eigen huis, een plek onder de zon. Dit is een droom van veel mensen wat steeds lastiger in vervulling gaat, met de huidige oververhitting op de huizenmarkt. Huizenprijzen stijgen maar door, en ook de financiering van een woning is niet meer zomaar geregeld. Na de eerste vreugde bij het veroveren van een eigen woning, komt ook vaak een stukje onzekerheid en twijfel. Want het is een grote verantwoordelijkheid om een eigen huis te bezitten. Het onderhouden ervan is namelijk echt iets wat je door de jaren heen moet leren. Van een verrot kozijn vervangen tot een plotselinge lekkage. Door de jaren heen zal het allemaal een keer voorbij komen, en zul je voor alles een eigen oplossing moeten bedenken. Maar op welke zaken je je alvast kan voorbereiden op het gebied van een loodgieter? Lees snel verder voor de vijf meest voorkomende problemen.

1. Verstopte afvoer 

Met stip op één staat toch wel de verstopte afvoer. Ook wanneer je zeer goed let op alles wat je wel (en vooral niet!) door de afvoer gooit, kun je hier nog steeds last van krijgen. Een verstopte afvoer is super vervelend en iets wat vooral gebeurt op momenten dat je er écht niet op zit te wachten. Gelukkig hoef je hier niet altijd direct een loodgieter voor te bellen, maar kun je zelf ook al veel doen. Allereerst is het goed om te checken of je een (ouderwetse) ontstopper in huis hebt. Zo niet, dan is dit wel iets waarvan het slim is om aan te schaffen en om te checken of buren er wellicht al één hebben liggen. Het is een voorwerp wat al decennia meegaat, maar nog altijd perfect dienst doet. Ook zijn er andere manieren die soms uitkomst bieden. Zo kan het helpen om huishoudsoda (baking soda) of azijn door de afvoer te gooien, dit lost namelijk vetresten op en dat is vaak de boosdoener van de verstopping. Laat dit geruime tijd inwerken en spoel het daarna na met kokend water. Heeft dit alles niet geholpen? Dan is een loodgieter bellen wellicht toch een goed idee.

2. Lekkende kranen 

Na een verstopte afvoer is de lekkende kraan ook iets wat iedereen wel een keer overkomt. Ook hierbij kun je zelf al het nodige doen, voordat je een professionele loodgieter inschakelt. Schroef bijvoorbeeld het binnenwerk uit de kraan, vaak zit daar kalk op of is het leertje versleten. Die laatste kun je zelf vaak prima vervangen. Ook kan het helpen om alle onderdelen te ontkalken, en daarna weer in elkaar te zetten. Vergeet hierbij niet het water even af te sluiten. Helpt het niet? Een loodgieter bellen is dan de oplossing!

3. Toiletproblemen 

Dit is ook ontzettend vervelend en ook wel een tikje smerig; een toilet dat verstopt is of niet meer goed doorspoelt. Ook hier is de ontstopper je beste vriend en is het aan te raden om deze te gebruiken. Wanneer het daarna weer beter doorstroomt is dat natuurlijk super fijn, maar ook zaak om wél een loodgieter te benaderen. De kans dat dit probleem weer ontstaat is namelijk groot. Een goede loodgieter in Amsterdam of Rotterdam? Die vind je tegenwoordig snel online! 

4. Lekkende leidingen 

Dit is een probleem waar je op diverse manieren achter kan komen; wanneer er opeens vochtplekken ontstaan op de muur of op het plafond, dan weet je vaak al hoe laat het is. Maar ook bij een hele hoge waterrekening moet er een belletje gaan rinkelen. Het is goed om dan direct een loodgieter te bellen en niet zelf te veel te gaan doen. Het water afsluiten is wel een goed idee. Vaak zijn hier ingrijpende maatregelen nodig die lastig zijn om zelf te verhelpen.

5. Waterverwarmingssysteem onderhouden 

Dan nog één waarbij het helemaal een kwestie is van ‘beter voorkomen dan genezen’ en dat is bij het onderhoud van je waterverwarmingssysteem. Iets waar je -zeker in de winter- niet zonder wilt komen te zitten, is warm water. Laat dit dan ook minstens één keer per jaar checken. Niet alleen fijn wanneer alles blijft werken, maar ook fijn wanneer je weet dat er niet onnodig veel verbruikt wordt doordat er ergens iets lekt of hapert.

Kortom; een loodgieter inhuren is soms noodzakelijk, maar liever ben je dat moment voor. Investeer in een paar dingen zodat je thuis al zelf de eerste actie kan ondernemen. Investeer ook in het preventief voorkomen van grotere problemen, door een loodgieter zaken periodiek te laten checken. Alleen dan zit jij er droog, warm en voordelig bij. Op zoek naar een goede loodgieter? Online kun je de beste met elkaar vergelijken, van loodgieters in Rotterdam tot Amsterdam!

Reacties