Profielfoto van DeZaden.nl
DeZaden.nl
Postbus 95, 8440 AB HEERENVEEN
maandag
08:30 - 16:30
dinsdag
08:30 - 16:30
woensdag
08:30 - 16:30
donderdag
08:30 - 16:30
vrijdag
08:30 - 16:30
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

SIERGRASSEN ZAAIEN IN 5 STAPPEN + 5 STIJLVOLLE TIPS

Siergrassen zijn een sierlijke en stijlvolle toevoeging in elke tuin. Je kunt ze planten, maar leuker is het om siergrassen zelf te zaaien. Siergrassen zaaien, is niet moeilijk!

STIJLVOLLE SIERGRASSEN DIE JE ZELF KUNT ZAAIEN

Er zijn veel verschillende soorten siergrassen, van korte grassen tot hoge grassen en ook hun kleur en bloeiwijze varieert. We geven vijf tips voor prachtige grassen die je zelf kunt zaaien:

  • Vedergras (stipa tenuissima) Een fijn siergras met groene, dunne halmen. De bijnaam van dit gras is ‘Ponytails’, wat terugslaat op de dunne halmen die aan een staart doen denken. Dit siergras is prachtig in combinatie met kogellook.
  • Lampenpoetsersgras (pennisetum alopecuroides) Dit siergras wordt wel 80 cm hoog. Het heeft sierlijke pluimen en kan in de vollegrond, maar ook in potten geplant worden. Lampenpoetsersgras kun je mooi combineren met sierdistels of lavendel.
  • Blauw schapengras (festuca glauca) Dit siergras dankt zijn naam aan de blauwe kleur. Het is een vrij laagblijvend gras dat goed past in een heide- of rotstuin. Combineer blauw schapengras met lavendel en tijm.
  • Parelgras (sporobolus heterolepis) Een prachtig gras dat in de herfst een mooie goudgele kleur krijgt. Het is mooi te combineren met herfstasters.
  • Prachtriet (miscanthus sinensis) Polvormend gras dat wel anderhalve meter hoog kan worden. Heeft rietachtige stengels en indrukwekkende pluimen. Dit gras laat zich goed combineren met Campanula

 

SIERGRASSEN ZAAIEN

Enthousiast geworden? Dat begrijpen we maar al te goed! Je kunt direct aan de slag met het zaaien van deze grassen. Hoe je dit precies doet, lees je in onderstaand stappenplan.

Stap 1 : Beplantingsplan maken
Stel een beplantingsplan op en kies jouw favoriete soorten. Lees altijd de instructies op de verpakking om precies te weten welke eisen (standplaats, grondsoort) het siergras van jouw keuze stelt.

Stap 2 : Voorzaaien in potjes
Om je siergrassen een goede start te geven, zaai je ze binnen voor in potjes. Geen kas of geen ruimte in huis tot je beschikking? Wacht dan met zaaien tot het minimaal 10 °C is. Deze temperatuur hebben de meeste zaden nodig om te kiemen. Je kunt binnen al vanaf eind maart, begin april voorzaaien om eerder van je siergras te kunnen genieten

Stap 3 : Water geven
Geef met regelmaat water. Na ongeveer twee weken kun je de eerste sprietjes zien opkomen.

Stap 4 : Verspenen
Als je gras gegroeid is en goed geworteld is, kun je ze verspenen. Dat wil zeggen van de zaaitray of het zaaibakje verpotten naar een groter potje, zodat de planten verder kunnen groeien.

Stap 5 : Uitplanten
Als je eenmaal flinke plantjes hebt, is het tijd om ze in andere potten te zetten of uit te planten in de tuin. Doe dit in elk geval niet voor half mei (IJsheiligen), want door vorst kunnen de plantjes beschadigen.

klik hier om siergras te bestellen