Profielfoto van DeZaden.nl
DeZaden.nl
Postbus 95, 8440 AB HEERENVEEN
maandag
08:30 - 16:30
dinsdag
08:30 - 16:30
woensdag
08:30 - 16:30
donderdag
08:30 - 16:30
vrijdag
08:30 - 16:30
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

VELDBLOEMEN: MAAK VAN JE TUIN EEN NATUURLIJKE BLOEMENWEIDE

Veldbloemen en weidebloemen zijn termen voor bloemen die in de Nederlandse natuur groeien. Het zijn bloemen die vaak heel aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en andere insecten.

WAT ZIJN VELDBLOEMEN?
Je hoort de laatste tijd steeds meer over veldbloemen, weidebloemen of wilde bloemen. Het zijn termen voor bloemen die in de Nederlandse natuur vrij groeien. Je kent er vast wel een aantal. Denk bijvoorbeeld aan de klaproos, de akkerdistel of dotterbloem. Je kunt tegenwoordige handige mengsels kopen. Je koopt dan een pakje met daarin een mix van een- en meerjarige bloemen die je zelf gemakkelijk kunt zaaien. Vaak kun je dit ook nog goed combineren met graszaden, waardoor je je tuin of een deel van je tuin goed kunt bedekken.

 

WAT IS HET NUT VAN VELDBLOEMEN?
Veldbloemen zijn in de eerste plaats natuurlijk mooi om te zien. Met hun bonte kleuren geven ze een vrolijke uitstraling aan de tuin. Daarnaast is een bloemenweide ook heel nuttig. De meeste mengsels bevatten planten die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken. Deze insecten hebben het niet altijd even makkelijk, er is voor hen vaak een groot tekort aan voedsel. Door een stukje van je tuin te bedekken met zo’n mooi bloementapijt help jij deze nuttige beestjes een handje.

Het is slechts een voorbeeld van wat je kunt om je tuin aantrekkelijk te maken voor bijen en vlinders. Wat dacht je bijvoorbeeld van het plaatsen van een insectenhotel. In de blog ‘Een tuin voor bijen en vlinders’ geven we je meer tips over hoe je je tuin aantrekkelijk maakt voor deze insecten.

 

VELDBOEKET PLUKKEN
Van sommige van de veldbloemen kun je niet alleen buiten, maar ook binnen genieten. Je kunt namelijk je eigen veldboeket samenstellen. Veldboeketten zijn mooie boeketten die gekenmerkt worden door hun losse structuur en hun bijna willekeurige samenstelling van bloemen, grassen en kruiden.

In het artikel ‘Bloemen plukken uit eigen tuin’ geven we je tips voor het samenstellen van je eigen boeket!

HOE GA JE TE WERK?
Het aanleggen van een bloemenweide is helemaal niet moeilijk. We leggen je in een paar simpele stappen uit hoe je te werk gaat.

1. Selecteer een stukje grond waar je je bloemenweide wilt aanleggen. Dit kan een afgebakend stukje zijn, zoals je border, maar je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook een deel van je gazon gebruiken.

2. De meeste weidebloemen hebben graag veel zon en staan het liefst in droge, arme grond. Zorg bij de keuze voor je stukje grond dat hier voldoende zon schijnt.

3. Voor je kunt zaaien, is het goed de grond voor te bereiden. Veldbloemen zijn niet dol op meststoffen en juist wel op een arme, luchtige grond. Werk wat zand door de grond om de grond luchtiger te maken. Maak de bodem goed los voor je begint te zaaien.

4. Hoe je exact moet zaaien, vind je op de verpakking van het mengsel. Lees dit van tevoren goed door, zo ga je goed voorbereid te werk.

 klik hier om zaden te bestellen

Tip: Heb je de beschikking over een groot stuk land waar je niets mee doet, of bijvoorbeeld een flinke berm? Zaai deze dan in met wilde bloemen. Je helpt de natuur hier echt mee en vrolijkt de buurt op!