Foto: Mooie_tuin

Een mooie tuin zonder dat je groene vingers hebt?

Tips om het in te richten!

Vincent 22 April 2024

In deze oververhitte huizenmarkt is een eigen buitenplek echt een ware luxe geworden. De meeste mensen zijn al ontzettend blij met een klein Frans balkon, laat staan wanneer je een hele eigen tuin tot je beschikking hebt. Van de eerste zonnestralen opvangen in een luw hoekje op een bankje tot lange avonden dineren na een zomerse dag. Een eigen tuin is een voorrecht waar je veel uit gaat halen. Uiteraard kost dit ook het nodige qua investering, zowel geld als tijd. Zeker wanneer je van nature geen groene vingers hebt en je nog wel wat hulp kan gebruiken, kan het hebben van een tuin best een uitdaging zijn. Hoe je toch alles eruit haalt, ook wanneer je geen groene vingers hebt? Lees snel verder. 

Begin bij de basis van je tuin

Wanneer je een tuin hebt en je mag die gaan inrichten, dan is het goed om over de nodige zelfkennis te beschikken en je te realiseren dat je geen geboren tuinman of -vrouw bent. Mocht je een professional om hulp vragen bij het inrichten van een tuin, geef dit dan ook eerlijk aan. Er zijn namelijk heel veel manieren om je tuin leuk en groen in te richten, zonder dat dit heel veel kost aan onderhoud. Het succes van jouw tuin begint er dus mee om bij het aanleggen al rekening te houden met het feit dat het onderhoudsarm moet zijn. Dit biedt een mooie basis voor de toekomst waar jij een prima tuin hebt, waar je in de toekomst niet meerdere dagen per maand qua onderhoud aan kwijt bent. 

Kies je onderhoudsarm? Kies dan kunstgras!

Een basiselement dat waanzinnig goed is in een onderhoudsarme tuin, is onder andere kunstgras. Misschien denk je hierbij nog als eerste aan voetbalvelden met kort nepgras maar dat is tegenwoordig echt een achterhaald beeld. Je kan namelijk echt al heel snel mooi kunstgras laten aanleggen, wat je niet van echt kunt onderscheiden. Een investering die het nodige kost, maar meer dan het geld waard is. Niet alleen omdat het weinig onderhoud met zich mee brengt, ook in de toekomst zijn de kosten zeer gering. Je hoeft het nooit te maaien, opnieuw te zaaien of extra water te geven. Toch geeft het letterlijk kleur aan je tuin en heeft het een hele natuurlijke uitstraling. Daarnaast is het ook ideaal met kleine kinderen en is het een duurzame keuze. De meeste innovatieve velden hebben namelijk een goed afwateringssysteem wat ideaal is voor de ondergrond. Maak daarom van jouw tuin een kunstgrasparadijs, je zult er geen spijt van krijgen!

Laat alles langer mooi blijven

Dan het aanvullende groen, ook hierbij kun je vaak kiezen uit vele opties. Ga niet voor bloemen en planten die maar één seizoen meegaan, maar kies opties die je alleen maar even hoeft bij te snoeien in het vroege voorjaar of najaar. Vraag bij de aanleg direct aan de verkoper of hovenier hoe je ze onderhoudt en noteer dit. Zet heel praktisch een reminder in je agenda en voer dit klusje dan ook direct uit. Eenvoudig ieder jaar even te fiksen en je hebt jarenlang een bloeiende tuin. Kies dus voor bloemen en planten die tegen een stootje kunnen, zowel in de vrieskou als in de warme zomer. Ook bij het kiezen van een ondergrond voor een terras en een tuinhuis is het goed om naar de gebruikte materialen te kijken. Kies liever voor kunststof dan hout. Kunststof is net zo mooi als hout tegenwoordig, maar het onderhoud is ook hier een stuk fijner. Geen nieuwe lagen verf, houtrot en verkleuringen. Kunststof is sterk, weerbestendig en behoud zijn kleur. Ideaal voor een tuinhuis, veranda of schutting. Qua tegels en ondergrond is het aan te raden voor grote terrastegels te gaan. Ideaal, want ook dat is helemaal de trend tegenwoordig. Maar voor het onderhoud is het veel handiger. Misschien in het voorjaar even een hogedrukspuit eroverheen, maar geen onkruid wat tussen de tegels doorgroeit. 

Kortom, de kunst bij een onderhoudsarme tuin zit ‘m vooral in het kiezen van de juiste producten voor de basis. Wanneer je hier al slim kiest, zal dit veel werk in de toekomst schelen. Laat je hierbij eventueel adviseren door de expert, deze kan goed advies geven over bijvoorbeeld onderhoudsarm groen. Zo kun jij groen doen zonder groene vingers en volop genieten van de leuke momenten in je eigen tuin!

Reacties