Profielfoto van DeZaden.nl
DeZaden.nl
Postbus 95, 8440 AB HEERENVEEN
maandag
08:30 - 16:30
dinsdag
08:30 - 16:30
woensdag
08:30 - 16:30
donderdag
08:30 - 16:30
vrijdag
08:30 - 16:30
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

EEN MOESTUIN IN POTTEN EN BAKKEN

Een moestuin in potten en bakken is zeker mogelijk, lees hier hoe het mogelijk is.

Ligging
Wie een moestuin op zijn balkon wil, kan in potten, bakken, zakken of een vierkantemeterbak aan de slag. Er zijn wel een paar zaken van belang. Bijvoorbeeld de ligging van je balkon. Is het balkon gelegen op het zuiden, dan zul je veel zon hebben en bijvoorbeeld paprika's, tomaten en andere zonminnende groenten kunnen kweken. Ligt je balkon op het noorden of oosten, dan is er weinig zon. Veel groenten en kruiden hebben zon nodig, maar er zijn wat soorten die het ook in de (half)schaduw goed doen. Denk hierbij aan kruiden als citroenmelisse en munt. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor een moestuin in potten of bakken op het (dak)terras of elders in de tuin.

 

Materiaalkeuze
Hout, terracotta, kunststof… er valt nogal wat te kiezen. Heb jij een moestuin op je balkon? Dan zul je er vaak ook naast zitten en moet het ook een lust voor het oog zijn. Is gewicht een probleem? Kies dan voor lichte materialen als kunstof of licht hout, in plaats van steen of metaal. Een groot voordeel van deze materialen is dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Verder is het bij de materiaalkeuze belangrijk om rekening te houden met het effect van de temperatuur. Donkere en dunne materialen zorgen ervoor dat de grond sneller opwarmt; bijvoorbeeld bij zwarte kunststof potten. Planten zoals Japanse esdoorn houden daar niet van. Een voordeel van kunststof potten is wel dat deze langer water vasthouden dan terracotta potten. Terracotta is poreus waardoor planten in dit soort potten op warme zomerdagen eerder zullen uitdrogen als je ze niet tijdig water geeft. Een nadeel van terracotta potten is dat ze bij vorst kunnen barsten.

Verticale moestuin
Je hoeft niet alleen de ruimte op de vloer te benutten, maar kunt (zeker op het balkon) ook de hoogte in gaan. Plaats bij de afscheiding met het balkon van de buren bijvoorbeeld klimplanten. Of maak gebruik van plantzakken of wandsystemen. Deze kun je hier ophangen en het grote voordeel is dat je ze na de oogst gemakkelijk weer kunt opruimen.

Vierkantemetermoestuin
Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een bak van ongeveer één vierkante meter. Zo’n bak is onderverdeeld in meestal negen vakken. Een dergelijke moestuin neemt weinig ruimte in beslag, kun je ook op het balkon kwijt en ziet er leuk uit. Als je een vierkantemeterbak slim optimaal benut kun je er verrassend veel uit oogsten. Je kunt de vierkantemetertuin als bouwpakketje aanschaffen, of hem zelf maken.

 

Afwatering
Om te voorkomen dat je planten 'verdrinken', moet je zorgen voor een goede afwatering. Gebruik alleen potten met drainagegaten in de bodem en leg hier een laagje potscherven op; zo kunnen de gaten niet dichtslibben met grond en kan het water goed wegstromen. Eventueel kun je de potten nog op voetjes zetten. Ook in een houten bak kun je gaten boren in de onderkant. Bekleed de binnenkant van de bak met een stevig waterdoorlatend materiaal zoals anti-worteldoek. Meer informatie over water geven vind je hier.

Verzorging
Zorg voor een goede potgrond en voeg zo nu en dan wat plantenvoeding toe aan de grond. Planten in potten en bakken hebben meer voeding nodig dan in de vollegrond. Ook de grond in bakken moet je voorbereiden en bemesten. Hoe je dit precies doet, lees je hier. Zorg ook voor voldoende bescherming. Te veel zon kan de planten doen uitdrogen of verschroeien. Je moet je planten niet alleen tegen de zon, maar ook tegen kou beschermen. Hoe je je planten tegen vorst beschermt, lees je hier.

Geschikte planten
Ook bij de keuze voor de planten zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden. Sommige planten nemen veel ruimte in, maar leveren weinig op. Denk bijvoorbeeld aan een bloemkool. In een flinke pot past maar één plant en deze ene plant levert slechts één kool op. Er zijn ook soorten die weliswaar veel ruimte innemen, maar een korte groeiperiode hebben, waardoor het nog wel de moeite waard kan zijn ze te kweken. Andijvie bijvoorbeeld kun je binnen tien weken na het zaaien al oogsten, waardoor je de pot of bak snel opnieuw kunt gebruiken.

Geschikte groenten en kruiden voor een moestuin op het balkon of terras zijn:

Aardbeien
Basilicum
Bieslook
Munt
Paprika
Parijse wortel
Radijs
Sla
Snijbiet
(Kers)tomaat

Zelf aan de slag? Lees dan hier hoe je groenten en kruiden zaait. Zijn de temperaturen er buiten nog niet helemaal naar, maar wil je alvast beginnen? Dan lees je hier alles over binnen kweken.