Foto: Eikenhout_tuinhuis

5 voordelen van eikenhout gebruiken voor een tuinhuis

Tegenwoordig zijn tuinhuisjes namelijk meer dan plekken waar je je gereedschap en tuinmeubilair opbergt.

Marlies 07 Oktober 2023

Als er iets is dat we van de pandemie hebben geleerd, dan is het wel hoe gezond de buitenlucht voor ons is. Beschik je over een eigen tuin, maar merk je dat je er toch te weinig gebruik van maakt? Maak je tuin dan netjes en schaf een eikenhouten tuinhuis aan. 

Een houten tuinhuis fungeert ook als een perfecte plek om lekker te relaxen of een boekje te lezen. Ga voor een stevige basis en kies er bijvoorbeeld voor om eikenhout te gebruiken voor het (laten) maken van zo’n tuinhuis. In dit artikel lees je meer over de voordelen van eikenhout voor zo’n project.

1. Eikenhouten is eenvoudig te bewerken voor tuinhuis

Een van de grootste voordelen van eikenhout voor het maken van een tuinhuis is dat dit soort hout heel gemakkelijk te bewerken is. Dat is ideaal want dat betekent dat je er van alles mee kunt laten maken, zoals een houten tuinhuis op maat. Eikenhout wordt daarom gebruikt bij diverse projecten: van tuinhuisjes tot volledige tuinkamers met twee kamers.

Je moet wel weten dat je eikenhout vlot moet monteren wanneer je het eenmaal in huis hebt. Dat komt omdat dit soort hout de eigenschap heeft om krom te trekken op het moment dat het een langere tijd op de grond ligt. Gebruik bij het monteren overigens wel alleen gereedschap dat van roestvrij staal is gemaakt om zo vlekken te voorkomen. In eikenhout zit namelijk veel looizuur.

2. Hardheid van eikenhout voor een stevig houten tuinhuis

Wat daarbij mooi meegenomen is, is dat eikenhout heel hard en stevig is. Ook dat is perfect voor een tuinhuisje of tuinkamer dat in weer en wind buiten moet staan. Eikenhout kan namelijk wel tegen een stootje en is bestand tegen de verschillende weersomstandigheden in Nederland. Normaal gesproken is zacht hout juist gemakkelijk te bewerken, maar bij het harde eikenhout is dat ook het geval.

Een van de voordelen van deze eigenschap is dat je zelf niet veel onderhoud kwijt bent aan eikenhout. Dat komt omdat eikenhout jarenlang mee kan gaan zonder echt te slijten of snel beschadigd te raken. De meeste mensen vinden dit een fijne reden, zodat ze verder niet om hoeven te kijken naar hun houten tuinhuis van eikenhout.

3. Eikenhout heeft een mooie natuurlijke uitstraling

En dat terwijl eikenhout uiteraard wel een mooie natuurlijke uitstraling heeft. Het is een van de meest natuurlijke houtsoorten om te zien. Door de jaren heen blijft het hout zich ontwikkelen; iets dat je op een positieve manier gaat zien. Zo kan het hout iets vergrijzen en kunnen er wat kleine scheuren ontstaan, zodat je tuinhuisje een nog meer landelijke look met een stoer randje krijgt.

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het geheel er minder mooi uit gaat zien of dat het hout kwalitatief minder wordt. Dat is gelukkig niet het geval. Eikenhout blijft een sterke houtsoort waar je heel veel plezier van gaat hebben. De uitstraling van het hout wordt alleen maar warmer en geeft op die manier nog meer sfeer aan je tuin.

4. Eikenhout is duurzame keuze voor houten tuinhuis

Dat dit hout jaren mee kan gaan zonder al te veel onderhoud betekent dat het een duurzame keuze is. Gemiddeld gaat eikenhout zeker tussen de 15 en 25 jaar mee. Het maakt niet uit of je hierbij voor behandeld of onbehandeld eikenhout gaat. In verhouding is de investering in een eikenhouten tuinhuis dus helemaal niet zo groot, juist omdat je er zoveel jaren van kunt profiteren.

Een ander punt wat betreft duurzaamheid: hardhout groeit veel langzamer dan zachthout en is daarmee ook nog eens een duurzaam alternatief voor zachthout. Daarbij wordt eikenhout gewoon in Noord-Europa geproduceerd en hoeft het dus niet te worden verscheept vanuit een ander werelddeel. Over duurzaamheid gesproken.

5. Van alles mogelijk met eikenhout in je tuin

Tot slot is het goed om te weten dat je met eikenhout echt van alles kan in de tuin. Naast het bouwen van een standaard houten tuinhuis is het bijvoorbeeld het ideale materiaal om een overkapping mee te maken. De stevigheid, het duurzame karakter en het feit dat je het zo goed kunt bewerken, zorgt ervoor dat het inzetbaar is voor ieder tuinproject. Eikenhout is namelijk verkrijgbaar in hele grote afmetingen.

Daarmee kun je meteen aan de slag gaan wanneer je het hout ontvangen hebt, zonder dat je nog veel hoeft aan te passen aan de afmetingen. Kortom: eikenhout is zeker geschikt wanneer je een houten tuinhuis wil maken of laten maken. Het is duurzaam, sterk, natuurlijk en kan jarenlang mee.

Reacties