Foto: beregening

5 redenen om te kiezen voor een automatisch beregeningssysteem voor je tuin

Beplanting behoeft een hoop onderhoud.

Theo Vliegop 30 April 2024

Heb je een tuin en houd je van groen? Dan haal je jezelf ook meteen een hoop werk op de hals. Beplanting behoeft een hoop onderhoud. Dat niet alleen, het moet ook consequent en afdoende bewaterd worden om te kunnen overleven. Dit kun je handmatig proberen bij te benen, maar je kunt ook kiezen voor automatische beregening. We bespreken vijf redenen om te kiezen voor een automatisch beregeningssysteem voor je tuin.

Gemak en tijdsbesparing

Laten we met het grootste voordeel beginnen, en dat is natuurlijk het gemak. Met een automatisch beregeningssysteem hoef je niet meer handmatig de tuin te bewateren. Het systeem doet dit voor je, waarmee je jezelf veel tijd en moeite kunt besparen. Ook kan het voor gemoedsrust zorgen, omdat je weet dat je tuin ook besproeid wordt wanneer je niet thuis bent. Zonder dat je daar iemand voor hoeft in te schakelen! Zo kun je dus onbezorgd op vakantie gaan, ook als het warm en zonnig is thuis.

Water besparen

Vaak leidt een automatisch beregeningssysteem tot waterbesparing. Dit omdat het systeem efficiënter is dan handmatig water geven. Je kunt het systeem bovendien programmeren om precies voldoende te besproeien, en om dat bijvoorbeeld ’s nachts te doen wanneer er minder verdamping plaatsvindt. Dat maakt automatische beregening ook een milieuvriendelijke en duurzame keuze die je geld kan besparen, hoewel zo’n systeem op een eigen waterbron kan worden aangesloten, in welk geval je sowieso geen kosten aan het water hebt.

Beregening

Bescherming van de investering in je tuin

Stiekem kost je tuin een hoop geld. Als je hem zelf aangeplant hebt of moet aanplanten, maak je behoorlijk wat kosten. Planten en gras zijn niet goedkoop. Dan is het natuurlijk doodzonde als het allemaal verpietert omdat je tuin onvoldoende water krijgt. Dat is immers het risico als je het handmatig moet doen, want je bent niet altijd in de gelegenheid. Een automatisch beregeningssysteem beschermt je beplanting door het van voldoende water te voorzien, waardoor het tegelijkertijd ook een bescherming van jouw investering in je tuin is.

Beter waterverdeling voor je beplanting

Uiteindelijk kan een systeem voor automatische beregening je planten beter dienen dan je waarschijnlijk zelf kunt. Ten eerste kan een automatisch beregeningssysteem zo worden geprogrammeerd dat het precies de juiste hoeveelheid water geeft, waardoor het risico op overbewatering wordt verminderd. Dit is essentieel voor de gezondheid van je planten en het behoud van je gazon. Ook verdeelt het systeem verdeelt het water gelijkmatig over je tuin, waardoor alle planten voldoende aan bod komen. Dankzij de automatisering krijgt je tuin altijd water, waardoor je planten niet lijden een inconsistente watergift.

Waarde van je woning verhogen

Hoewel het waarschijnlijk niet de eerste gedachte is die je zult hebben, kan een systeem voor automatische beregening ook de waarde van je woning helpen verhogen. Ten eerste natuurlijk omdat het systeem zelf achterblijft wanneer je het huis verkoopt en dus ten goede komt aan de volgende eigenaar, die er zelf de tuin mee kan besproeien. Maar omdat een automatisch beregeningssysteem een belangrijke bijdrage levert aan het onderhoud van je tuin, zorgt het ervoor dat je ook nog eens een goed onderhouden tuin te verkopen hebt. Kies je voor een onzichtbaar systeem, dan is dat esthetisch ook nog eens een waardevolle keuze. Zeker iets om over na te denken!

Het fijne aan een automatisch beregeningssysteem is bovendien dat het volledig in te stellen om jou en je tuin perfect te dienen. Zo kun je verschillende zones instellen om rekening te houden met de verschillende waterbehoeften van verschillende planten. Ook kun je de sproeitijden eenvoudig aanpassen, zodat je rekening kunt houden met het weer. En ook als je niet thuis bent, wordt er voor je gesproeid. Hoe handig is dat?

Reacties