Dit zijn de voordelen van je tuin beregenen

De zomers in Nederland worden steeds warmer en droger; niet goed voor je tuin. Je tuin beregenen is een efficiënte oplossing.

Guido van Loon 11 November 2021

Je tuin beregenen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt kiezen voor druppelirrigatie, beregening onder de grond en tuinberegening boven de grond. Je kunt ze afzonderlijk toepassen of gezamenlijk gebruiken. Dit hangt helemaal van jouw tuin en woonsituatie.

De juiste producten

Om je tuin goed te kunnen beregenen heb je de juiste producten nodig. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan drukbuizen, een automatische watertimer of tuinslangen. Zodra je deze hebt aangelegd, ben je eigenlijk al een heel eind. Onderhoud hiervan is namelijk niet of nauwelijks nodig. En wil je toch graag een groter deel van je tuin beregenen, bijvoorbeeld omdat je meer groen in je tuin hebt, dan is dat eenvoudig te realiseren. Voordeel van een dergelijke installatie is bovendien dat je niet alleen water maar ook een hoop tijd bespaart.

Begin met een sproeier

Het bovengronds beregenen van je tuin begint met een sproeier. Welke sproeier je kiest, is afhankelijk van je tuin. Zo zijn er sproeiers voor de wat kleinere tuinen, een nevelsproeier, en bijvoorbeeld turbinesproeiers met een groter bereik, als je juist meer oppervlakte hebt. Het voordeel van een nevelsproeier is dat ze je planten een gelijke hoeveelheid water geven. Dit maakt dat ze erg populair zijn onder tuinplanten.

Kies een goede waterpomp

Naast een sproeier is een goede waterpomp van essentieel belang om je tuin goed te beregenen. Zo'n pomp zorgt er namelijk voor dat de beregening in je tuin soepel verloopt. Je hebt hiervoor verschillende soorten pompen. Bijvoorbeeld de dompelpomp; deze wordt voornamelijk gebruikt om het water weg te laten lopen. Heel handig na hevige regenval in je tuin.
Een ander voorbeeld is de beregeningspomp. Met deze pomp kun je water uit verschillende soorten bronnen, bijvoorbeeld vijverwater, oppervlaktewater of grondwater, doorvoeren naar je tuin.

Wat is de beste tijd?

De beste tijd om je tuin te sproeien of te beregenen is vroeg in de ochtend. Je tuin krijgt dan ruim de tijd om water in de grond te laten trekken. Vroeg in de avond kan ook een goede optie zijn. Goed om hierbij in de gaten te houden is dat de planten in dat geval wel de tijd hebben om te drogen voor de nacht. Zo voorkom je schimmelvorming. Ga in ieder geval niet midden op de dag aan de slag hiermee. Een groot deel van het water verdampt in dat geval meteen.

 

Reacties