Profielfoto van Loxone Benelux
Loxone Benelux
Gebroeders van Raemdonckstraat 1b/c, 2560 Nijlen
maandag
Op afspraak -
dinsdag
Op afspraak -
woensdag
Op afspraak -
donderdag
Op afspraak -
vrijdag
Op afspraak -
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Een slimme zorgwoning bouwen met Loxone

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen

Oost, west, thuis best

Vraag de gemiddelde 65-plusser naar zijn of haar grootste angst en velen zullen antwoorden; niet meer zelfstandig kunnen wonen. Een angst die voor veel mensen vandaag de dag helaas wel werkelijkheid wordt. Er komt een moment dat zelfstandig wonen lastig wordt, en er verpleging nodig is. Vaak niet eens om de handelingen die daadwerkelijk verricht moeten worden, maar meer uit de angst van de familie dat er iets gaat gebeuren. Daarom zien wij vandaag de dag ook dat mensen in een vroeg stadium al in een aanleunwoning of zelfs verpleeghuis terecht komen. Soms is er een directe aanleiding zoals ziekte of een val, maar daarna is de stap terug naar weer een zelfstandige woning veel te groot. Alleen al uit angst is dit dan vaak niet een keuze die men wil maken. Toch is dit een treurig gegeven, maar er gloort hoop aan de horizon. En wij verklappen alvast; technologie staat ook hier voor alles.

Oude van dagen

Laten we eerlijk zijn, de mensen die jarenlang hard hebben gewerkt en vele stormen hebben overleefd bij het eerste zuchtje tegenwind wegzetten in een verpleeghuis, is dat wel een goed idee? Dat moeten we toch niet willen. Deze mening deelde het bedrijf Loxone met ons. Zij hebben dan ook aan de hand van de nieuwste innovaties en technologie de zogenaamde zorgwoning ontwikkeld. Een woning waarbij het uitgangspunt is dat de bewoner zo veel en lang mogelijk zelfstandig is. De privacy van de bewoner is bij Loxone dan ook de prioriteit. Maar nét boven die privacy staat natuurlijk het welzijn. Maar wist je dat dit tegenwoordig door middel van technologie perfect gecombineerd kan worden?

Technologie op oude dag

Met de geïntegreerde systemen van Loxone kunnen zowel de zorgmedewerkers als de familie een oogje in het zeil houden zonder dat de bewoner in een Big Brother achtige setting leeft. Waar je aan moet denken? Wij zetten de 12 grootste voordelen op een rij;

1. Valdetectie
Misschien wel het grootste risico bij ouderen. Maar met de aanwezigheidsmelders en raam/deurcontacten kan dit risico zeer beperkt worden.

2. Noodoproep-knop
Toch iets fout gegaan? Met deze knop is hulp snel ter plekke. De Button Air en Wrist Button Air zijn beide draadloze stukjes technologie die altijd in de buurt zijn.

3. Herinneringen
Laten we eerlijk zijn, deze zou voor iedereen uitkomst bieden. Maar door middel van spraakberichten of andere signalen kunnen herinneringen aan het nemen van medicijnen worden ingesteld.

4. Toegang voor hulpdiensten
Het automatisch openen van deuren en knipperende lichten zorgen ervoor dat de hulp ook snel zijn werk kan doen.

5. Veranderingen herkennen
Door middel van slimme technologie kan atypisch gedrag herkend worden en waar nodig gemeld aan verzorgers of naasten. Ook wel leefstijlmonitoring genoemd.

6. Voorkomen gevaarlijke situaties
Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld kritische huishoudelijke apparaten in het stroomcircuit automatisch uit te zetten.

7. Nachtlicht
Zodra er uit bed gestapt wordt gaat er een lampje branden. Nooit meer vallen of stoten door het donker.

8. Bescherming rondom
De zorgwoning bevindt zich misschien in een complex met meerdere zorgwoningen, daarom is het gehele pand goed beschermd. Overal rook- en aanwezigheidsmelders.

9. Buitensluiting
Deur dichtgevallen, sleutel binnen? Nooit meer onnodige ritjes voor familie met extra sleutels, dit kan op afstand met codes eenvoudig geregeld worden.

10. Automatische verlichting
Dit is een innovatie met twee voordelen, het is naast comfort namelijk ook nog eens goed voor het algehele energieverbruik. Maar hiermee schakelt de verlichting aan bij beweging en uit bij inactiviteit.

11. Gezond klimaat
Nu we toch slim bezig zijn, wordt ook de luchtkwaliteit gemeten en daar waar mogelijk verbeterd. Dit voorkomt zaken als besmetting door ziekten, maar zorgt ook voor een algeheel beter gevoel van welzijn.

12. Aangename temperatuur
Soms is de verleiding groot de verwarming steeds iets verder omhoog te schroeven. Om dit niet te laten gebeuren, is dit automatisch laten regelen een perfecte oplossing. En ’s nachts? Dan schakelt hij automatisch een tandje terug.

Bij de zorgwoning van Loxone hadden wij eerst ook nog geen concreet beeld, maar na bovenstaande punten te lezen waren wij in één klap om. Het is precies wat het belooft, een oplossing voor ouderen maar waar privacy en zelfredzaamheid voorop staan. Het geeft iedereen een fijn en veilig gevoel en biedt daarnaast een oplossing voor het alsmaar toenemende tekort aan personeel in de zorg. Zij hoeven bij al deze slimme ideeën niet meer onnodig langs te komen maar kunnen op afstand de boel monitoren. Een klassieke win-win situatie.

Kortom, neem een zorg weg en ga voor de zorgwoning anno vandaag de dag. Een interessante ontwikkeling voor alle partijen, ook voor ontwikkelaars. Ben jij er ééntje in die laatste categorie? Kijk dan snel op de site van Loxone of bezoek een Loxone Partner bij jou in de buurt.