Foto: press_2013/verlichting-slaapkamer-philips.jpg

Ontspannen in de slaapkamer: creëer sfeer met verlichting

De juiste verlichting zorgt ervoor dat de slaapkamer nog meer een relaxruimte wordt, in plaats van alleen een plek om te slapen.

Guido van Loon

Foto boven: Philips.

 

De slaapkamer is een plek om te ontspannen en alle dagelijkse beslommeringen even los te laten. Het moet een ruimte zijn waarin je je thuis kunt voelen. De slaapkamerinrichting bepaalt met wat voor gevoel je naar bed gaat maar ook hoe je weer opstaat. Een belangrijk element in het interieur van je slaapkamer is de verlichting. Houd bij het aanbrengen van verlichting in je slaapkamer rekening met de vier soorten verlichting die in bijna iedere ruimte aanwezig horen te zijn: basisverlichting, taakverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Basisverlichting in de slaapkamer

De basisverlichting is in de slaapkamer meestal plafondverlichting. Eén centraal lichtpunt (een plafonnière, hanglamp of kroonluchter) kan handig zijn, maar een verzameling van plafondspots biedt je meer ruimte tot creativiteit. Kies je voor een plafond- of hanglamp, zorg dan dat de onderkant van de lamp bedekt is, zodat je nooit recht in de lichtbundel hoeft te kijken. Het is aan te raden om een heldere basisverlichting te nemen. Met deze belichting kun je altijd goed zien wat je aan het doen bent en bijvoorbeeld hoe je eruit ziet in de spiegel. Zorg er wel voor dat de basisverlichting dimbaar is, zodat je naar wens een ontspannen sfeer kunt creëren. Het is natuurlijk niet altijd nodig dat verlichting fel staat te branden. Ook is het handig de algemene verlichting zowel bij de ingang als bij het bed uit te kunnen schakelen. Zo hoef je je bed niet uit als je de verlichting in of uit wilt schakelen. Nog meer luxe? Niko heeft de eerste schakelaar op de markt gebracht met zwaaibediening!
Bron: hülsta.

Taakverlichting in de slaapkamer

Om in bed prettig te kunnen lezen heb je extra verlichting nodig. Je kunt op je nachtkastje een  leeslamp plaatsen of hang een richtbaar lampje aan de muur. Wil je nog even door blijven lezen, maar is je partner veel te moe? Dan maak je met een overdaad aan licht geen vrienden. Gebruik dus geen spots of hanglampen om te lezen. Bovendien verspreiden deze lichtbronnen het licht te veel. Gevolg? Te weinig licht om echt lekker te kunnen lezen.

Als je ook een spiegel in je slaapkamer hebt hangen, vraagt deze om speciale verlichting. Een spot recht boven je hoofd zal niet het gewenste effect hebben, omdat deze veel schaduwen creëert. Een beter idee is om wandlampen naast je spiegel te hangen, waardoor je direct verlicht wordt. Een ander mooi idee is om indirecte verlichting achter de spiegel te installeren. Hierdoor heb je mooie, zachte verlichting, zonder dat er lampen zichtbaar zijn.

Sfeerverlichting in de slaapkamer

Voor sfeer in je slaapkamer is indirect of diffuus licht de beste keuze. Diffuse lampen zullen licht verspreiden in alle richtingen. Sfeerverlichting begint met een dimbare basisverlichting. Nachtlampjes met een mooie, matte lampenkap kunnen zorgen voor een warm accent. Ook decoratieve lichtobjecten kunnen je slaapkamer een rustgevende uitstraling geven. Dit zijn lampen die licht uitstralen, maar niet kunnen worden gebruikt voor praktische verlichting, zoals bijvoorbeeld een lavalamp. Je kunt ook achter of onder het bed een gekleurde lichtbron plaatsen: daarmee heb je meteen een origineel effect, zonder dat je daarvoor een grote investering hoeft te doen. Daarnaast kunnen ook leds zorgen voor een kleurtje in je slaapkamer, op een rij geïnstalleerd langs of boven het bed bijvoorbeeld.

Wil je meer weten over de verschillende soorten verlichting? Lees dan ons artikel over lampen.
Bron: Bloomsbury Hotel.

Accentverlichting in de slaapkamer

Om bepaalde delen van de slaapkamer in de spotlight te zetten, kun je gebruikmaken van gerichte accentverlichting. Het zet gewenste elementen in de kijker en je kunt er leuke accenten mee leggen. Accentverlichting kan gebruikt worden voor het belichten van schilderijen, meubilair, planten en andere objecten. Hoe minder accentverlichtingen in de ruimte hoe krachtiger het effect, overdrijf er dus niet mee!

Kastverlichting

Bij een mooie kast hoort natuurlijk goede verlichting. Bij het uitkiezen van je kleding is het namelijk belangrijk dat je je kleding goed kunt onderscheiden. 's Ochtends moeten zoeken naar sokken in dezelfde kleur kan in het donker een hele klus worden. Maak het jezelf makkelijker en zorg voor verlichting in je kast. Dit kan bovendien ook een vorm van sfeerverlichting zijn, ook wanneer je het niet direct nodig hebt. Een zeer effectieve manier om je kledingkast te verlichten is met spots. Je kunt hiervoor zowel inbouw- of opbouwspots kiezen. Wanneer je je kast van binnenuit wilt verlichten, denk dan eens aan bijzondere vormen van verlichting. Er bestaan tegenwoordig ook garderobestangen die niet alleen dienen om je kleren aan op te hangen, maar die tegelijkertijd als verlichting gebruikt kunnen worden. Dit gebeurt door middel van het aanbrengen van ledverlichting in de stang. Met innovaties als deze maak je van je kledingkast een werkelijk unieke kast.
Bron: Dressaway.

Domotica

Naast dimmers en extra schakelaars zijn er nog meer manieren om het jezelf gemakkelijk te maken op het gebied van slaapkamerverlichting. Sluit de dimmers bijvoorbeeld aan op domotica, zodat je met een afstandbediening kunt bepalen welke lampen er gaan branden, hoe fel deze lampen branden en welke sfeer je dus creëert in de slaapkamer. 

En wat dacht je van een handige nachtroute voor jou en je gezinsleden? Een nachtroute zorgt ervoor dat er in de slaapkamer, in de gang en in de badkamer gedimd licht gaat branden zodra iemand opstaat. Zo kunnen alle gezinsleden ’s nachts veilig naar de wc, zonder dat ze door een felle lamp helemaal uit hun slaap worden gehaald. Zodra ze weer in bed liggen, gaat de verlichting automatisch weer uit.

Dit systeem zou je ook kunnen toepassen op het wakker worden.’s Ochtends wordt een mens prettiger wakker als de verlichting in de slaapkamer op de ingestelde tijd langzaam aangaat, een beetje alsof de zon opkomt. Schrik niet meer wakker van een schelle wekker, maar ontwaak rustig en ontspannen, voor een lekker begin van de dag. Deze vorm van wekken hoeft niet met een heel systeem te gebeuren: dit kan tegenwoordig ook met een losse lamp. Zoals bijvoorbeeld de weklamp van Iwaku, die zorgt voor een frisse start van de dag.
Bron: Iwaku.

Tv kijken in de slaapkamer

'Wel of geen televisie in de slaapkamer' is een discussie die al zo lang bestaat als de tv oud is. Kijk je graag televisie in bed? Dan is het belangrijk te weten hoe je dit met verlichting zo prettig mogelijk maakt. Want in complete duisternis naar een tv kijken doet je ogen geen goed. De oplossing is simpel: zorg voor wat verlichting achter de tv. Als de televisie op een kastje staat, kan dit door er een tafellampje achter te zetten. Een andere optie is bijvoorbeeld een ledstrip te bevestigen achter de tv.

Wanneer de tv aan de wand hangt, is de ruimte achter de tv beperkt en zul je het met een wandlampje of spot moeten doen. Het is dan erg belangrijk dat de spot gekanteld kan worden, want je wilt niet dat de spot in het beeld gaat schijnen!

Tips voor het aanbrengen van verlichting in je slaapkamer

Tot slot nog een aantal tips voor het aanbrengen van verlichting in je slaapkamer.

- Wil je wandlampen gebruiken als leeslampje? Hang ze dan niet te hoog: zo kijk je in de lichtbron en dat is heel onprettig. Hang ze ook niet pal boven je hoofdkussen maar liever iets ‘buiten’ het bed.

- Wanneer je bed een beweegbaar rugdeel heeft is het van belang hier rekening mee te houden bij de keuze en plaatsing van je armaturen.

- Je kunt slaapkamerverlichting ook gebruiken om te spelen met de afmetingen van de slaapkamer. Door indirecte verlichting te laten weerkaatsen op de muren en het plafond, lijkt het alsof de slaapkamer groter wordt.

- Ook daglicht speelt in de slaapkamer een belangrijke rol. Speel met bijzondere reflecterende elementen in een slaapkamer, zoals een spiegel of glanslak.

 

Meer over lampen lezen? 
Welke lamp moet je aanschaffen?
Hoe maak ik zelf een lichtplan?

Meer weten over verschillende soorten verlichting? Lees dan ook de volgende artikelen:
Tips voor woonkamerverlichting
Badkamerverlichting; baden in licht
Creëer de ideale werkplek met de juiste keukenverlichting
Tips voor tuinverlichting
Tuinverlichting aanleggen
- Zorg voor mooie en functionele verlichting in de kinderkamer

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties