Foto: Stapelbed

Te kleine ruimte? Kies voor een stapelbed of hoogslaper

Heb je meer ruimte in de hoogte dan de breedte? Dan is een stapelbed of een hoogslaper waarschijnlijk de ideale manier om de meeste ruimte uit je kamer te halen.

Laura 07 Juli 2024

Heb je meer ruimte in de hoogte dan de breedte? Dan is een stapelbed of een hoogslaper waarschijnlijk de ideale manier om de meeste ruimte uit je kamer te halen. Deze meubelstukken zijn niet alleen praktisch, maar ook nog eens stijlvol. Hoe kun je elke vierkante meter van je kamer zo goed mogelijk gebruiken?

Waarom een stapelbed of hoogslaper ideaal is

Een stapelbed of een hoogslaper is ideaal. Vooral als je kinderen hebt en meerdere kinderen op een slaapkamer moeten slapen. Voor de wat oudere kinderen is een hoogslaper juist een goed idee. Daarmee kun je spullen kwijt onder het bed, of er een bureau plaatsen zodat je kind huiswerk kan maken. En ook als student komt een hoogslaper nog altijd van pas.

In het geval van een stapelbed creëer je extra ruimte om te slapen. Op die manier houd je in de breedte meer ruimte over voor andere meubels of speelmogelijkheden. Bovendien is een stapelbed ook gewoon erg gezellig. Dat maakt het slapen nog leuker. En door de modulaire mogelijkheden van een stapelbed, kun je in de toekomst nog wat schuiven.

Denk om de veiligheid bij kleinere kinderen

Veiligheid is ontzettend belangrijk. Zeker als kleinere kinderen op het stapelbed of de hoogslaper gaan slapen. Daarom moet je ervoor zorgen dat het bovenste bed is voorzien van een stevige reling. De ladder moet stevig en gemakkelijk te beklimmen zijn. Let hierop bij het kiezen van een stapelbed.

Van welk materiaal het bed gemaakt is, bepaalt het aangezicht van het bed, en of het in de kamer past. Je kunt kiezen voor klassiek hout of modern metaal. Zo wordt het bed echt een onderdeel van de slaapkamer.

Hoogslaper vs. stapelbed

Kies je voor een hoogslaper of voor een stapelbed? Dat ligt maar net aan hoeveel mensen je moet herbergen. Wanneer je meerdere kinderen hebt die op één kamer moeten slapen, kies je voor een stapelbed. Maar heb je oudere kinderen, dan kun je beter voor een hoogslaper kiezen. Veel kinderen vinden het leuk om in een stapelbed te slapen, maar oudere kinderen delen hun kamer liever niet meer.

De hoogslaper staat ook nog steeds in menig studentenkamer. Ze bieden veel flexibiliteit: de ruimte die onder het slaapgedeelte ontstaat, kun je gebruiken om bijvoorbeeld een bureau of werkplek te plaatsen. En als er geen bureau hoeft te staan, kan het ook worden gebruikt als opbergruimte. Hoogslapers zijn meestal een stuk steviger en hoger dan een stapelbed. Daardoor is deze geschikt voor volwassen gebruik.

Een hoogslaper is meer dan alleen een bed

Een hoogslaper is zoveel meer dan alleen een bed. Het is multifunctioneel door de leefruimte die ontstaat. Ideaal voor kleine kamertjes. Bovendien kun je vaak zelf bepalen hoe je de hoogslaper indeelt. Op die manier kun je creatief zijn in de inrichting van je kamer. Het geeft je ook een veel ruimtelijker gevoel. De kamer lijkt minder vol.

Het ouderwetse stapelbed is allang niet ouderwets meer

Denk je bij een stapelbed nog aan twee bedden onder elkaar, zonder enige extra ruimte? Dat is ouderwets! Tegenwoordig zijn stapelbedden heel effectief vormgegeven. Zo hebben ze tegenwoordig vaak ook opbergvakjes, schuifdeuren of lades onder de matras. Op die manier profiteer je echt van elke vierkante meter in een slaapkamer.

Vaak is het ook mogelijk om de ladder te verplaatsen. Op die manier past deze beter bij de indeling van je slaapkamer. Hoe veelzijdig wil je het hebben?

Let op deze zaken bij de aanschaf

Wanneer je gaat shoppen voor een hoogslaper of een stapelbed, is het belangrijk dat je op een paar zaken let.

Uiteraard let je op de ruimte en de afmetingen. Het bed moet in de slaapkamer passen, zonder dat je de bewegingsvrijheid beperkt. Vooral het plafond is erg belangrijk. Je wilt immers wel rechtop kunnen zitten in het bed. Vooraf even de hoogte van vloer tot plafond opmeten is dus een goed idee.

Let ook op het materiaal waarvan de hoogslaper of het stapelbed is gemaakt. Houten bedden zijn vaak stevig en tijdloos. Een metalen bed heeft daarentegen een moderne uitstraling, en zorgt voor nog meer stevigheid.

Waarschijnlijk zit je er niet op te wachten om een dag bezig te zijn om het bed in elkaar te zetten. Je kunt daarom bij steeds meer winkels een monteur inhuren. Die schroeft het bed zo even voor je in elkaar. Handig voor als je zelf niet over de benodigde gereedschappen en vaardigheden beschikt.

Het is echt belangrijk dat de veiligheid tiptop in orde is. Controleer daarom of de ladder echt stevig genoeg is en of de relingen goed gemonteerd zijn. Voor hoogslapers geldt dat het bed goed verankerd moet zijn, om te voorkomen dat het gaat wiebelen.

Hoe ziet jouw ideale stapelbed of hoogslaper eruit?

Denk je al na over hoe het stapelbed of de hoogslaper eruit moet zien? Want ze zijn in werkelijk allerlei stijlen, kleuren en maten beschikbaar. Of je nu kiest voor minimalistisch en modern, of juist voor klassiek en rustiek. Kijk goed rond hoe de rest van de kamer eruit ziet en bepaal dan welke kleur of stijl bed daarbij past.

Het is handig als je hoogslaper of stapelbed aanpasbaar is. Dan kun je accessoires toevoegen of weghalen. Denk bijvoorbeeld aan opbergvakken, bureaus of extra planken. Op die manier kun je het bed beter afstemmen op bepaalde behoeften.

Stapelbed of hoogslaper aanschaffen

Kies je voor een stapelbed of kies je voor een hoogslaper? Die keuze zul je zelf moeten maken. Voor welk doel wil je het bed gebruiken? En hoe wil je het bed neerzetten? Beide opties bieden uitstekende oplossingen voor het benutten van elke vierkante meter in een kleine slaapkamer.

Terwijl een stapelbed ideaal is voor gezinnen met jonge kinderen, is een hoogslaper meer geschikt voor tieners, studenten en volwassenen die meer functionaliteit in hun kamer nodig hebben. Let op praktische en esthetische overwegingen. Zo kies je een bed dat niet alleen functioneel is, maar ook een eenheid vormt met de rest van de slaapkamer.

Slapen, wonen en studeren komen op een mooie manier samen. Denk je bij een kamer: ‘O nee, dat is wel erg weinig ruimte’? Dan is kijken naar een hoogslaper of stapelbed het eerste wat je zou moeten doen.

Reacties