Geef de kinderkamer een mooie upgrade met deze 5 tips

Heb je de kriebels om thuis weer eens een leuk project op te pakken? Wat dacht je van de kinderkamer?

Guido van Loon 12 September 2021

De tijd vliegt voorbij, de kids worden ouder en voor je het weet zijn ze hun kamertje alweer ontgroeid. Tijd dus voor een flink upgrade aan de kinderkamer. Een leuk project om samen met je kids aan te pakken. Door ze mee te laten helpen, krijgen zij ook de kamer van hun dromen en breng je gelijk lekker veel quality tijd met ze door. 

Verf of behang

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kies je natuurlijk op wat voor manier je de kamer wilt inrichten. Als de kinderen al iets ouder zijn, zitten ze zelf wellicht ook niet meer te wachten op een muur vol lieveheersbeestjes of dieren. Ga dan voor geverfde muren in een mooie neutrale kleur. Ze kunnen dan zelf kiezen voor leuke, opvallende accessoires. Zijn de kinderen nog klein, dan is een vrolijk kinderbehang een hele leuke optie. Je hebt de keuze uit allerlei leuke printjes, dieren, planten of patronen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat. Op die manier maak je van de kinderkamer al direct een heel vrolijk geheel. 

Ga voor kleur

De kinderkamer is de uitgelezen kans om lekker los te gaan met kleur. Je hoeft uiteraard niet op elke muur een en andere verf te smeren of behang te plaatsen, maar door gebruik te maken van kleuren, creëer je een fijne, warme plek voor de kinderen. Zo hebben ze het gevoel in een warme cocon te zitten als ze op hun kamertje zijn. Met verf kun je ook bijvoorbeeld verschillende vlakken schilderen in de vorm van een berg of een statement maken met een groot rond vlak. Hier kun je dan ook foto’s ophangen, die daardoor nog beter tot z’n recht komen. 

Vergeet de verlichting niet

Met verlichting breng je sfeer aan. Zeker op de kinderkamer is dit ook belangrijk. Voor baby’s of kleine kinderen is het fijn om een dimmer te hebben, zodat je een zacht lichtje kan laten branden tijdens de voeding of wanneer de kinderen ‘s nachts wakker worden. Voor de allerkleinste kan het hebben van een zacht nachtlampje ook bijdragen aan een gevoel van veiligheid. Veel kinderen vinden het niet prettig om volledig in het donker te slapen. Met een leuk nachtlampje geef je ze een veilig gevoel en het staat ook nog eens leuk. Kies voor een exemplaar in de vorm van een vriendelijke wolkje of schattig diertje. De rest van de verlichting pas je aan op de indeling van de kamer. Heb je een leeshoekje gemaakt, plaats hier dan ook een lamp, zodat ze het goed kunnen zien. Met lampen aan de wand creëer je mooi sfeerlicht voor in de avond. Vergeet ook niet een goede lamp op het bureau als ze die hebben, zodat ze goed huiswerk kunnen maken of een boek kunnen lezen aan tafel. 

Creëer een fijne speel- of werkplek

Voor een kind is er bijna niets leuker dan zich terug te trekken op hun eigen kamertje, het liefst samen met vriendjes/vriendinnetjes of broertjes en zusjes, en op te gaan in hun eigen wereld, zonder dat de ouders meekijken. Je kent vast wel de briefjes aan de deur: ‘Verboden voor ouders!’. Zorg dan ook dat er op de kamer van de kids genoeg te doen is en ze daar lekker kunnen spelen. Creëer een fijne speelhoek, met een lekker zacht vloerkleed en een grote kist met verkleedkleren. Zorg voor een wandrek of kast met veel boeken, zodat ze zich daarmee kunnen terugtrekken. Ook handig natuurlijk voor ‘s avonds als je nog een verhaaltje voorleest voor het slapengaan. Als ze al iets ouder zijn dan hebben ze op een gegeven moment ook behoefte aan een werkplekje waar ze huiswerk kunnen maken of kunnen schrijven in hun dagboek. 

Ga voor een hoogslaper

Heb je niet de grootste kamer(s) voor je kind(eren)? Dan is het plaatsen van een hoogslaper een uitstekend idee. Door gebruik te maken van een hoogslaper, heb je niet alleen een slaapplek, maar daaronder ook ruimte om spullen op te bergen, te spelen of een bureau neer te zetten. Je kind kan er helemaal zijn of haar eigen hoekje van maken. Je kunt bijvoorbeeld gezellig lampjes ophangen onder het bed, of heel gemakkelijk met lakens een eigen hut bouwen. Leg allerlei grote zachte kussens neer onder de hoogslaper en creëer daarmee een plekje om even tot rust te komen voor je kind. Onder de hoogslaper voelt dat helemaal als een veilige, warme haven. 

 

Reacties