Foto: 279160

Volgende stap in Cradle to Cradle: Auping stapt over op groene stroom

Retoursysteem beddenfabrikant slaat aan, inmiddels al duizend matrassen gerecycled.

Retoursysteem beddenfabrikant slaat aan, inmiddels al duizend matrassen gerecycled.

Koninklijke Auping bv stapt als eerste beddenfabrikant in Nederland volledig over op groene stroom. Deze overstap is in lijn met de eerder ingezette duurzaamheidsmaatregelen van Auping, waaronder het invoeren van een retoursysteem van oude matrassen en het produceren volgens het Cradle to Cradle principe. De fabrieken van de beddenfabrikant verbruiken jaarlijks circa vier gigawattuur (GWh) aan stroom. Dit komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 1.100 huishoudens.

 

Auping draait hiermee volledig op stroom die is opgewekt uit duurzame bronnen zoals zonne- en windenergie, waterkracht en bio-energie. Met de overstap naar groene stroom wil Auping een bijdrage leveren aan een duurzame maatschappij.

Efficiënt energie besparen
'De overstap naar groene stroom was voor ons een logische. Het past binnen onze Cradle to Cradle strategie en ons beleid om milieubewust en verantwoord te produceren en tegelijkertijd kwaliteit te leveren,' aldus Marjan Reitsma, Communicatiemanager bij Auping.

In de fabrieken van Auping wordt hard gewerkt aan het beperken van het stroomverbruik. Om zuiniger om te gaan met de verlichting werkt Auping via het zogeheten 'replacement'-principe. Dit wil zeggen dat wanneer 10 tot 20% van de lampen kapot zijn, 100% vervangen wordt door energiezuinige lampen met een lange levensduur. Op deze manier wordt het productieproces slechts een keer verstoord.

Retoursysteem matrassen succesvol
Afgelopen zomer startte Auping met het Cradle to Cradle inrichten van de bedrijfsprocessen. Samen met afvaldienstverlener Van Gansewinkel werd het 'Auping Take Back Systeem' ontwikkeld, een retoursysteem voor matrassen. Hierbij neemt Auping bij de levering van een nieuwe matras de oude matras terug. Inmiddels zijn er circa duizend matrassen retour genomen. 'Het retoursysteem is een milieuvriendelijk proces waarbij de materialen uit de matrassen een tweede leven krijgen en gebruikt worden voor bijvoorbeeld ondertapijten of judomatten. We zien een stijgende tendens in het terugnemen van oude matrassen. Door het succes in ons land gaat het Auping Take Back System de landsgrens over. Per 15 februari start het retoursysteem voor matrassen ook in België,' aldus een trotse Reitsma.

Publicatiedatum: 3 februari 2012

Meer informatie: www.auping.nl

Reacties