3 tips om je slaapritme te verbeteren

Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Slapeloze nachten en na het slapen allesbehalve fit en uitgerust wakker worden.

Guido van Loon 27 Augustus 2021

Het verbeteren van je slaap kan je overdag een flinke boost geven. Je bent niet de enige die slecht slaapt. Bijna een kwart van de Nederlanders geeft aan regelmatig last te hebben van slaapproblemen.

Soms is het aanpassen van je levensstijl al genoeg om je slaapritme te verbeteren. In dit artikel vertellen we je hoe jij jouw slaapritme een boost geeft.

Je bed

Het lijkt vrij logisch, maar een goed, aangepast bed is essentieel voor een goede nachtrust. Een goed bed is voor iedereen anders, de één ligt liever op een hard matras, terwijl de ander de voorkeur geeft aan een waterbed. Kies vooral een bed waarin jij comfortabel ligt en dat ook goed is voor de houding van je lichaam. Maar denk ook aan de futon bedden. Deze bedden zijn anders dan normale bedden. Een futon bed is niet voorzien van een lattenbodem, maar van een futon. Dit is als het ware een matras dat voorzien is van een extra laag. In veel gevallen is deze laag opgevuld met wol of stof. De futon gaat zich na enige tijd vormen naar je slaaphouding. Dit kan prettig zijn wanneer je vaak in dezelfde slaaphouding ligt.

Schermtijd

Wanneer je ‘s avonds naar een beeldscherm kijkt, zorgt het te heldere, blauwe licht ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukt wordt. Ook zorgt het ervoor dat je niet ontspannen naar bed gaat. Je bent bijvoorbeeld nog bezig met je werk of met de serie die je zojuist hebt gekeken. Het lichaam moet zich ‘s avonds klaarmaken om in slaap te vallen. Als laatste gaan veel mensen door het gebruik van computer of tv later naar bed en slapen daardoor korter.

Totale plaatje

Je hele slaapritme hangt af van verschillende factoren. Naast een futon matras en je schermtijd voor het slapen gaan, zijn ook cafeïnehoudende dranken voor het slapen niet slaapbevorderend. Op tijd naar bed gaan, op tijd opstaan en lezen kunnen je slaapritme bevorderen. Ook een schoon bed en een koele,donkere slaapkamer zijn manieren om fijner te slapen. Probeer je te ontspannen gedurende de dag. Veel stress en spanning hebben een enorme impact op de kwaliteit van je slaap.

Heb jij ook wel eens last van slapelozen nachten? Doe eens wat onderzoek op internet en kom erachter wat jij nog kan verbeteren.

 

Reacties