Het verschil tussen dons en synthetisch?

Slaap jij graag onder dons of toch liever een synthetisch dekbed? In dit artikel lichten we de voordelen van een donzen dekbed uit.

 

Zowel dons als synthetische vezels hebben als doel de lichaamswarmte te isoleren en zijn hier in principe ook goed toe in staat. Dons is echter een natuurproduct met een superieur isolatievermogen in verhouding tot het gewicht. Hierdoor is er relatief weinig vulmateriaal nodig voor een goed isolerend dekbed. Een donzen dekbed is hierdoor heerlijk fluffy, licht en warm. Doordat synthetische vezels minder goed isoleren is er meer van nodig om een warm dekbed te krijgen. Synthetische dekbedden zijn dan ook vaak zwaarder dan donzen dekbedden.


Dons is daarnaast een losse vulling bestaande uit vele donsvlokken die constant opgeschud kunnen worden. Hierdoor is een donzen dekbed heerlijk soepel en valt het mooi om je heen. Gezien de hoeveelheid vocht die we tijdens onze slaap verliezen is ook het hoge vochtopnemende en vochtregulerende vermogen van dons belangrijk. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen.


Tot slot is het goed om te weten dat er geen “synthetische dons” bestaat. Dons is een natuurproduct en vormt de onderste laag huidbedekking van watervogels (dons is gedefinieerd in EN1885). Termen als “synthetische dons” en “micro dons” zijn dan ook misleidend en hebben niets te maken met dons.