Foto: Dekbedden-1

Een heerlijke nachtrust onder het perfecte dekbed

Dertig graden buiten en een veel te warm dekbed? Dan maar alleen onder een lakentje slapen...

Of temperaturen onder het vriespunt die ervoor zorgen dat je ‘s nachts met warme sokken en een trui aan moet slapen?

Het kiezen van het juiste dekbed is geen makkelijke opgave. Ga je voor een donzen dekbed, een katoenen dekbed, een dekbed van zijde of wol? Daarnaast kun je ook nog eens kiezen uit 4-seizoenen dekbedden, all year dekbedden en zomerdekbedden. Hieronder lees je hoe je in drie stappen het perfecte dekbed kiest.

Stap 1: Soorten dekbedden

De temperaturen zijn weer aan het stijgen en niks is vervelender dan niet kunnen slapen van de hitte. Moet je dan speciaal een nieuw dekbed aanschaffen per seizoen? Er zijn verschillende opties. Allereerst kun je een dun zomerdekbed kopen. Zomerdekbedden zijn speciaal gemaakt om te gebruiken tijdens zwoele zomernachten. Een zomerdekbed is lekker luchtig en ademend, maar daarnaast toch heerlijk zacht. Zo geniet je toch van een lekker dekentje, zonder dat je zwetend wakker wordt.

De tweede optie is het 4-seizoenen dekbed. Het 4-seizoenen dekbed is multifunctioneel en bestaat uit twee enkele dekbedden. Je kunt de dekbedden door middel van klittenband of drukknopen aan elkaar vastmaken. Zo heb je in een handomdraai een dekbed dat ook warm genoeg is voor de koudere dagen.
Voor de laatste optie kun je kiezen voor het all year dekbed. All year dekbedden zijn relatief redelijk zwaar en dik, maar ventileren erg goed. Het dekbed is heerlijk zacht en daarnaast vochtregulerend. Alle soorten dekbedden zijn verkrijgbaar met verschillende vullingen, daarvoor nemen we je mee naar de tweede stap!

Stap 2: Vulling dekbedden

Voor de tweede stap kijken we naar de vulling van de dekbedden. Ga je voor wol, synthetisch, dons of katoen? Elk materiaal heeft verschillende eigenschappen.

Allereerst kun je kiezen voor een donzen dekbed. Deze dekbedden zijn gemaakt van ganzen- of eenden dons. Een groot voordeel van de donzen dekbedden is dat ze warmte goed isoleren en licht in gewicht zijn. De donzen dekbedden zijn van zeer hoge kwaliteit, gemaakt van 100% natuurlijke en duurzame materialen. Hierdoor gaat uw dekbed jarenlang mee! Een nadeel van de donzen dekbedden is dat de vulling kan verschuiven en dat ze wat duurder zijn.

De tweede optie zijn de wollen dekbedden. Wollen dekbedden zijn relatief zwaar en bevatten de warmste soort vulling. De dekbedden zijn ademend en hebben een goede vochtregulatie. De wollen dekbedden zijn de warmste dekbedden, ideaal voor de koukleumen onder ons!

Optie drie: het katoenen dekbed. Een katoenen dekbed is niet zo zwaar als wol en niet zo licht als dons. Het zit er precies tussen in! Een groot voordeel van de katoenen dekbedden is dat ze zeer goed zelf te reinigen zijn. Daarnaast zijn de dekbedden ventilerend en voeren ze vocht af. Een katoenen dekbed is ideaal als zomerdekbed.

Tenslotte kun je kiezen voor een synthetisch dekbed, bestaande uit microvezels of holle vezels. Deze dekbedden worden in een fabriek geproduceerd en zijn niet gemaakt van natuurlijke materialen. Een groot voordeel van deze dekbedden is de prijs. Daarnaast kunt u de dekbedden reinigen op hoge temperaturen. Als u op zoek bent naar een goedkoper, maar warm dekbed, is een synthetisch dekbed een goede keus.

Stap 3: Warmteklasse

Kiest u voor een dekbed met een warmteklasse van 1,2,3 of 4? Waarschijnlijk zegt het je niet veel daarom volgt hieronder een kleine uitleg. Dekbedden kunnen worden ingedeeld in 4 verschillende warmteklasse. Warmteklasse 1 heeft de beste warmte isolatie en is daarom lekker in de winter. Dekbedden vanaf 8,8 cm behoren tot deze warmteklasse. De dekbedden met warmteklasse 2 zijn net iets minder dik. Vanaf 6,2 cm t/m 8,2 cm hoort een dekbed in warmteklasse 2 thuis. Deze dekbedden worden het vaakst gekozen als winterdekbed. Bijna alle wollen en donzen dekbedden horen in deze klasse thuis. De dekbedden uit warmteklasse 3 zijn tussen de 4 cm en 5,7 cm dik. Wanneer uw slaapkamer een normale temperatuur heeft, is dit dekbed ideaal. Bij extreem warme of koude temperaturen kunt u beter kiezen voor een ander dekbed of een 4-seizoenendekbed die u erop kunt klikken wanneer het kouder is. De dunste geïsoleerde dekbedden vindt u in warmteklasse 4. Deze dekbedden zijn ideaal als u het snel warm heeft. Lekker voor tijdens de warme zomerdagen.

Reacties