Slapen tijdens de hittegolf: vrouwen liggen wakker, mannen zijn zweters

Met de recente hittegolf is slapen voor veel Nederlanders een onmogelijke taak.

15 Augustus 2018

Mannen blijken de klamme nachten echter anders te beleven dan vrouwen. Uit onderzoek van Bedden.nl blijkt dat vrouwen ruim drie keer zoveel last hebben van ‘vaker tussentijds wakker worden’ als mannen, terwijl mannen twee keer zo vaak last hebben van nachtelijke transpiratie.

Zo geeft 22% van de vrouwen aan ‘s nachts vaker wakker te worden, in tegenstelling tot 7% tot de mannen. Daarentegen zijn het vooral de mannen die veel zweten. 26% van de mannen zegt meer te transpireren tijdens de warmere nachten, terwijl dit bij vrouwen slechts 12% is.

Nederlander slaapt stukken slechter bij warm weer

Een ruime meerderheid, 68% van de Nederlanders, slaapt een stuk slechter tijdens warme nachten. Iets minder dan een derde van de respondenten, 32% van de Nederlanders, geeft echter aan dat een extreem warme nacht geen invloed heeft op hun nachtrust.

Een slechte nachtrust resulteert in slechter functioneren overdag. Zo geeft 43% aan overdag minder energie te hebben, gevolgd door een slechtere concentratie (38%). 8% van de Nederlanders is niet blij met wat ze in de spiegel zien de volgende ochtend, en geven aan er vermoeid uit te zien.

Water drinken, airconditioning en naakt slapen

Een opvallend gegeven uit het onderzoek is dat goede slapers er een compleet andere levenstijl op nahouden met betrekking tot slapen en verkoeling. Zo drinken de mensen die een goede nachtrust genieten gemiddeld 2 keer zo vaak meer water gedurende de dag.

Ook is een wezenlijk verschil te zien in het soort apparaten die mensen kiezen voor verkoeling tijdens de nacht. Mensen die goed slapen met heet weer maken bijna twee keer zoveel gebruik van airconditioning in vergelijking met de slechte slapers.
Opvallend is dat de ventilator veel minder aftrek vindt bij de betere slapers. Sterker nog: slechte slapers maken veel vaker gebruik van een ventilator (50%) dan de betere slapers (12%).

Goed nieuws overigens voor de naakt-slapenden onder ons: onder de goed-slapende Nederlanders bevinden zich bij twee keer zoveel naaktslapers (15%) als onder de slecht-slapenden (8%).

Alle onderzoeksresultaten staan gepubliceerd op: www.bedden.nl.