Foto: 258070

Nederland valt in slaap bij Moody Blues

Bijna een derde van de Nederlanders (31%) luistert graag muziek voor het slapen.

Bijna een derde van de Nederlanders (31%) luistert graag muziek voor het slapen.

Het favoriete popnummer om bij in slaap te vallen is ‘Nights in white satin’ van The Moody Blues. ‘Slaap kindje slaap’ is met ruime voorsprong het populairste kinderliedje. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse beddenproducent Auping heeft gedaan onder een representatieve groep van 506 Nederlanders in het kader van de langste nacht van het jaar.

 

Nederlanders is gevraagd welke popliedjes die over slapen gaan, ze het prettigst vinden om bij in slaap te vallen. De slaap top-10 ziet er als volgt uit:
1. The Moody Blues - Nights in white satin 16,9%
2. ABBA - I have a dream 13,9%
3. Paul de Leeuw en André Hazes - Droomland 12,5%
4. Guus Meeuwis - Het is een nacht 10,4%
5. Marco Borsato - Dromen zijn bedrog 9,9%
6. Supertramp – Dreamer 9,7%
7. Reinhard Mey - Gute Nacht Freunde 9,2%
8. Boudewijn de Groot – Avond 8,6%
9. Mama’s & the Papa’s - Dream a little dream of me 8,2%
10. Dinand Woesthoff - Dreamer (Gussie's Song) 8,2%

I have a dream

Ondanks de toppositie van The Moody Blues, is er toch een duidelijk verschil in muzieksmaak. De hit van de Britse band is voor dertigplussers (21%) en mannen (20%) de absolute nummer één. Jongvolwassen lijken dit nummer minder te waarderen. Slechts 3% heeft dit nummer getipt als favoriet. Ook vrouwen zijn minder gecharmeerd van ‘Nights in white satin’. Zij luisteren het liefst naar ‘Droomland’ (17%) van Paul de Leeuw en André Hazes als ze gaan slapen. In de top-10 slaapliedjes springt bij hoger opgeleiden ‘Dreamer’ van Dinand Woesthoff eruit (14%), bij lager opgeleiden ‘In dreams’ van Roy Orbison (14%).

Dat ABBA muziek maakte voor iedereen, blijkt ook wel uit dit onderzoek. ‘I have a dream’ van de Zweedse popgroep doet het goed bij mannen én vrouwen van alle leeftijden en opleidingsniveaus.

Mooie stem

Reden om voor een bepaald nummer te kiezen, is de fijne melodie die het nummer heeft om bij in slaap te vallen (44%). Ook de stem van de zanger of zangeres is voor een kwart van de Nederlanders van belang (25%). De herinnering die een nummer oproept is voor jongvolwassenen (tot 30 jaar) minder belangrijk (19%) dan voor Nederlanders tussen de 45 en 65 jaar (29%).

Vooral jongeren (18 tot 30 jaar) luisteren graag muziek voor het slapen gaan (41%). Dit in tegenstelling tot Nederlanders tussen de 45 en 65 jaar, waarvan slechts 23% aangeeft graag muziek aan te zetten. Ook vrouwen zeggen dit minder vaak te doen dan mannen, respectievelijk 28% tegenover 35%.

Slaap kindje, slaap

Muziek lijkt een steeds belangrijkere rol te spelen in het slaapritueel. Opvallend is namelijk dat hoe ouder de ondervraagden zijn, hoe minder vaak ze in hun kinderjaren in slaap werden gezongen. Van bijna vier op de tien jongvolwassenen (37%) zongen de ouders slaapliedjes. Bij Nederlanders tussen de 30 en 45 jaar (29%) en 45 jaar tot 65 jaar (17%) was dit minder vaak het geval.

Het favoriete kinderslaapliedje van Nederlanders is voor alle leeftijden gelijk: ‘Slaap kindje, slaap’. De kinderslaapliedjes top 5:

1. Slaap kindje, slaap 44,0%
2. Ik ga slapen, ik ben moe 18,6%
3. Naar bed, naar bed... 17,4%
4. In de maneschijn... 15,3%
5. Twinkle twinkle little star 12,0%

Reacties