Foto: Bedaffaire designbed Swing

Gezond slapen

Slaapkamer vaak oorzaak gezondheidsproblemen

's Nachts is het moment waarop we uitrusten en ons lichaam opladen voor de volgende dag. En hoewel lang niet iedereen 8 uur slaap nodig heeft om de volgende dag weer fit en fris op te staan, brengen we dagelijks toch zo’n 6 à 7 uur door in onze slaapkamer. Daarmee is het de kamer waarin we in ons huis de meeste tijd doorbrengen, maar tegelijkertijd ook de ruimte waarin de lucht het meest vervuild is, vaak zelfs nog viezer dan de meest vervuildestad. Een gevolg van de straling en gifgassen afkomstig uit ons bed en andere slaapkamermeubels. Bouwbiologen waarschuwen steeds vaker dat de gebruikte materialen in onze slaapkamer de oorzaak kunnen zijn van gezondheidsproblemen. Een bed vervaardigd van natuurlijke materialen slaapt niet alleen een stuk beter, het is ook de eerste stap naar een gezonde slaap.

Gifgassen en elektromagnetische straling

Vanuit de bouwbiologie, de wetenschap die onze leefomgeving onderzoekt, wordt gesteld dat je gezondheid voor een groot deel samenhangt met het ontwerp, de locatie en de gebruikte materialen in je huis. Daarbij is de slaapkamer een belangrijke factor, gezien de tijd die we erin doorbrengen. Tegelijkertijd worden daar steeds meer vervuilers onderkend. Zo wasemt multiplex, dat veel gebruikt wordt voor slaapkamermeubels, het giftige formaldehyde uit. Daarnaast hebben veel matrassen een kernbestanddeel van polyurethaan, dat onder andere het giftige benzeen uitwasemt. En ook synthetische tapijten en de in slaapkamermeubels gebruikte lijm, lak, petrochemische schuimen en verf wasemen gifstoffen uit die het lichaam belasten. Daarnaast kunnen de metalen in een bed, zoals de stalen veren in een boxspring en een spiraalbodem, klachten veroorzaken als gevolg van elektromagnetische straling.

Ingrediënten voor een gezond bed

Een natuurlijk bed slaapt niet alleen een stuk gezonder, maar is ook weinig belastend voor het milieu, terwijl het absoluut niet duurder of minder comfortabel is dan de veelal aangeboden ‘ongezonde’ bedden. Bovendien worden natuurlijke bedden altijd ambachtelijk vervaardigd en is er sprake van hoge kwaliteit en duurzaamheid. Arend Vaders, slaapexpert bij Bedaffair, heeft 23 jaar ervaring in ecologisch slaapcomfort en is voormalig ambachtelijk beddenmaker: “Bij veel matrassen bestaat het kernbestanddeel uit PU, ook wel purschuim of polyurethaan genoemd. Een product waar het RIVM voor waarschuwt, maar omdat er geen regelgeving bestaat omtrent de productie van een matras, mag het vrij gebruikt worden door matrasfabrikanten. Een gezond bed bestaat uit een matras en onderbouw die uitsluitend gemaakt zijn van natuurlijke materialen en is (nagenoeg) metaalvrij. Waar mogelijk is het bed biologisch gecertificeerd en het is àltijd getest op schadelijke stoffen, te herkennen aan keurmerken zoals het QUL1 en GOTS2.”

Zo weet je dat je een bed koopt dat niet alleen goed is voor je nachtrust, maar ook voor je gezondheid!

Reacties