Inrichtingstips voor je slaapkamer

Om een eerste indruk te krijgen van de mogelijkheden van een slaapkamerinrichting helpt een bezoek aan een meubelzaak.

26 Oktober 2019

Hier kun je de nodige inspiratie opdoen m.b.t. de huidige inrichtingstrends voor de slaapkamer. Je hebt ook direct zicht op hoe jouw eigen slaapkamer er in de nabije toekomst uit zou kunnen zien.

Een kleine tip: meet je slaapkamer op voordat je naar de meubelzaak gaat! Als je er eenmaal bent en je wilt een meubelstuk zo graag hebben dat je het graag mee wilt nemen, ben je achteraf geïrriteerd dat je de afmetingen van je slaapkamer niet bij de hand had.

De kleur zet de toon

Je kunt een gezellige sfeer bereiken door gebruik te maken van muurverf. Als je nog niet precies weet welke kleur jouw meubels zullen hebben, is het raadzaam om pastelkleuren of aardetinten te gebruiken. Deze bieden een harmonieuze basis en zijn goed te combineren met bijna alle kleuren.
Als je niet alle vier de muren wilt schilderen, dan is het schilderen van de muur bij het bed ook een visuele blikvanger.
Ook individuele behangstroken hebben een positieve invloed op de sfeer. Patronen of muurschilderingen zijn blikvangers en geven de slaapkamer een individuele touch.

Van oud naar nieuw

Voordat je gaat inrichten, moet je eerst een stijl kiezen. Zo geeft de landelijke stijl de voorkeur aan lichte houten meubelen, terwijl de industriële uitstraling zich richt op koelere tinten zoals grijs.

Afhankelijk van het type ontwerp dat je bent, kun je ook overwegen om oude slaapkamermeubelen te behouden en ze met een nieuwe verflaag een andere uitstraling te geven. De beslissing hangt natuurlijk af van de vraag of je een compleet nieuw interieur wilt of gewoon een verandering.

Meubilair - waar je naar moet zoeken

Voor ladekasten, waar je nog wel eens voorbij loopt, is het raadzaam om geen hoekige meubels te gebruiken. Anders loop je het risico op blauwe plekken, doordat een botsing snel gebeurt. Maak gebruik van afgeronde hoeken. Deze zijn comfortabeler en daarnaast uitnodigend, vooral voor de slaapkamer.
Als het gaat om meubilair, wees dan voorzichtig om het niet te groot te kopen. Een complete wandmeubel kan ruim zijn, maar het maakt de ruimte ook kleiner en dit kan benauwend werken. Een open garderobe daarentegen is minder solide en lijkt niet zo overweldigend.

De verlichting

Terwijl wij de voorkeur geven aan een helderder licht in de studeerkamer of in de keuken, kan het licht in de slaapkamer wat zwakker zijn. Zorg ervoor dat je warm licht gebruikt dat kalmeert, ontspant en voorbereidt op jouw slaap.
Verschillende kleine lichtbronnen, zoals een lichtketting, zetten gezellige accenten. Een dimbare plafondverlichting is ook denkbaar, maar in geen geval blauw of te fel licht. Dit remt de productie van het slaaphormoon melatonine en in plaats van moe te worden, maakt het ons weer wakker.
Maak daarnaast gebruik van:
- kleine wandlampen
- nachtlampjes en
- kaarsen

Probeer het met gezelligheid

Tapijten zijn ook aangenaam voor een gezellige oase van welzijn, vooral als het 's winters koud is op de grond. Om koude voeten bij het opstaan te voorkomen, is een klein tapijtje naast het bed aan te bevelen. Tapijten in bijpassende kleuren zorgen voor een harmonieuze inrichting, of je nu kiest voor kleurrijke patronen of een effen variant is een kwestie van smaak.

Zachtjes sluimeren met het juiste beddengoed

Beddengoed moet er mooi uitzien, maar nog belangrijker, het moet ook comfortabel zijn. Om deze reden dien je beddengoed te kopen van de volgende materialen:
- Katoen
- badstof
- bever
- flanel

Satijn en zijde zien er wat koeler en daardoor minder comfortabel uit, maar zijn van hogere kwaliteit. Vooral in de zomer is een koelere stof voordelig.

Tip: Om een dromerige slaapoase te creëren, geven kussens en een deken het gewenste effect. Afhankelijk van het effect moet het beddengoed of de deken effen zijn, zodat het bed er niet te onrustig uitziet. Meer tips voor een goede nachtrust vind je in dit gratis e-boek "Slaap wel".

Als het op decoratie aankomt, is minder meer dan minder...

Zorg ervoor dat je je persoonlijk in je slaapkamer bevindt. Enkele tips om accenten te leggen:
- Te veel decoratieve items kunnen overbelast en kitscherig lijken.
- Je kunt kaarsen, boeken of foto’s naar keuze op het nachtkastje plaatsen
- Met behulp van spiegels kun je de ruimte groter laten lijken.
- Licht transparante, vloerhoge gordijnen maken de gezellige uitstraling van jouw slaapkamer compleet.

Reacties