Decoreer je slaapkamer tot de perfecte oase van rust!

Na een lange - vaak vermoeiende en voor velen stressvolle - werkdag, is het belangrijk om helemaal tot rust te komen.

Guido van Loon 14 Oktober 2021

En hoewel iedereen zo zijn eigen rituelen lijkt te hebben, is uit onderzoek en diverse studies gebleken dat het nemen van een warm bad of lekker hete douche alvast heel wat wonderen kan verrichten. Vervolg het lijstje met een lichte doch heerlijke avondmaaltijd en sluit af met je favoriete tv-programma en/ of een goed boek alvorens je onder de wol kruipt. Echter, speelt ook de slaapkamer - meer bepaald de decoratie en het gebruikte kleurenpallet - een belangrijke rol in het creëren van rust. En daar gaan we het hier dus vooral over hebben.

Thuiskomen na een lange vermoeiende dag!

We hebben het allemaal wel al eens meegemaak; thuiskomen na een lange vermoeiende en stressvolle dag. Of je nu al gaat werken of nog naar school gaat;e de dagen kunnen best wel vermoeiend zijn. Vaak begint het al bij het vroege opstaan waarna alles - klaarmaken; ontbijten en vertrekken - in een rush lijkt te gebeuren. Als je dan vervolgens ‘s avonds thuiskomt verlang je echt wel naar een momentje voor jezelf, een moment van pure rust en ontspanning.
Velen kiezen er gelijk voor om de werkplunje uit te trekken en te genieten van een heerlijk warm bad of een lekker hete stortdouche. Vervolgens wordt geopteerd om een lekkere - bij voorkeur lichte - avondmaaltijd te nuttigen waarna de avond in stijl kan worden afgesloten met je favoriete tv-serie/ programma en/ of een goed boek voor het slapengaan.

Maar niet alleen dit lijstje van rituelen en gewoontes kan rust creëren, ook de slaapkamer kan - indien correct gedecoreerd - een oase blijken van pure rust. Door te kiezen voor zachte natuurlijke tinten en een rustig “decor”; komt de slaapkamer gelijk al rustiger over wat ook positiever zal zijn om in slaap te geraken en een rustige nacht tegemoet te gaan.

De juiste kleuren en de geschikte decoratie

Net zoals beweging en een uitgebalanceerd voedingspatroon, vormt ook rust een belangrijk onderdeel van de dagelijkse realiteit. En laat dat nu precies net datgene zijn waar velen toch wel tegenaan lijken te lopen. Menig experts geeft dan ook het advies om de slaapkamer zo rustig mogelijk te decoreren en daarbij te letten op de indeling, de gebruikte kleuren en eventuele “onnodige” decoratiespulletjes. Zet je make-uptafeltje en manicure- én pedicuresets bij voorkeur in een apart kamertje zodanig dat de slaapkamer voorbehouden blijft om een rustpunt te creëren.

Zo is uit menig onderzoek en diverse studies gebleken dat ook kleur een belangrijke waarde vormt bij het creëren van de perfecte rustgevende slaapkamer. Zo blijken de kleuren blauw en groen de beste keuze te zijn om rust en sereniteit te creëren. Bij blauw wordt zelfs vermeld dat het helpt om de hartslag naar beneden te helpen waardoor je als gevolg hierop automatisch rustiger wordt. Maar ook groen is een geschikte partner in de slaapkamer, wat nog maar eens wordt versterkt als er enkele planten aan het decor worden toegevoegd.

En heb je helemaal geen moeite met in slaap dommelen, maar juist met ‘s morgens wakker worden, dan lijkt een slaapkamer met een gele accentmuur alvast geen verkeerde keuze. Zo is geel een bijzonder vrolijke kleur die uitnodigt om ‘s ochtends op te te staan en aan de dag te beginnen. Voeg aan dit alles de juiste meubelstukken en decoraties toe om vervolgens de voor jou perfecte oase van rust te creëren. Let wel dat je de slaapkamer - bij voorkeur - niet te vol gaat zetten met allerlei akkefietjes en misschien wel onbenulligheden die mogelijks de rust zouden kunnen verstoren.

Reacties