Foto: 2016/terrasoverkapping-gumax.jpg

Inrichten van een terras

Je gaat een terras pas echt veelvuldig gebruiken als het gezellig is ingericht, je een juiste balans tussen zon en schaduw hebt en gezellig is ingericht.

De gezellige inrichting is niet zo moeilijk: een gebruiksvriendelijke teakhouten diningset, wat zitzakken of een hangbank voor de kinderen en een paar decoratieve plantenbakken maken in een handomdraai van elk terras een echte leef plek. Het tweede, de balans tussen zon en schaduw, is wat minder eenvoudig. Hierbij ben je vaak afhankelijk van de omstandigheden. Wanneer je geen objecten hebt die op de heetste uren van de dag schaduw werpen op je terras, ben je genoodzaakt over te gaan op een constructieve zonwering van doek, pergola-achtige zonlichtbrekers of een terrasoverkapping.

Overkapt terras

Wanneer je een terras overkapt heb je twee mogelijkheden:

- de overkapping rust minimaal met een zijde tegen een bestaande muur, bijvoorbeeld gevel van de woning;
- de overkapping staat solitair in de tuin en heeft wanden van voornamelijk glas, gecombineerd met ander materiaal, de zogenaamde tuinkamer.

In beide gevallen geeft de aanwezigheid van de zijwanden je al meteen een huiselijk gevoel. Omdat een terrasoverkapping geen constructieve wijziging aan het pand is, hoef je er geen vergunning voor aan te vragen. Daarnaast is door de grote concurrentie de prijs van een dergelijke aanbouw de laatste jaren ferm gedaald. Tuinmaximaal bijvoorbeeld stunt met een laagste prijsgarantie, inclusief bezorgen en montage, waar je zelf nog niet eens het materiaal voor koopt.

Open terras

Het mooiste is dat de inrichting van je terras de overgang vormt tussen binnen en buiten. Elementen als een comfortabele stoelen of banken, een vuurtafel of (show)haard mogen niet ontbreken. Met enkele grote plantenbakken en een eyecatcher, in de vorm van een accessoire, maak je het vervolgens helemaal af. Om duidelijk aan te geven dat het terras, waar je zit, een andere plaats en/of ruimte is dan de rest van de tuin kan je er een accentlijn in aanbrengen door te werken met een onderscheidende bodembedekking. Wanneer je deze enkele centimeters hoger houdt, dan de tuinbestrating heb je ook minder last van vocht. Tot slot de zonwering. Blijf niet aanrommelen met ouderwetse parasols en maak het jezelf makkelijk met een vaste zonwering.

Reacties