Foto: uitbouw-financiering

Handige tips om je uitbouw te financieren

Je wilt graag uitbouwen, maar wat zijn je wensen? Waar wil je je uitbouw voor gaan gebruiken? Belangrijk om over na te denken voor je je beslissing neemt.

Belangrijke vraag is of je een zelfstandig gebouw wilt neerzetten op je perceel of dat je een nieuwe ruimte wilt gaan uitbouwen. Vraag bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn. Als je weet of je gaat bijbouwen of gaat uitbouwen (een kelder kan overigens ook een goed alternatief zijn!) dan is het verstandig om een wensenlijst te maken van punten waaraan de nieuwe ruimte moet voldoen. Het lijstje helpt je je wensen te verduidelijken naar de aannemer of architect. Zij kunnen het lijstje omzetten in een concreet bouwplan. Zeker voor grotere, bouwkundige verbouwingen is het raadzaam een architect in de hand te nemen. En, ook niet onbelangrijk; hoe zit het met de financiering? Wat zijn hier de mogelijkheden voor?

Welstand

Bij het laten ontwerpen van een zelfstandig gebouw ziet het traject van tekening naar bouwen er ongeveer hetzelfde uit als dat van een heel huis. Als je het Voorlopig Ontwerp hebt goedgekeurd, zal de aannemer of architect het plan voorleggen aan de gemeentelijke welstandscommissie. De opmerkingen van deze commissie zal de architect verwerken. Het kan soms wel even duren en meerdere correctierondes nodig hebben voordat de architect tot een Definitief Ontwerp kan komen. Met het Definitieve Ontwerp dient de architect een omgevingsvergunning in bij de gemeente. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht, die de vergunning voorbereidt op een beslissing, beoordeelt het ontwerp op zaken als veiligheid van de constructie, brandveiligheid, ventilatie en energiezuinigheid. Vervolgens wordt het ontwerp ter inzage gelegd zodat belanghebbenden de plannen kunnen beoordelen en eventueel bezwaar maken. Informeer bij de gemeente hoe zij omgaat met de geldigheidsduur van de verstrekte omgevingsvergunning.

Aannemer

Zodra het Definitieve Ontwerp vertaald is naar een bestek en de eventueel noodzakelijke omgevingsvergunning binnen is – zonder bezwaar van omwonenden - dan volgt een periode van bouwen. Voordat de eerste spade de grond in gaat of de eerst steen wordt gestapeld, is het verstandig om met de aannemer een verbouwingsovereenkomst aan te gaan. In deze overeenkomst neemt het bestek een prominente plaats in. Het bestek is als het ware hét draaiboek van de gehele bouw. In deze technische omschrijving is ook een planning opgenomen en een specificatie van alle materialen en de kosten.

Wat brengt de toekomst?

Belangrijk is om bij het ontwerpen van een nieuwe woning enigszins rekening te houden met de toekomst. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om de architect al schetsen te laten maken van de eventuele uitbouw. Voordeel kan zijn dat bij de aanvraag van de vergunning de gemeente al een uitspraak heeft gedaan over die extra uitbreiding. Ook is het goedkoper om nu de fundering en de waterleiding (niet aangesloten) al een paar meter te laten doorlopen zodat er later makkelijk een extra uitbreiding kan worden gerealiseerd. Voor de uitbreiding heb je dan al toestemming. Let op: het ontwerp zelf staat nog wel ter discussie en zal te zijner tijd aan de welstandscommissie moeten worden voorgelegd en moet voldoen aan de eisen van het actuele Bouwbesluit.

Soorten uitbouw

Het aantal variaties op de uitbouw is onbeperkt. Zo draait de bouw van een garage niet enkel om de stalling van je auto, maar ook als extra opslagruimte. Een kelder biedt veel meer perspectieven dan het laten rijpen van je favoriete wijnen en wat dacht je van een sfeervolle serre? Stuk voor stuk ruimtes die voor meerdere doeleinden in te zetten zijn.

Je uitbouw financieren

Je hebt diverse mogelijkheden om je uitbouw te kunnen financieren.
- Zo kun je je bestaande hypotheek verhogen. Dit is echter alleen een optie als hier bij het afsluiten van de hypotheek rekening mee is gehouden. Het ingeschreven hypotheekbedrag is in dat geval hoger dan het geleende bedrag. Er hoeft dan ook ook geen notaris meer aan te pas te komen. De hypotheekverstrekker verstrekt overigens niet automatisch een lening. Ze zullen eerst bekijken of de totale schuld nog in verhouding staat met de waarde van het huis (na de het realiseren van de uitbouw) en het inkomen.
- Je kunt een tweede hypotheek afsluiten. Dit is in feite een lening die op zichzelf staat. Je moet hierbij wel rekening houden met kosten voor een een taxatie en hypotheekadviseur. Tevens moet je naar de notaris om de hypotheekakte op te laten maken. De rente zal bovendien hoger zijn dan bij je huidige hypotheek.


- Als derde mogelijkheid is er de persoonlijke lening aanvragen. Dit kan een goede optie zijn bij een uitbouw, aangezien deze vaak niet al te ingrijpend zijn. Voordeel is dat je niet naar een notaris hoeft. En je weet precies waar je aan toe bent. Meer tips over hoe je voordelig en onder goede voorwaarden geld leent voor een uitbouw lees je in het artikel ‘Uitbouw financieren tips’.

Reacties