Een aanbouw voor je huis: zo pak je dit aan

Je wilt graag aanbouwen, maar wat zijn je wensen precies? En waarvoor wil je het gebruiken? Belangrijk om over na te denken voordat je je beslissing neemt.

Guido van Loon 11 December 2019

Aanbouwen is een goede optie als je niet wilt verhuizen, maar je huidige woning niet meer voldoet. Bovendien betekent een aanbouw doorgaans een waardevermeerdering van je huis. Zo groeit je woning met je mee. Belangrijke vraag is of je een zelfstandig gebouw wilt neerzetten op je perceel of dat je een nieuwe ruimte wilt gaan aanbouwen. Vraag bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn. Als je weet of je gaat bijbouwen of gaat aanbouwen (een kelder kan overigens ook een goed alternatief zijn!) dan is het verstandig om een wensenlijst te maken van punten waaraan de nieuwe ruimte moet voldoen. Het lijstje helpt je je wensen te verduidelijken naar de aannemer of architect. Zij kunnen het lijstje omzetten in een concreet bouwplan. Zeker voor grotere, bouwkundige verbouwingen is het raadzaam een architect in de hand te nemen.

Voorlopig Ontwerp

Bij het laten ontwerpen van een zelfstandig gebouw ziet het traject van tekening naar bouwen er ongeveer hetzelfde uit als dat van een heel huis. Als je het Voorlopig Ontwerp hebt goedgekeurd, zal de aannemer of architect het plan voorleggen aan de gemeentelijke welstandscommissie. De opmerkingen van deze commissie zal de architect verwerken. Het kan soms wel even duren en meerdere correctierondes nodig hebben voordat de architect tot een Definitief Ontwerp kan komen. Met het Definitieve Ontwerp dient de architect een omgevingsvergunning in bij de gemeente. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht, die de vergunning voorbereidt op een beslissing, beoordeelt het ontwerp op zaken als veiligheid van de constructie, brandveiligheid, ventilatie en energiezuinigheid. Vervolgens wordt het ontwerp ter inzage gelegd zodat belanghebbenden de plannen kunnen beoordelen en eventueel bezwaar maken. Informeer bij de gemeente hoe zij omgaat met de geldigheidsduur van de verstrekte omgevingsvergunning.

Definitieve Ontwerp

Zodra het Definitieve Ontwerp vertaald is naar een bestek en de eventueel noodzakelijke omgevingsvergunning binnen is - zonder bezwaar van omwonenden - dan volgt een periode van bouwen. Voordat de eerste spade de grond in gaat of de eerst steen wordt gestapeld, is het verstandig om met de aannemer een verbouwingsovereenkomst aan te gaan. In deze overeenkomst neemt het bestek een prominente plaats in. Het bestek is als het ware hét draaiboek van de gehele bouw. In deze technische omschrijving is ook een planning opgenomen en een specificatie van alle materialen en de kosten.

Budget

Het is duidelijk dat een aanbouw een grote aankoop is die je niet dagelijks doet. Vaak heb je al een vastomlijnd idee wat je wilt. En het liefst zien we al onze wensen ingevuld. Het aantal variaties op aanbouwen is onbeperkt. Zo draait de bouw van een garage niet enkel om de stalling van je auto, maar ook als extra opslagruimte. Een kelder biedt veel meer perspectieven dan het laten rijpen van je favoriete wijnen en wat dacht je van een sfeervolle serre? Stuk voor stuk ruimtes die voor meerdere doeleinden in te zetten zijn. Is het type aanbouw die je hebt uitgezocht boven je budget, dan hoef je nog niet te wanhopen. Je hebt nog een paar opties! Je kunt er natuurlijk voor kiezen het ontwerp aan te passen, zodat hij wél binnen je budget past. Maar je kunt er ook voor kiezen een lening af te sluiten zodat je de aanbouw van jouw dromen wel werkelijkheid wordt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Hier kun je leningen vergelijken op geld.nl.

Houd rekening met de toekomst

Belangrijk is om bij het ontwerpen van een nieuwe woning enigszins rekening te houden met de toekomst. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om de architect al schetsen te laten maken van de eventuele aanbouw. Voordeel kan zijn dat bij de aanvraag van de vergunning de gemeente al een uitspraak heeft gedaan over die extra uitbreiding. Ook is het goedkoper om nu de fundering en de waterleiding (niet aangesloten) al een paar meter te laten doorlopen zodat er later makkelijk een extra uitbreiding kan worden gerealiseerd. Voor de uitbreiding heb je dan al toestemming. Let op: het ontwerp zelf staat nog wel ter discussie en zal te zijner tijd aan de welstandscommissie moeten worden voorgelegd en moet voldoen aan de eisen van het actuele Bouwbesluit.

Reacties