Foto: serbo-wooncomfort-tuinkamer

Haal maximaal wooncomfort uit uw tuinkamer met deze tips.

Vroeg in het voorjaar genieten al urenlang genieten van het buitenleven.

Lange avonden met uitzicht op de sterrenhemel en zelfs met de frisse weersomstandigheden in het najaar nog lang van uw achtertuin genieten. Voor de echte tuinliefhebber en levensgenieter is een tuinkamer onmisbaar. Bent u ook zo’n tuinliefhebber? Met deze tips haalt u maximaal comfort uit uw tuinkamer.

Er zijn tegenwoordig veel benamingen voor een tuinkamer: serre, winterkamer, tuinhuis, buitenvertrek of veranda. Eigenlijk bedoelen we allemaal hetzelfde: Extra leefruimte, wooncomfort en maandenlang beschut genieten van het buitenleven, zonder een complete verbouwing te realiseren aan uw woning.

Tip 1: Bepaal de functie van de tuinkamer

De functie van uw tuinkamer bepaalt voor een groot gedeelte ook de afmetingen. Wilt u een mooie grote eettafel neer zetten? Zorg dan dat er voldoende ruimte overblijft om er omheen te lopen. Vooral wanneer u te maken heeft met openslaande deuren is het belangrijk om de tuinkamer voldoende diepte te geven. De diepte is uiteraard afhankelijk van de grootte van de meubels, maar met een diepte vanaf 3 meter zit u vaak al goed.

Tip 2: Zonwering

Is uw tuin gelegen aan het zuiden of schijnt de zon een groot gedeelte van de dag op uw tuin? Dan is een zonwering vaak wel wenselijk. Een zonwering voorziet uw tuinkamer van een stukje schaduw, wat vaak wel aangenaam is wanneer de temperaturen in de zomer hoog oplopen.
U kunt kiezen uit onderliggende of bovenliggende zonwering. Bij tuinkamers wordt vaak onderliggende zonwering aangeboden omdat het glazen dak uw doek beschermt tegen weersinvloeden.
Een bovenliggende zonwering dient stormbestendig te zijn en zal de warmte iets meer tegenhouden. Een tuinkamer blijft echter ongeïsoleerd, dus met hoge temperaturen wordt het hoe dan ook warm.

Tip 3: Vloer leggen

Plaats eerst de tuinkamer en de wanden voordat u gaat bestraten. Op die manier kunt u de hoogte van de bestrating afstellen op de rails van de schuifwanden. U zorgt hierdoor voor een subtiele en vlakke overgang van de tuinkamer naar de rest van de tuin. Pakt u ook de vloer van de woning aan? Kies dan voor dezelfde type tegel om een mooie overgang van binnen naar buiten te creëren en tuinkamer nog bij uw woning te betrekken.

Tip 4: Beloopbaar dak

De constructie van het dak is erg bepalend voor de kwaliteit van uw tuinkamer. Een sterke constructie in combinatie met 4.4.2 veiligheidsglas zorgt ervoor dat het dak beloopbaar is. Handig, want zo kunt u eenvoudig de ramen op de bovenverdieping schoonhouden.

Tip 5: Lood in de gevel

Een tuinkamer is nooit gegarandeerd waterdicht. Dat komt omdat de aansluiting vaak met kit wordt afgewerkt en kit is nooit 100 procent waterdicht. Natuurlijk zijn er wel mogelijkheden regen buiten te houden. Vraag de tuinkamerbouwer in dat geval om lood in de gevel te slijpen. Zo voorkomt u dat er water langs de muuraansluiting van de tuinkamer kan lopen.

Tip 6: Bezoek een showroom om de kwaliteit te beoordelen

Er zijn talloze aanbieders van tuinkamers en terrasoverkappingen. Ook de prijsverschillen zijn erg groot. Zien is geloven, ook in dit geval. De prijs/kwaliteit verhouding kunt u het beste beoordelen als u de tuinkamer in een real life situatie heeft gezien en als u doorsnedes van profielen kunt bekijken en kunt zien hoe de productie tot stand komt. Bezoek daarom een showroom en laat u adviseren door een ervaren verkoopadviseur.

Meer informatie?
www.serbo.nl

Reacties