Archiefkasten kopen: waar moet je op letten?

Soms… zie je zoveel papieren, mappen en rondslingerende post-it’s op kantoor liggen dat je niet meer weet waar te starten.

Guido van Loon 10 Juni 2021

Wanneer het kantoor weer eens toe is aan een flinke opruimbeurt, dan kun je ervoor kiezen om te investeren in kantoorkasten. Door meerdere kasten in het kantoor te plaatsen, zorg je voor een gestructureerde en opgeruimde werkplek. Door spullen van een vaste plek te voorzien, zorg je daarnaast ook voor verbetering van de effectiviteit doordat ieder weet waar ze bepaalde dingen kunnen vinden. Maar nu de vraag: waar moet een goede archiefkast aan voldoen? Er zijn zoveel verschillende maten en soorten waardoor we begrijpen dat je soms niet meer weet waar te starten. We helpen je graag op weg!

De verschillende soorten archiefkasten

Kasten op kantoor zijn de ideale manier om ervoor te zorgen dat alle spullen netjes opgeborgen kunnen worden. Zo creëer je niet alleen een stukje privacy voor de medewerkers, maar hierin kunnen ook telefoons en/op laptops worden opgeborgen. De kast die het beste past op het kantoor is afhankelijk van de ruimte die er is. Om te beginnen heb je verschillende deursystemen zoals draaideurkasten, vouwdeuren, draaideuren en schuifdeuren. De keuze hiervan is helemaal afhankelijk van het soort ruimte waar de kasten komen te staan. Wanneer er voldoende ruimte is op kantoor, dan kun je kiezen voor draaideurkasten of vouwdeuren waarbij je deze volledig open kunt zetten. Schuifdeuren daarentegen bieden veel opbergruimte, maar zijn niet altijd 100% toegankelijk omdat de stalen schuifdeuren voor de kast lopen. Daarnaast heb je ook de optie om te kiezen voor een kant-en-klare kast of zelfbouw kast. Een kant-en-klare kast is in de fabriek al gemonteerd, waardoor je deze meteen in gebruik kunt nemen. Zelfbouwkasten zijn ideaal als de ruimte moeilijk te bereiken is.

Materiaal kiezen

Wanneer je denkt aan een archiefkast, dan zie je vaak een stalen kast voor je die mooi past in een kleedkamer van de voetbalclub om de hoek. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende archiefkasten te vinden in de meest uiteenlopende kleuren en materialen. De meest bekende zijn de metalen archiefkasten die een iets minder warme uitstraling hebben dan bijvoorbeeld een houten archiefkast. Een kast van hout geeft vaak een stijlvolle uitstraling dan metaal. Ook wordt kunststof veel gebruikt in kantoren, doordat deze kasten vaak onderhoudsvrij zijn, maar let op: kunststof is gevoeliger voor beschadigingen en deuken dan bijvoorbeeld een metalen kast.

Inhoud en breedte bepalen

De keuze voor een archiefkast komt vaak voort uit het feit dat er weinig ruimte is op kantoor, waardoor er op zoek wordt gegaan naar efficiënte opbergruimtes. Bij het kiezen van een geschikte kast is het dus belangrijk om de juiste afmeting te kiezen. Zoek je juist een horizontale of verticale kast? En hoeveel opbergruimte heb je eigenlijk nodig? Zo heb je bijvoorbeeld een archiefkast van 120cm breed waarbij je ongeveer 13 orders en 100 hangmappen in kunt plaatsen. Zoek je een kleinere kast, bijvoorbeeld 80 cm dan kun je ongeveer 8 orders kwijt en 60 hangmappen per legbord. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je graag persoonlijke spullen in deze kasten wilt opbergen waardoor je ook kunt kiezen voor een kast met stroomvoorziening. Zo kan al de apparatuur meteen worden opgeladen. Het is belangrijk om vooraf goed te bepalen waar je de kasten voor wilt gebruiken en op basis daarvan een keuze te maken.

Reacties