11 Tips om jouw voorraadkast te organiseren

De voorraadkast inrichten: één van de belangrijkste projecten in huis. Het is een manier om extra ruimte te creëren en alle zaakjes mooi op te bergen.

Guido van Loon 25 Januari 2022

Een leuke kans dus om deze (soms kleine) ruimte optimaal te benutten. Hieronder vind je een aantal tips om jouw voorraadkast optimaal te benutten.

Beginnen met een schone lei

De eerste stap is het weggooien van oude, over datum etenswaren. Kijk goed naar jouw voorraadkast en hou enkel nog over wat je echt nodig hebt. Haal alles van de planken en maak je voorraadkast grondig schoon met water en zeep, zodat je een frisse ruimte hebt om in te werken.

Bezint eer ge begint...

Voordat je begint, maak een lijst van items die zeker in de voorraadkast moeten komen. Je hebt misschien een grote voorraadkast of een kleine. Afhankelijk daarvan kan je uitmaken wat er nou allemaal precies in die voorraadkast moest komen. Heb je een kleine voorraadkast? Geen zorgen! Concentreer je dan op het maximaliseren van de ruimte (tips hieronder). Creatief zijn en denken in oplossingen is de boodschap!

11 Tips & tricks

Er is geen enkele juiste manier om een voorraadkast te organiseren, het is vooral belangrijk dat het voor jou een systeem is dat werkt. Hieronder vind je enkele tips op je goed op weg te helpen:

1. Meten is natuurlijk weten, voor je bakken of mandjes inkoopt zorg ervoor dat ze zeker passen!
2. Bewaar levensmiddelen in doorzichtige bakken met goed sluitende deksels. Dit maakt het makkelijker om te zien wat je hebt en het planken opgeruimd.
3. Groepeer gelijksoortige artikelen bij elkaar. Dit maakt het gemakkelijker om te vinden wat je zoekt.
4. Gebruik manden of bakken om conserven, snacks, enz. in te bewaren.
5. Zet de meest gebruikte spullen op ooghoogte. Zo zijn ze gemakkelijk te vinden en te bereiken.
6. Bewaar bakbenodigdheden, zoals meel en suiker, in luchtdichte bakjes om ze vers te houden.
7. Label alles! Dit maakt het makkelijker om te vinden wat u zoekt en houdt het overzichtelijk.
8. Supermarkten zoals: Aldi, Lidl, Plus, Albert Heijn doen vaak stuntacties met zaken in blik, wijn, waspoeder of meer. Zo staan er in de laatste editie van de plus folder tal van 1+1 deals. Ideaal om te hamsteren.
9. Kijk of er geen plaats is om een extra plankje op te hangen of om een hangrek op te hangen.
10. Wat voor materialen je ook gebruikt, zorg er altijd voor dat de functionaliteit het belangrijkst is. Je hoeft niet de allermooiste opbergdozen te kopen, zolang het maar voor jou werkt!
11. Gebruik het onderste stuk van jouw voorraadkast voor flessen en / of plaats een wijnrekje.

Reacties