Tips voor onderhoud van houten meubels

Door je houten meubelen goed te onderhouden kan je de levensduur verlengen. Weten hoe je dit het beste kunt doen? Lees verder!

Ken je houtsoort 

Hout is een natuurproduct dat reageert op zijn omgeving, zoals de luchtvochtigheid, temperatuur en het licht. Elke houtsoort reageert ook anders op deze factoren. We hebben de populairste houtsoorten voor je op een rijtje gezet:

  • Beukenhout: Kan slecht tegen weersinvloeden. Gelukkig is het wel eenvoudig te bewerken.
  • Eikenhout en vurenhout: Kunnen niet goed tegen vocht.
  • Teakhout: Dit is een houtsoort die juist wel goed tegen vocht kan. Dit soort wordt dan ook vaak gebruikt als tuinmeubel. 

Als de luchtvochtigheid of temperatuur in je huis constant wisselen, kunnen laden en deuren gaan klemmen. Ook kunnen er krimpscheuren in het hout ontstaan. 

Bron: Pinterest

Maak gebruik van olie  

Om je houten meubel(en) te beschermen tegen vuil en vocht, kun je het meubel invetten met olie. Hierdoor is hij ook meteen goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik. Houdt dit goed bij, omdat je meubel hierdoor eenvoudig te onderhouden is en in de loop van de jaren zelfs mooier wordt. 

  • Overtuigd om je meubel(en) in te vetten? De Masterolie van WOCA is het perfecte hulpje.
  • Heb je een houten keukenblad of tafel? Die worden meer blootgesteld aan vocht en vuil. Werkbladolie van WOCA is hiervoor geschikt.

Bekijk hier hoe olie van WOCA het werk voor je doet.

Of maak schoon met zeep 

Zeep onderhoudt de natuurlijke uitstraling van het hout. Ook beschermt het je meubel tegen vuil en indringing van vloeistoffen. Is je houtenmeubel al vuil? De Natuurzeep van WOCA verwijdert vuil van het hout en voorziet het meubel tegelijkertijd van een beschermende slijtlaag. 

Bron: The Stables

Handige tips 

We hebben nog enkele handige tips voor je op een rijtje gezet die ervoor zorgen dat je houtenmeubel langer mooi blijft:

  • Hout verkleurt op zijn duur. Probeer daarom hout niet in direct zonlicht te plaatsen. Dit kan leiden tot vlekkerige verkleuring. 
  • Gebruik onderzetters om vlekken, kringen en beschadigingen te voorkomen.
  • Hang in de winter (als de lucht droog is) waterbakjes aan de verwarming om de luchtvochtigheid te reguleren.
  • Een constante temperatuur is het beste voor je houtenmeubel. Overdag is de optimale temperataar 21 graden Celsius. In de nacht is dit 14 graden Celsius.

Meer informatie

Bezoek onze website voor meer informatie: www.woca.nl 

Meer van WOCA Nederland BV Bekijk alle

WOCA Masterolie

WOCA Masterolie is de klassieke doe-het-zelf-olie, die verkrijgbaar is in wit en naturel en onder de naam WOCA Colour Oil ook nog eens in 12 verschillende kleuren. Masterolie is zowel handmatig als machinaal te verwerken. Door de behandeling wordt een zijdeachtig, soepel, vuil- en waterafstotend laagje in het bovenste poriënsysteem van het hout gevormd. De behandeling kan steeds worden aangevuld met nieuwe olie. Regelmatige reiniging gebeurt met WOCA Natuurzeep en WOCA Olieconditioner. Eens per jaar kan de vloer helemaal opgefrist worden met Intensiefreiniger en Onderhoudsolie.  Masterolie is geschikt voor alle houtsoorten en vloertypen, wordt woonbiologisch aanbevolen en kan ook op kinderspeelgoed worden toegepast.

WOCA Nederland BV