Foto: tafel-kleed-zeil

4 tips om jouw tafel te beschermen tegen vlekken

Heb je een mooie tafel in jouw keuken of woonkamer staan? Dan ga je hier uiteraard voorzichtig mee om.

Guido van Loon

Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje, waardoor er alsnog vlekken in het tafelblad kunnen komen. Gebeurt dit je vaker dan je lief is? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 4 tips op een rijtje om jouw tafel te beschermen tegen vlekken.

1. Zet glazen op onderzetters

Als je een glas vult met drinken, kan er iets langsheen lopen. Zet je het glas vervolgens op tafel? Dan kan de drank in de tafel trekken. Hierdoor kan een vlek ontstaan. Met water hoef je hier niet bang voor te zijn, maar met rode wijn bijvoorbeeld wel. Haal daarom altijd even een doekje onder het glas langs voordat je hem op tafel zet. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om onderzetters te gebruiken. Het vocht trekt in dat geval niet in de tafel, maar wordt opgevangen door de onderzetter. De kans op vlekken in het tafelblad is hierdoor kleiner.

2. Gebruik placemats voor borden

Drinken is niet de enige oorzaak van vlekken in de tafel. Nee, want eten draagt hier net zo goed aan bij. Als je redelijk veel op jouw bord geschept hebt, kan er namelijk wat naast jouw bord vallen. Komt dit op de tafel terecht? Dan kan er een vlek ontstaan. Deze kans is een stuk groter als het om eten met een (rode) saus gaat. Wanneer je hiermee smeert, kan er een vlek achterblijven in het tafelblad. Gebruik daarom placemats onder de borden. Op deze manier is de kans op vlekken in de tafel toch alweer een heel stuk kleiner.

3. Behandel jouw tafel regelmatig

Gebruik je trouw onderzetters en placemats? Dan wordt jouw tafel redelijk goed beschermd tegen vlekken. Toch kunnen er nog steeds vlekken in de tafel komen. Zo kun je bijvoorbeeld een glas drinken omstoten. Ook kan er eten op de tafel belanden bij het opscheppen uit de pan. Daarom is het verstandig jouw tafel regelmatig te behandelen. Behandel je jouw houten tafel met houtolie of boenwas? Dan krijgt de tafel een lichte beschermlaag. Je kunt jouw tafel ook lakken. Als je jouw tafel lakt, kan vocht of vet er nauwelijks meer intrekken.

4. Gebruik een tafelkleed

Vergeet je geregeld een onderzetter of placemat te gebruiken? En is het behandelen van de tafel je te veel werk? Dan biedt een tafelkleed uitkomst. Hiermee dek je jouw tafel af, waardoor er geen vlekken meer in kunnen komen. Helaas is niet iedereen fan van een tafelkleed. Geldt dit ook voor jou? Kies dan voor een tafelzeil. Doordat dit zeil transparant is, blijft jouw mooie tafel zichtbaar.

Reacties