Foto: 2017/salontafel.jpg

Woontrend: bijzettafel gebruiken als salontafel

Al vele tientallen jaren fungeert de salontafel als hét centrale meubel in de woonkamer.

Of men wel of geen TV heeft, of er bankstellen staan of losse fauteuils, één ding is altijd zeker: er is een salontafel. Er is echter sinds kort een nieuwe woontrend waarneembaar, waarbij de salontafel wordt weggedaan. Het is een behoorlijke verandering, want het stijlicoon van de woonkamer is niet iets waar we zomaar afscheid van kunnen nemen. Er komt echter wel iets anders voor in de plaats: bijzettafels vervangen de salontafel.

Waarom verdwijnt de salontafel?

De salontafel is zoals gezegd lang het centrale meubel in de woonkamer geweest. Echter, het nadeel van de salontafel is dat het een vrij groot meubel is. Daardoor is het niet erg flexibel en ziet het er meestal ook niet zo heel erg elegant uit. Een salontafel vinden die perfect in je interieur past is soms best lastig. Bovendien is de standaard salontafel meestal rechthoekig, wat lang niet altijd een handige vorm is. De salontafel is dus niet altijd een praktisch meubel en ook niet altijd mooi. Het is veel hipper om hem te vervangen door bijzettafels.

Bijzettafels als vervanger

Een bijzettafel is van zichzelf kleiner dan de salontafel. Een bijzettafeltje kan uiteenlopende formaten hebben, maar is meestal niet groter dan 60x60 cm. Er zijn honderden modellen, vormen, kleuren en materialen waarin bijzettafels verkrijgbaar zijn. Het aanbod is dus veel groter dan bij salontafels. Daarnaast zijn deze meubels flexibel. Je kunt bijvoorbeeld bijzettafeltjes van verschillende hoogte nemen en die met elkaar combineren in elke samenstelling. Ze zijn ook gemakkelijk even weg te zetten. De bijzettafel is veelzijdiger, er is veel meer keus én er is altijd een passend model te vinden voor jouw woonkamer.

Trends op het gebied van bijzettafels

Binnen de trend die bijzettafels laat fungeren als salontafel, zijn ook duidelijke trends waarneembaar. Je kunt niet zomaar willekeurig elke bijzettafel deze functie geven. Bepaalde typen bijzettafel worden wel veel gebruikt als salontafel, andere typen weer niet. Met name bijzettafels in de vorm van een draadmand, rattan bijzettafels en Scandinavische bijzettafels worden veel gebruikt. Dit zijn de wat modernere typen bijzettafel, die goed kunnen fungeren als eyecatcher. Bedenk wel dat je bijzettafel alle aandacht zal krijgen als je geen salontafel hebt, dus is het goed om aandacht te geven aan het type bijzettafel dat je wilt gebruiken.

Het vervangen van een salontafel voor een bijzettafel is een duidelijke trend. En dat is niet voor niets, want steeds meer mensen ontdekken dat het wel heel gemakkelijk is om een bijzettafel hiervoor te gebruiken. Het bespaart je heel wat ruimte, het ziet er knus en gezellig uit en is lekker flexibel te gebruiken. Ideaal voor de moderne of Scandinavische inrichting, maar de trend breidt zich langzaam ook uit richting het klassieke interieur. Heb jij al eens gekeken of bijzettafels niet mooier zouden zijn in jouw interieur?

Reacties