Een comfortabele fauteuil met karakter van Børge Mogensen

Een nieuwe stylish fauteuil van Børge Mogensen

27 Mei 2019

1949 was een belangrijk jaar voor de Deense ontwerper Børge Mogensen die, op de vooravond van een nieuw decennium, blijk gaf van een nieuwe kant van zijn talent. Hij daagde vorm en materiaal uit bij het creëren van een aantal karakteristieke en expressieve meubelstukken. Een van de meest elegante voorbeelden is de sculpturale Contour Chair, die nu wordt toegevoegd aan Carl Hansen & Son's collectie designklassiekers.

Carl Hansen & Son presenteert een karakteristiek ontwerp van Børge Mogensen. De iconische en direct herkenbare Contour Chair werd voor het eerst getoond tijdens de Copenhagen Cabinetmakers' Guild Furniture Exhibition in 1949. De fauteuil trok met zijn in vorm geperste gefineerde rugleuning veel aandacht. De stoel was een krachtige exponent van een compleet nieuw ontwerpidioom van Mogensen, die tot dan toe voornamelijk bekend was vanwege zijn eenvoudige, functionele benadering van design, geworteld in zijn sterke sociale geweten.

Met de Contour Chair onderbrak Mogensen zijn werk in massief hout om te experimenteren met in vorm geperst fineer. Dit materiaal en deze techniek opende nieuwe perspectieven voor experimentele stijl en design op dat moment. Net als een aantal van zijn tijdgenoten, werd Mogensen geïnspireerd door het Amerikaanse architectenduo Charles en Ray Eames en hun werk met fineer.

De Contour Chair werd oorspronkelijk ontworpen bij een tafel die Mogensen voor de dezelfde tentoonstelling in 1949 maakte. De organische en relaxte uitstraling is in overeenstemming met zijn toewijding om meubilair te maken voor informele interieurs die veel uitdrukkingsvrijheid bieden.

"De sculpturale Contour Chair wijkt visueel en qua materiaal af van Mogensen's eerdere meubelontwerpen, maar is wel uitgerust met een aantal typische Mogensen-details, zoals de pen-en-gatverbindingen met contrasterende houten wiggen, die ook in zijn Hunting Table werden gebruikt. Deze details weerspiegelen zijn beproefde benadering van design met vakmanschap in het hart ervan", aldus Carl Hansen & Son CEO Knud Erik Hansen. "De Contour Chair is vervaardigd volgens Mogensen's oorspronkelijke tekeningen. En omdat hij veel belang aan comfort hechtte, hebben we, in samenwerking met de Mogensen familie, besloten de stoel te stofferen voor extra comfort."

Persoonlijk idioom

Børge Mogensen's Contour Chair heeft een massief houten frame met schuine poten en een zitting van gebogen en naar achteren hellend fineer. De rugleuning, die de stoel zijn karakteristieke uiterlijk geeft, heeft een slank silhouet van in vorm geperst fineer met twee organisch gevormde uitsparingen, waardoor de rugleuning stevig aan de zitting kan worden bevestigd.

"De uitsparingen in de rugleuning zijn zowel decoratief als noodzakelijk om het fineer in precies de juiste vorm te buigen. De gewelfde achterkant maakt ook verschillende zithoudingen mogelijk. De stoel is relatief laag, waardoor hij er ontspannen en relaxt uitziet. Op deze manier slaagde Mogensen erin een relatief kleine stoel te maken die toch zeer comfortabel is", verklaart Knud Erik Hansen.

Dit experimentele ontwerp werd gepresenteerd in 1949, net voordat Mogensen zijn eigen onafhankelijke ontwerpkantoor vestigde. Het werd warm onthaald door critici vanwege het innovatieve en individuele uiterlijk, maar was geen onmiddellijk commercieel succes. De Contour Chair is alleen in kleine aantallen geproduceerd, waarvan sommige een thuis in Mogensen's eigen woonkamer vonden. Maar samen met het Hunting-meubilair markeerde de stoel het begin van een nieuw tijdperk in Mogensen's creatieve carrière en nu wordt hij opnieuw in productie genomen door Carl Hansen & Son's fabriek in Gelsted op het Deense eiland Funen - een van de modernste meubelfabrieken in Europa.

"De herintroductie van de Contour Chair past perfect in de huidige trend voor sculpturale fauteuils. Tegelijkertijd heeft de stoel een iconische en tijdloos uiterlijk dat prachtig staat in zowel klassieke als moderne interieurs. Wij zijn daarom trots om een uniek en karakteristiek meubelstuk aan een nieuwe generatie voor te stellen, gemaakt door een meubelontwerper die bekend staat om zijn zeer persoonlijke en onderscheidende stijl", aldus Knud Erik Hansen.

Ga voor meer informatie naar: www.carlhansen.com

Reacties