Foto: 2017-10/kast.2.jpg

Een geschikte kast voor iedere woonkamer

Een dressoir heeft men al, bij wijze van spreken, sinds de Middeleeuwen in de woonkamer staan.

Toen al was het een pronkstuk die de rijkdom van de eigenaar wist te etaleren. Fijn houtwerk en rijkelijk versierde tierlantijntjes moesten de verfijndheid en het succes etaleren. Vandaag de dag hebben kasten (meestal) die oubollige look achter zich gelaten, maar toch hebben ze nog steeds diezelfde centrale functie. Een woonkamer is dan ook pas echt af met een goede en bijpassende kast. Wat een ideaal exemplaar is voor jouw woning? Smaken verschillen, maar onderstaande tips van dressoir-verkoper kunnen alvast helpen. 

Echte eye-catchers

Een dressoir of kast is een echte eye-catcher. Eigenlijk is er voor iedere stijl wel een geschikt dressoir te vinden. De keuze voor dé geschikte kast is dan ook niet eenvoudig. Vooraleer je aan het shoppen gaat moet je natuurlijk een idee hebben van welke stijl je verkiest. Zorg ervoor dat de ruimte geen allegaartje van stijlen is en dat jouw toekomstig meubel niet alleen naadloos aansluit, maar zich bovendien ook kan profileren. Gaat het om een moderne woonstijl? Kies voor een dressoir met rechte poten en scherpe hoeken of kies voor een zwevend model. Gaat het om een retro woonstijl? Dan is een kast met afgeronde hoeken en schuine poten beter aangewezen. Kasten zijn eye-catchers en moeten steeds gekozen worden in functie van het totaalplaatje.

Voor welke kleur ga ik?

Ook de kleur van het bergmeubel hangt af van de specifieke woonstijl, alhoewel dat soms relatief is. Zo past een witte kast bij iedere stijl, alhoewel wij het binnen de Scandinavische stijl en in combinatie met lichthout echt fantastisch vinden. Een saaie ruimte de nodige portie stoerheid geven? Dan kán een zwarte kast soelaas bieden. Kies bij een zwarte kast wel steeds voor hoogglans zwart en zorg ervoor dat de rest van het interieur niet donker is, anders gaat de stoere uitstraling over in een somber geheel. Hoogglans zwarte kasten doen het uiteraard niet goed binnen een vintage stijl, waarbij je beter kiest voor een houten dressoir. Een zuiderse of oriëntaalse look? Kies dan voor een uitvoering met roodtinten. 

Ben je de kleur na verloop van tijd helemaal beu of wil je een nieuwe look introduceren? Weet dat als je voor een houten kast kiest, je die ook gewoon een nieuw kleurtje geven kan.

Een kast voor een kleine ruimte

De centrale rol van een kast brengt met zich mee dat het ook een cruciale rol speelt bij de verdeling van de ruimte. In een kleine woonkamer is het met andere woorden niet aangewezen om voor grote en bombastische kasten te kiezen, die zouden immers de ruimte nog kleiner laten lijken. Voor een kleine kamer is het beter aangewezen om een laag en langwerpig dressoir te plaatsen, idealiter met ietwat fijnere en lichtere materialen. Bij een smalle kamer plaats je die trouwens het beste tegen de korte zijde van de ruimte. Het is uiteraard gezichtsbedrog, maar het doet wel degelijk de kamer ruimer lijken. 

Wat we tegenwoordig ook vaker zien zijn zogenoemde zwevende dressoirs die aan de muur bevestigd zijn. Vooral in een moderne ruimte lijken deze het goed te doen, maar ze kunnen ook gebruikt worden om de kamer ruimtelijker te laten lijken. Weet wel dat zo'n zwevend dressoir enkel een subtiele wijziging doorvoert en dat er nog steeds rekening moet gehouden worden met de vereiste voor een laag, lang en licht model. 

Kast voor ruimte met meerdere functies

In sommige woningen hebben ruimtes meerdere functies. Zo kan de ruimte bijvoorbeeld gedeeltelijk gebruikt worden als woonkamer en gedeeltelijk als eetruimte. Niet iedereen wil daar een afscheidingswand plaatsen en als huurder is het al helemaal niet toegestaan om structurele wijzigingen aan te brengen. Een oplossing kan dan zijn om te werken met een zogenoemde room divider, dat is een hogere kast die beide ruimtes van elkaar afschermt en bovendien ook nog eens extra opbergruimte bevat. Een room divider kan een hoog dressoir zijn, maar het kan evenzeer om ladekasten of een boekenkast gaan. Wel van belang: kies niet voor een room divider wanneer de samengestelde ruimte al niet groot is, in dat geval laat je de ruimte beter zijn open look behouden.

 

Een bergmeubel voor een wit interieur

Een wit interieur wordt omschreven als stijlvol en tijdloos. In de praktijk past het met bijna iedere interieurstijl, van klassiek en stijlvol tot modern en strak. Van een wit dressoir of witte boekenkast tot witte ladekasten: het kan allemaal. Weet wel dat je wit moet zien als een leeg schildersdoek. De witte kleur van de kasten zal de accentuering van de details vergroten. Kies je voor een witte boekenkast? Zorg dan dat je echt zeker bent van het model. Het voordeel van een witte boekenkast is trouwens dat omringende kleuren en objecten erg opvallen. Heb je bijvoorbeeld een boekencollectie waar je terecht trots op bent, dan zal die extra uitblinken. Ideaal gezien plaats je ook nog een kleurrijke bloem bij jouw boekenkast om jouw leeg schildersdoek tot kunstwerk te verheffen.

Zorg voor het totaalplaatje

Kasten zullen gedoemd zijn om gewoon begmeubels te blijven, tenzij je ook het totaalplaatje onder handen neemt. Zo kan je boven een kast een schilderij of spiegel hangen om de ruimte te breken. Let er bij een schilderij of spiegel wel op dat de kast altijd groter is dan de spiegel of het schilderij. De 60%-regel is hierbij het ideale controlemiddel. Is een kast 200 cm breed, dan mag het schilderij maximaal 120 centimeter breed zijn. Links en rechts blijft dan telkens 40 centimeter over die kan worden ingevuld met forse lampen om het schilderij te accentueren. Let er in dat geval dan weer op dat de lampenkapjes niet voor de lijst komen. Verder moet de ruimte tussen meubel en schilderij minimaal 15 centimeter en maximaal 25 centimeter bedragen.

Voor iedere stijl een geschikte kast

Kasten komen in verschillende maten, formaten en uitvoeringen. Toch is het mogelijk om voor iedere stijl een geschikte kast te vinden. Als je rekening houdt met bovenstaande tips ben je alvast op de goede weg, ongeacht of je nu op zoek bent naar een dressoir, vitrine- of ladekast. Heb jij een leuke kast ontdekt die écht wel past binnen jouw woonstijl of heb je nog een prangende vraag of zelfs tip die je met ons wilt delen? Laat dan zeker een berichtje achter.

Reacties