Foto: keuken_koelvries_3

Wijnklimaatkast: perfect je wijn bewaren

Wijn bewaren hoort eigenlijk in een wijnkelder. Tegenwoordig zijn er handige wijnbewaarsystemen waardoor de ideale wijnbewaaromstandigheden mogelijk zijn.

Guido van Loon

Wijn is een culinair fenomeen op zich. Het karakter van deze drank wordt onder andere bepaald door de smaak en de geur. Een goede wijn ontplooit zich pas echt bij de juiste temperatuur. Geen wijn smaakt hetzelfde. Alleen al het moment waarop je de wijn consumeert is van invloed op jouw smaakpupillen. Als aperitief smaakt die volle rode wijn anders dan tijdens het eten. Smaak kun je ontwikkelen, maar ook de omstandigheden waaronder je de wijn bewaart, bepaalt hoe de wijn smaakt. Denk aan een stabiele temperatuur, een donkere omgeving, goed geventileerd en met de juiste vochtigheidsgraad. Een plek waar al deze elementen zijn verenigd is de wijnkelder. Voor iedereen die de eigenschappen van een kelder waardeert, maar er geen heeft is er de wijnkast.

Voor en na het ontkurken

Wie de complete wijnvoorraad onder de allerbeste omstandigheden wil kunnen bewaren heeft absoluut veel aan deze kasten. Afhankelijk van het doel zijn er twee mogelijkheden: wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten. Inmiddels zijn de meeste van deze apparaten uitgegroeid tot indrukwekkende, specialistische exemplaren, absoluut een verwennerij voor wijnliefhebbers. 

 

Wijnbewaarkasten zijn bedoeld om op lange termijn, onder ideale condities, de gehele voorraad wijn in te leggen. Zodoende kun je bijvoorbeeld een omgeving creëren voor een optimale rijping. In de gehele kast is de temperatuur hetzelfde. De grootte bepaal je naar de hoeveelheid wijn die je wilt bewaren. 

Wijnklimaatkasten houden de temperatuur en luchtvochtigheid zorgvuldig op het ideale niveau. Een geïntegreerd koolstoffilter garandeert de luchtzuiverheid. Wie een fles wijn op de juiste temperatuur wil serveren, doet hier zijn voordeel mee. Veel wijnklimaatkasten beschikken over drie afzonderlijke temperatuurzones. Zo kun je per zone de temperatuur bepalen tussen ongeveer 5 en 18 graden. Handig, want zo zijn de rode wijn, witte wijn en misschien zelfs wel champagne altijd op de juiste temperatuur.

Makkelijk en mooi

Het bedieningsgemak is ongeëvenaard. Stel de gewenste temperatuur in en een elektronisch controlesysteem bewaakt de ingestelde temperatuur en houdt deze in elke zone constant. Ook het niveau van de luchtvochtigheid wordt gecontroleerd om optimale omstandigheden te creëren voor jouw wijnen. De horizontale rekken zorgen ervoor dat de kurken altijd goed vochtig blijven, hoe lang je de wijn ook bewaart. De speciaal gevormde rekken houden de flessen goed op hun plaats. Een coating vangt eventuele trillingen op. Zo wordt de kwaliteit van jouw wijn optimaal bewaakt. Uittrekbare draagplateaus houden de wijnflessen stabiel en geven een goede toegang tot alle flessen.

 

De materialen die we veruit het meest zien zijn hout en rvs, meestal in een combinatie hiervan. Een robuuste en tevens luxe uitstraling. Een glazen deur presenteert elegant jouw wijnvoorraad. De lichtinval is geen probleem; uv-werend glas beschermt de flessen tegen zonlicht. Soms is de binnenzijde zelfs nog uitgevoerd met een matzwarte afwerking. Voor het optimaal benutten van de ruimte kies je voor een individuele indeling.

Type wijnkast

Of je nu onderbouw, inbouw of vrijstaand wilt, het is allemaal mogelijk. Geïntegreerd als middelpunt van de keuken, functioneel onder het aanrechtblad of als room divider tussen jouw woonkamer en de keuken in.

 

Profi Cook heeft een mooi compact model, namelijk de PC-WC1047. Dit model biedt ruimte voor zo'n 16 flessen à 0,75cl en beschikt over een elektronische temperatuuregeling.

Profi Cook

 

De Profi Cook PC-WC1047 is nu verkrijgbaar in onze webshop.

 

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties