Foto: shopmedia

Wat betekenen die energielabels nou eigenlijk?

Met alle stijgende energie en gasprijzen is het energieverbruik toch zeker wel iets waar je extra op let bij de aanschaf van verschillende apparaten voor in je keuken of in huis.

08 Oktober 2022

Maar wat betekenen die energielabels nou precies? Waar moet je op letten?

Vroeger wist je dat als er maar zoveel mogelijk plusjes achter de A stonden je een energiezuinig product in huis had. Maar laten we eerlijk zijn, erg overzichtelijk was het natuurlijk niet. Daarom hebben ze in 2021 besloten om het energielabel te vernieuwen.

Wat is er veranderd?

De oude schaal (A+++ t/m D) is aangepast naar een duidelijker en overzichtelijkere schaal (A t/m G) waarbij rekening is gehouden met de toekomst, er is op dit moment namelijk nog geen apparaat die in energieklasse A valt. Deze is bedoeld voor nieuwe zeer zuinige producten. 

Het heeft geen zin om het oude label te vergelijken met het nieuwe. Doordat het energieverbruik veel strenger wordt beoordeeld komen apparaten automatisch in een lagere energieklasse. Daarnaast zijn sommige rekenmethodes aangepast om een betere aansluiting te vinden op het daadwerkelijke gebruik van het product. Hierdoor kan het bijvoorbeeld zijn dat een apparaat met een vorig energielabel A+++ nu het energielabel D heeft. Dit betekent dus niet direct dat het product ineens minder energiezuinig is geworden.

De pictogrammen die weergegeven worden op het energielabel zijn duidelijker en variëren in de verschillende productgroepen. Zo zie je in één oogopslag wat er belangrijk is voor jouw product. Daarnaast wordt het geluidsniveau op het nieuwe energielabel ook in een schaal weergegeven (A t/m D) zo kun je snel zien of het apparaat veel geluid maakt of niet.

Hoe zit dit bij een wijnklimaatkast?

Bezig met een nieuwe keuken? Of wil je de bestaande keuken een nieuwe look & feel geven? Dan ben je wellicht aan het kijken of je een wijnklimaatkast kan kopen. Eén van de dingen waar je rekening mee moet houden qua energieverbruik van een wijnklimaatkast is de grootte. Hoe groter de wijnkast, hoe groter de ruimte die gekoeld moet worden en dus hoe hoger het energieverbruik. In de nieuwe energielabels is rekening gehouden met het volume van de kast waardoor een grote kast met een hoger verbruik hetzelfde label kan hebben als een kleinere kast met een lager verbruik omdat de energie efficiëntie hetzelfde is. Dit energieverbruik kan je aflezen aan het kWh/annum die op het label vermeld staat.

Over het algemeen hebben wijnklimaatkasten een energielabel E, F of zelfs G, niet de meest energiezuinige apparaten dus. Dit heeft meerdere oorzaken. De reden dat we kiezen voor een wijnklimaatkast is niet alleen om de wijn op temperatuur te bewaren, maar vooral ook omdat het een mooie luxe uitstraling heeft. Door de glazen deur kan je de wijnflessen zien liggen, wat niet alleen makkelijk kiezen is, maar ook gewoon zorgt voor een perfecte aanvulling in jouw interieur. Alléén, glas is een hele goede geleider (ga maar eens achter het raam staan als de zon er vol op schijnt of voel juist in de winter de temperatuur van het glazen raam) en dus raakt de wijnklimaatkast de temperatuur veel sneller kwijt dan bijvoorbeeld een koelkast met een dikke geïsoleerde deur. Dit maakt dat de wijnklimaatkast vaker aan moet slaan om de wijn op temperatuur te kunnen bewaren en dus dat de wijnklimaatkast meer energie verbruikt.

Zowel rode wijn als witte wijn en rosé bewaren in een wijnklimaatkast.

Hoe fijn is het om verschillende soorten wijn in dezelfde wijnklimaatkast te bewaren. Daarom kiezen de meeste mensen voor een wijnklimaatkast met een dubbele zone. Deze dubbele zone is in principe alleen gescheiden door het middenconsole in het midden van de wijnklimaatkast en maakt gebruik van dezelfde lucht. Met als resultaat dat de wijnklimaatkast meer moeite moet doen om te koelen wat weer gevolgen heeft voor het energieverbruik. Een wijnklimaatkast met een enkele zone zal een zuinigere energieklasse hebben.

Waar moet je op letten?

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van het energielabel van het apparaat, maar staar je hier niet blind op. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak liggen dan kan het best zijn dat je hiermee de energiebehoefte al gedekt hebt. En wellicht is het mooi presenteren van wijn je heel wat waard! Ook kan een kleine wijnkoelkast een lagere energieklasse hebben, maar doordat het maar een klein model is valt het jaarlijkse verbruik hartstikke mee. Dus lees je in, wees op de hoogte, en gebruik die informatie om je keus te maken. Naast natuurlijk alle andere afwegingen die je al moet maken zoals kleur, formaat, inbouw/onderbouw/vrijstaand, etc. Succes!

Reacties