Foto: /246558.jpeg

Zeolith® -droogsysteem en 7 liter waterverbruik in één apparaat - Siemens introduceert afwasautomaat met ideale combinatie

Met de nieuwe energiezuinige afwasautomaat is het de Siemens ontwikkelaars gelukt om twee baanbrekende technologieën te combineren.

Met de nieuwe energiezuinige afwasautomaat is het de Siemens ontwikkelaars gelukt om twee baanbrekende technologieën te combineren.

In de nieuwe afwasautomaat zijn het nieuwe waterbesparingssysteem en het Zeolith® droogsysteem van Siemens voor het eerst gecombineerd in één apparaat. Dit heeft geresulteerd in zeer lage verbruikswaarden: per afwas is nog maar zeven liter water en 0,73 kWh stroom nodig. Maar deze eco-afwasautomaat springt niet alleen zuinig om met water en energie, ook het afwasresultaat mag er zijn: met de nieuwe ‘glansDroog’ toets biedt Siemens nu een extra functie voor hoogglanzend glas- en vaatwerk!

 

Als beste getest door de Stiftung Warentest [1], bekroond met de prestigieuze innovatieprijs voor klimaat en milieu van het Duitse Ministerie van Milieu en de ‘Energieprijs’ van de deelstaat Beieren: de afwasautomaten met Zeolith® – met gebruikmaking van het natuurlijk mineraal zeoliet – zijn onmiskenbaar toppers op het gebied van stroombesparing, afwas en droogresultaat en gebruiksgemak. Met het programma Eco 50°C is slechts 0,73 kWh aan stroom voldoende om 13 standaardcouverts af te wassen. Dat is niet alleen 30 procent zuiniger dan de standaard label A, maar op dit moment zelfs wereldwijd ongeëvenaard. Bovendien bieden de nieuwe Zeolith® automaten ook topprestaties op het gebied van waterverbruik. Met slechts zeven liter per afwas brengen ze het er duidelijk beter vanaf dan conventionele afwasautomaten. Ter vergelijking: een moderne doorsnee afwasautomaat heeft circa 12 liter water per afwas nodig, een 15 jaar oud apparaat maar liefst 20 liter.

Wonderbaarlijke watervermenigvuldiging

Dat bij zulke lage verbruikswaarden ook het afwasresultaat op het vertrouwde topniveau ligt, is voor Siemens vanzelfsprekend. Toch is het eigenlijk een klein wonder. Het lage verbruik komt namelijk tot stand door het innovatieve, in eigen huis ontwikkelde systeem voor wateropslag en beheer. Dit systeem is ontworpen om een minimale hoeveelheid water maximaal te benutten. Helder spoelwater wordt bijvoorbeeld opgeslagen en bij de volgende afwas gebruikt voor het voorspoelen. Al met al circuleert het systeem de gebruikte zeven liter water zo slim dat het effect ervan met een veelvoud toeneemt: tot 4100 liter om precies te zijn. Niets staat nu nog een smetteloos afwasresultaat in de weg.

Nieuw: de optie ‘glansDroog’

Ook indrukwekkend: het droogresultaat van de innovatieve Zeolith® technologie. Stiftung Warentest heeft in nr. 4/2010 van haar maandblad geconcludeerd dat vaatwassers met Zeolith®-functie vrijwel perfect drogen. “Dat is vooral prettig bij plastic voorwerpen, waar vrijwel geen watervlekken op achterblijven”, aldus de testgebruikers [2]. Iedereen die graag gasten ontvangt, zal blij zijn met de nieuwe functie ‘glansDroog’. Eén druk op de knop is voldoende om vaat en glaswerk nog meer glans te geven. Dat is vooral te danken aan een verder geoptimaliseerd droogproces. Maar, of ‘glansDroog’ nu wel of niet wordt gebruikt, dankzij de Zeolith® technologie is de vaat aan het eind van het programma minder heet dan bij conventionele afwasautomaten, zodat deze zonder lang afkoelen kan worden uitgeruimd.

Bespaart op verbruik, niet op uitrusting

Zoals alle energiezuinige Siemens toppers beschikt ook deze eco-afwasautomaat over een eersteklas uitrusting: met de varioLade biedt hij bijvoorbeeld een derde niveau voor bestek en klein vaatwerk zoals espressokopjes. Tegelijkertijd vergroten de varioFlexPlus korven de mogelijkheden bij het inruimen van de afwas. De intensiveZone optie zorgt voor een hogere druk in de onderkorf bij gemengde belading, zodat daar bijvoorbeeld sterk vervuilde pannen krachtig worden uitgespoeld. Daarnaast zorgt de doseerassistent ervoor dat afwastabletten altijd volledig oplossen. En ten slotte zorgt emotionLight ervoor dat bij het openen van de automaat de binnenruimte door LED’s fraai blauw wordt verlicht.

Zeoliet is een mineraal dat vocht en energie opslaat. De Zeolith® afwasautomaten van Siemens zijn voorzien van een speciaal reservoir dat gevuld is met het mineraal zeoliet, dat vocht en energie opslaat. Aan het einde van de laatste spoelgang verdampt het water door de verhitting van het vaatwerk. De warme, vochtige lucht wordt vanuit de binnenruimte van de afwasautomaat naar onderen geleid door het zeolietreservoir. Het mineraal neemt het vocht op en geeft daarbij warmte-energie af. De nu hete en droge lucht wordt teruggeleid naar de binnenruimte, zodat servies, glazen en bestek aanzienlijk sneller droog worden dan bij conventionele afwa

Reacties