Foto: 2021/vaatwasser-onderdelen.jpg

Deze onderdelen van je vaatwasser zijn essentieel

In het merendeel van de huizen in ons land komen we tegenwoordig een vaatwasser tegen. Logisch, want dit apparaat neemt ons veel werk uit handen.

Guido van Loon

We hoeven de vieze vaat immers niet meer handmatig af te wassen. Dit doet de vaatwasser namelijk voor ons. De vaat wordt overigens alleen goed schoon als het apparaat naar behoren werkt. Een aantal onderdelen is daarom van essentieel belang. Benieuwd welke onderdelen dit zijn? Wij zetten de belangrijkste onderdelen van jouw vaatwasser hieronder voor je op een rijtje en vertellen je wat functie ervan is. 

1. Circulatie- en afvoerpomp

Eén van de belangrijkste onderdelen van een vaatwasser is de pomp. De circulatiepomp zorgt ervoor dat er warm water in de vaatwasser komt. Dit water wordt door de sproeiarmen gepompt, waarna het verspreid wordt in de machine. Naast de circulatiepomp beschikt een vaatwasser ook over een afvoerpomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het vieze water uit jouw vaatwasser verdwijnt. 

2. Filter

Naast de circulatie- en afvoerpomp is het filter ook een belangrijk onderdeel van jouw vaatwasser. Dit onderdeel voorkomt namelijk dat etensresten in de afvoer komen. Als dit wel gebeurt, ontstaat er binnen de kortste keren een verstopping. Het filter voorkomt daarnaast dat etensresten in de motor van het apparaat belanden. Indien hier wel rommel in komt, kan er een motorstoring ontstaan. Om problemen met jouw vaatwasser te voorkomen, is het verstandig de filters regelmatig te controleren. Zijn ze smerig? Maak de filters dan schoon. Zodoende blijft jouw vaatwasser zijn werk doen. 

 

 

3. Verwarmingselement

Je sluit de vaatwasser aan op een koudwaterkraan. Hierdoor kan er makkelijk water aangevoerd worden als je een programma start. Met behulp van koud water worden borden, bestek, servies en glaswerk niet schoon. Gelukkig is jouw vaatwasser in staat om het water te verwarmen. Het verwarmingselement is hier verantwoordelijk voor. Als dit onderdeel van jouw vaatwasser niet meer werkt, wordt de vuile vaat in het apparaat niet schoon. 

4. Thermostaat

Wat veel mensen niet weten, is dat een vaatwasser over een thermostaat beschikt. Begrijpelijk, want dit onderdeel zit goed verborgen in het apparaat. Dit betekent niet dat de thermostaat niet belangrijk is. Sterker nog, het is essentieel onderdeel van de vaatwasser. De thermostaat is namelijk verantwoordelijk voor de temperatuur van het water in het apparaat. Hierdoor bereikt het water altijd de juiste temperatuur. Als het onderdeel defect is, is dit niet langer het geval. 

5. Ventilator

De vaatwasser zorgt ervoor dat onze smerige vaat wordt schoongespoeld. Daarnaast is het apparaat verantwoordelijk voor het drogen van de inhoud. Hierdoor komt de vaat niet alleen schoon, maar ook droog uit de vaatwasser. Bij de meeste vaatwassers neemt de ventilator het droogproces voor zijn rekening. Is dit onderdeel defect? Dan komt jouw vaat wel schoon uit de vaatwasser, maar niet droog.

Laat jouw vaatwasser repareren

Werkt één van de bovenstaande onderdelen niet meer? Dan kun je jouw vaatwasser niet gebruiken. Sommige mensen besluiten in dat geval direct om een nieuwe te kopen. Zonde, want mogelijk kun je jouw vaatwasser laten repareren. Ga hier niet zelf mee aan de slag, maar schakel een witgoed monteur in. Hij heeft binnen de kortste keren achterhaald wat het probleem is. Is er een onderdeel van jouw vaatwasser defect? Dan kan de monteur deze direct vervangen. Hierdoor duurt het nooit lang alvorens je jouw vaatwasser weer kunt gebruiken.

 

Reacties