Foto: 247699

De combi-stoomoven DGC 5080 XL van Miele: weinig tijd, toch lekker eten

Miele introduceert de combi-stoomoven DGC 5080 XL. De combinatie van een volwaardige oven en een stoomoven in een apparaat voor huishoudelijk gebruik.

Miele introduceert de combi-stoomoven DGC 5080 XL. De combinatie van een volwaardige oven en een stoomoven in een apparaat voor huishoudelijk gebruik.

De DGC 5080 XL biedt een veelvoud aan bereidingsmogelijkheden in een extra grote bereidingsruimte van 39 liter inhoud.

 

Met een inhoud van 39 liter beschikt de combi-stoomoven DGC 5080 XL van Miele over een grote bereidingsruimte, waarin ook de bakplaten uit de Miele-ovens (66 liter klasse) kunnen worden gebruikt. Dit is nieuw voor een combi-stoomoven die geconstrueerd is voor een inbouwkast met een nishoogte van 45 cm. Bovendien is de combi-stoomoven van Miele uitgerust met vele bereidingssystemen waarover normaal gesproken alleen luxe, grote ovens beschikken. Van Hetelucht plus, Boven-/onderwarmte, Bovenwarmte, Onderwarmte, Grill met twee standen, Circulatiegrill tot Intensief bakken. De DGC 5080 XL is voorzien van alle bereidingsmogelijkheden die een stoomoven uit de topklasse kenmerken.

Klimaatsensor regelt de automatische programma's

Een speciaal kenmerk van de DGC 5080 XL is het combinatiesysteem, waarbij afwisselend vochtige en droge bereidingsfases ontstaan. Dat is bijvoorbeeld zeer praktisch bij de bereiding van vlees. Mensen met minder ervaring in de keuken zullen bij bijvoorbeeld runderfilet de voorkeur geven aan het bijpassende automatische programma. In dat geval hoeft de gebruiker zich niet druk te maken over het gewicht van het vlees of over de voedselthermometer en kerntemperaturen. Door het kiezen van een Gourmet-stand kan men wel invloed uitoefenen op de manier van bereiden en op de duur ervan. Een eenvoudige vuistregel hierbij is: lage temperaturen en langere bereidingstijden leiden over het algemeen tot betere resultaten. Met andere woorden: een stuk vlees is na vierenhalf uur in de combi-stoomoven net wat malser dan na twee uur. Hoeveel tijd het vlees voor de bereiding 'gegund' wordt, hangt af van het persoonlijke tijdschema. Een comfortabele extra functie is in dit verband de mogelijkheid om de eindtijd in te voeren. De combi-stoomoven past de bereidingsduur dan aan de gewenste etenstijd aan.
Dat iedere gebruiker op deze manier voortreffelijke resultaten kan bereiken, is te danken aan de door Miele ontwikkelde klimaatsensor. Deze sensor meet en regelt exact de hoeveelheid stoom in de bereidingsruimte en laat zich ook niet van de wijs brengen als er tegelijkertijd verschillende soorten vlees worden bereid. De DGC 5080 XL wil ervaren koks echter de vrije hand geven: zij kunnen het temperatuurverloop en het vochtgehalte van de diverse bereidingsfases ook zelf instellen. Voor vlees kan dan de snoerloze voedselthermometer worden gebruikt, die in deze vorm uniek is en die door de meting van de kerntemperatuur uitmuntende resultaten mogelijk maakt.

Modellen met waterreservoir of vaste wateraansluiting

Net als bij alle andere stoomovens van Miele, wordt ook bij de DGC 5080 XL de stoom buiten de bereidingsruimte opgewekt. De positie van het waterreservoir is bij dit model echter innovatief. Het bevindt zich achter het bedieningspaneel, dat met een druk op de knop motorisch gestuurd naar boven komt, zodat er toegang is tot het waterreservoir. Achter het paneel bevinden zich ook de snoerloze voedselthermometer en een condensaatreservoir. In dit reservoir condenseert het grootste deel van de overtollige stoom, die altijd tijdens het koken met stoom ontstaat. Omdat deze stoom niet meer in de keuken terechtkomt, heeft dit een positief effect op het keukenklimaat. De grote combi-stoomoven van Miele is ook verkrijgbaar in een uitvoering met vaste wateraansluiting (typenummer DGC 5085 XL, watertoevoer en -afvoer noodzakelijk). Dit apparaat pompt het overtollige condensaat na elk gebruik via de waterafvoer weg.

Inweken tegen hardnekkig vuil

De 39 liter grote bereidingsruimte van de DGC 5080 XL is voorzien van PerfectClean. PerfectClean is een speciaal veredeld oppervlak voor bakplaten, geëmailleerde en metalen onderdelen evenals voor accessoires voor ovens van Miele. Bijzonder aan dit materiaal zijn de buitengewone anti-aanbakeigenschappen: levensmiddelen laten heel gemakkelijk los van de bakplaat, waarna deze eenvoudig te reinigen is. T.o.v. bekende speciale coatings voor pannen is PerfectClean in hoge mate temperatuurbestendig en krasvast. Bovendien bestaat de binnenzijde van de deur volledig uit glas, waardoor deze eveneens probleemloos te reinigen is. Bij hardnekkig vuil kan ook een inweekprogramma worden geactiveerd. Het apparaat is royaal toegerust. Net als bij een oven worden een grote, universele bakplaat meegeleverd en een combirooster. Bovendien beschikt de combi-stoomoven standaard over een grote en twee kleine stoomovenpannen met gaatjes.
De combi-stoomoven DGC 5080 XL van Miele heeft een geadviseerde verkoopprijs van
€ 3.999,- inclusief BTW*. Het model DGC 5085 XL met vaste aansluiting op watertoe- en waterafvoer heeft een geadviseerde verkoopprijs van € 4.299,- inclusief BTW*.

Meer informatie: www.miele.nl.

Publicatiedatum: 25 september 2010

Reacties