Tips voor de ideale keukenindeling

Je staat er misschien niet bij stil, maar het is belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe keuken goed over de indeling na te denken.

Keuken opdelen in zones

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat wij in de keuken voornamelijk heen en weer bewegen tussen het fornuis, de koelkast en de spoelbak. Natuurlijk ben je in de keuken ook op andere plekken te vinden, maar deze vallen buiten de zogenaamde ‘werkdriehoek’. In de ideale keukenindeling is de totale omtrek van deze driehoek maximaal acht tot tien meter. De afstand tussen je kookplaat en spoelbak is bij voorkeur maximaal twee meter.

Keuken opdelen in zones

Voor de ideale keukenindeling is niet alleen de werkdriehoek van belang: ook is het belangrijk om de keuken op te delen in zones. Keukenspecialisten delen de keuken veelal op in de volgende vijf zones:

  • Opbergzone
  • Voorraadzone
  • Spoelzone
  • Werkzone
  • Kookzone

Al deze zones hebben hun eigen functies. Zo heb je de opbergzone voor je keukengerei en kookbenodigdheden, de voorraadzone voor houdbare etenwaren, en de spoelzone met spoelbak en kraan. De werkzone is het gedeelte waar je eten kunt snijden en bewerken en in de kookzone kun je bakken, braden of koken. Het is van belang dat je de keuken in deze volgorde opbouwt, want deze is gelijk aan de volgorde van het koken. Allereerst pak je borden en messen, vervolgens het voedsel, waarna je gaat spoelen en snijden. Tot slot ga je koken. Op die manier loop je minder heen en weer in de keuken.

Jouw droomkeuken binnen handbereik

Wanneer je de werkdriehoek met de zone-indeling combineert, kom je al gauw op de ideale keukenindeling. Kun je hierbij toch nog enige hulp gebruiken, vertrouw dan op de expertise van de keukenadviseurs van Superkeukens! Kom langs in de dichtstbijzijnde Superkeukens-winkel en doe volop inspiratie op! Plan een gratis  ontwerpafspraak met ons in en onze medewerkers bekijken de mogelijkheden van jouw keuken. Alvast inspiratie op doen? Vraag ons gratis inspiratieboek aan!