Foto: 2014/onderzoek-franke-smartphone-tablets-keukenhulp.jpg

Franke Kitchen Systems: keuken digivrije zone

Onderzoek Franke Kitchen Systems: smartphones en tablets zijn nog geen populaire keukenhulp.

Tablets en smartphones zijn steeds meer gemeengoed, maar er blijkt nog steeds een digi-vrije zone in huis te zijn. In zes van de tien Nederlandse keukens kom je geen smartphone of tablet tegen. Slechts een kwart van de Nederlanders maakt gebruik van een mobiel apparaat tijdens het koken.

Dat blijkt uit onderzoek* van Franke Kitchen Systems onder meer dan 1000 respondenten. Het zijn vooral koks van rond de dertig die een smartphone of tablet bij het koken gebruiken. Zij doen dit met name om recepten te lezen (32%) en kookinstructies te bekijken (30%).

Voorverwarmde oven

Op weg naar huis alvast de oven voorverwarmen of de vaatwasser aanzetten; het is maar aan enkeling besteed. Driekwart van de Nederlanders ziet het niet zitten om keukenapparatuur met een mobiel of tablet op afstand te bedienen. Zij blijven liever alles met de hand doen (60%) of hebben nog niet voldoende vertrouwen in de techniek (15%). De belangrijkste redenen om de apparatuur juist wel digitaal te verbinden, zijn het besparen van tijd of een klaargemaakte maaltijd bij thuiskomst. Ook hier blijken de twintigers en dertigers het meest open te staan voor nieuwe technologieën.

Keukengadgets

Nederlanders staan tijdens het koken dus graag zelf in de keuken, maar nemen hierbij wel graag de hulp van slimme keukengadgets aan. Voor vier op de tien Nederlanders zou een oven die zelf meet of het gerecht gaar is, een uitkomst zijn. Ook een afzuigkap die automatisch aangaat en zelf de zuigstand bepaalt en een kookplaat die voorkomt dat pannen overkoken, worden genoemd als gewilde keukengadgets.

Opvallend is de affiniteit die mannen met koelkasten hebben. Van de Nederlanders die aangegeven hebben een koelkast te willen die bijhoudt welke producten op zijn en deze automatisch op een boodschappenlijstje zet, blijkt 66% man te zijn. Ook een koelkast die de houdbaarheidsdatum van de producten die erin staan bijhoudt, is bij de mannen aanzienlijk meer in trek dan bij vrouwen. Vrouwen denken op hun beurt meer baat te hebben bij een vaatwasser die zelf bedenkt welk programma hij moet draaien. Ook de kookplaat die niet overkookt en de zelfdenkende oven zijn bij vrouwen meer in trek.

'Smart homes die ingericht zijn met apparaten die zelf nadenken en handelen worden steeds haalbaarder. De keuken is een ruimte waarin veel nieuwe technologieën goed toepasbaar zijn,' zegt Frans Colen, Marketing & Communicatie Manager bij Franke Nederland. 'Uit het onderzoek blijkt echter dat Nederlanders nog geen behoefte hebben om keukenapparatuur op afstand te bedienen. Gadgets die het koken makkelijker maken, zijn daarentegen in vrijwel iedere keuken meer dan welkom.'

* Uitgevoerd in samenwerking met Multiscope in augustus 2014

Meer informatie: www.franke.nl 

Publicatiedatum: 26 september 2014

Reacties