Foto: keukenvoorbeeld

Met deze 7 tips creëer je een stijlvolle én praktische keuken

Het is misschien een ‘open deur’ maar je keuken is het warme, bruisende hart van je huis. Het is de plek waar we onze maaltijden bereiden, met daarbij onze gezondheid en gezelligheid in gedachten.

Marlies 12 Oktober 2023

Vaak eten we er samen en delen gezelligheid, lief en leed met vrienden en familie. Daarom is het belangrijk dat je keuken zowel stijlvol als praktisch is. In deze blogpost geven we je 7 handige tips om jouw ideale keuken te creëren.

1. Keuken op maat

Als je echt een unieke keuken wilt hebben die perfect bij jou en je huis past, overweeg dan een keuken op maat. Daarmee kun je de indeling, materialen en afmetingen volledig naar eigen wens bepalen. Op maat gemaakte keukens maken het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte en te zorgen voor een naadloze integratie met de rest van je interieur. Je bent dan misschien wel duurder uit, maar investeert in een essentieel onderdeel van je huis. Een keuken waar je optimaal van kunt genieten en die als het ware met de behoeften van je gezin meegroeit.

2. Hoekkeuken

Hoekkeukens hebben, net als U-vormige keukens, het grote voordeel dat deze de mogelijkheid bieden om heel eenvoudig de befaamde ‘keukendriehoek’ te creëren. Dit is de denkbeeldige driehoek tussen de kookunit, koelkast en spoelbak. Deze drie elementen worden het meest gebruikt in de keuken en door deze strategisch van elkaar op te stellen, hoef je minder te lopen en navigeer je veel makkelijker en efficiënter. Je keukenspecialist zal je hier alles over kunnen vertellen. Een ander voordeel van een hoekkeuken is dat deze efficiënt gebruikmaakt van elke centimeter door ook de beschikbare hoeken te benutten. Hierdoor heb je meer oppervlak als werkblad en extra opbergruimte. Gebruik in de hoekkasten handige features zoals uittrekbare rekken, zodat alle ruimte tot in de verste hoek wordt benut.

3. Verlichting

Verlichting speelt een cruciale rol in elke keuken. Naast algemene verlichting is het belangrijk om voldoende functionele verlichting te hebben boven het aanrechtblad en kookgedeelte. Kies voor heldere milieuvriendelijke LED-verlichting om ervoor te zorgen dat je voldoende licht hebt tijdens het koken en snijden van ingrediënten. Sfeerverlichting kan ook een mooie toevoeging zijn om de keuken een gezellige uitstraling te geven. Daarvoor kun je kiezen voor een dimbare soort verlichting, zodat je voor elke gelegenheid de juiste lichtsterkte hebt. Door je verlichting weloverwogen te kiezen, ziet je keuken er ook meteen een stuk stijlvoller uit. 

4. Apparatuur

De keuze van apparatuur is essentieel voor een praktische keuken. Investeer in hoogwaardige, energiezuinige apparaten die passen bij jouw kookstijl en behoeften. Denk hierbij aan een ruime koelkast, vaatwasser, oven en inductiekookplaat met voldoende pitten. Een stille afzuigkap is ook belangrijk om eventuele kookluchtjes snel af te voeren. Tip: heb je kleine kinderen rondlopen in huis, plaats dan je apparatuur hoog, indien mogelijk.

5. Achterwand

Een achterwand kan niet alleen dienen als bescherming tegen spetters en vuil, maar ook als stijlvolle eyecatcher in je keuken. Kies voor materialen zoals glas of tegels die gemakkelijk schoon te maken zijn en bestand zijn tegen hitte en vocht. Een glazen achterwand is zeer stijlvol en super praktisch. Overweeg ook om de achterwand te laten bedrukken met een mooie foto of patroon om zo je persoonlijke stempel op de keuken te drukken.

6. Genoeg opbergruimte met veel laden

Voldoende opbergruimte is essentieel in elke keuken. Zorg ervoor dat je voldoende laden hebt waarin je al je potten, pannen, serviesgoed en bestek kunt opbergen. Laden bieden gemakkelijke toegang tot de inhoud en zorgen ervoor dat je keuken netjes en georganiseerd blijft. Denk ook aan slimme oplossingen zoals uittrekbare hoekkasten en lade-inrichtingen om de ruimte optimaal te benutten. Verder heeft de keuze voor de methode van openen en sluiten een groot effect op de stijl van je keuken. Houd je van strak? Dan is een greeploze keuken erg mooi en het is bovendien zeer onderhoudsvriendelijk. Grepen of knoppen kunnen een extra touch toevoegen aan een landelijke of moderne keuken. 

7. Stijlvolle accessoires

Maak je keuken af met stijlvolle accessoires die passen bij de rest van je interieur. Denk hierbij aan mooie potten en pannen, kleurrijke keukengerei en decoratieve items zoals een kruidenrekje of kunstwerkjes voor aan de muur. Deze kleine details kunnen een groot verschil maken en zorgen voor een persoonlijke touch in je keuken.

Deze 7 tips helpen je bij het creëren van een stijlvolle én praktische keuken waarin koken een plezier wordt. Houd bij het ontwerpen rekening met je situatie nu, maar denk ook aan de toekomst met eventuele gezinsuitbreiding. Laat je inspireren door deze tips en maak van jouw keuken de ideale ruimte om te koken, eten en te genieten met vrienden en familie.

Reacties