Een kookplaat met afzuiging voor nieuwe en bestaande keuken!

Misschien is het wel de grootste verandering in keukenwereld. Want de komst van de kookplaat met afzuiging mag gerust spectaculair genoemd worden.

Guido van Loon 19 Januari 2022

Niet alleen om esthetische redenen maar ook om praktische is de toepassing hiervan geliefd.

Traditioneel werd een keuken voorzien van een losse kookplaat en een afzuigkap. Laatste is vaak een hang in de weg. Zeker in keukens met een eilandopstelling. Hier werd dan standaard een eiland afzuigkap toegepast. Afhankelijk van de sitauatie hangt die altijd in uw blikveld. De kracht en charme van eilandkeuken is het sociale koken. In een goed keukenontwerp is dit een belangrijk meerwaarde. Kokkerellen en in de tussentijd gezellig rondom een eiland hangen. De vaak afzichtelijke eiland afzuigkappen hangen letterlijk in de weg.

Een oplossing met een kookplaat met afzuiging biedt dan soelaas. De afzuigkap wordt vervangen door een fraaie verlichtingsarmatuur. Het opent daarmee ongekende ontwerpers vrijheden die u als klant ten goede komt.

Een keuken in een open ruimte is steeds meer onderdeel van het meubilair. Niet alleen functioneel maar ook een toevoeging aan de woonruimte. De keuken doet er toe.

Met de kookplaat afzuiging is sinds de introductie van de Bora basic, inmiddels opgevolgd door de Bora Pure, meer mogelijk. Waar in de eerste jaren prijs nog een obstakel was, is werkbladafzuiging voor een groter publiek betaalbaarder geworden. De optelsom van een goede kookplaat en losse afzuigkap is niet veel lager dan die van een geïntegreerde afzuiging.

De integratie ervan biedt daarnaast nog andere aansprekende voordelen. Wat te denken van minder irritant geluid. De motor bevindt zich namelijk onder het werkblad en niet op oorhoogte. Verbeterde technieken zorgen daarnaast voor minder decibellen. Dat betekent dat u zichzelf verstaanbaar kunt maken als u aan het koken bent. Niet onbelangrijk is de sublieme werking van de afzuiging. Neemt u van mij aan, beter dan dat u gewend was!

Toch werpt de toepassing ervan veel vragen op. Zo heeft het product ook zin beperkingen en soms grote uitdagingen. Welk merk kies je? Welke specificaties zijn belangrijk? Hoe deze te integreren in een keukenontwerp? Hoe vervang ik een bestaande kookplaat voor 1 met afzuiging? Kies ik voor recirculatie of voor afvoer naar buiten? Past het in een IKEA keuken?

Als u op zoek gaat naar antwoorden zult u door de bomen het bos niet meer zien. Mocht u op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen dan adviseren we u eens te oriënteren bij een specialist op dit gebied. Hier vindt u meer informatie over alles met kookplaten met afzuiging.

Reacties