Foto: Vriezer-kopen-tips

Vriezer kopen? Hier moet je op letten!

Heeft de vorige vriezer het begeven of is het gewoon tijd voor een energiezuinige variant?

Met deze tips weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van je nieuwe vriezer.

1. Zo werkt de vriezer

We weten natuurlijk allemaal dat we met een vriezer onze verse producten in kunnen vriezen. Maar hoe werkt zo’n apparaat nu eigenlijk? Vriezers hebben een gesloten leidingstelsel met koelmiddel. Door dit leidingstelsel onttrekt de vriezer warmte aan de binnenkant en staat deze het af aan de buitenkant. Waarom dit belangrijk is? Via de thermostaat kun je deze temperatuur zelf bepalen. Dit betekend dat je dus gemakkelijk de vriezer kunt ontdooien, of juist omhoog kunt schroeven als producten niet koud genoeg blijven. Een bereikbare thermostaat is dus belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe vriezer.

2. Het model van de vriezer

Het is van belang om het juiste model te kiezen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vriezer. Dit hangt af van de behoefte, de gezinsgrootte en natuurlijk de ruimte die je tot je beschikking hebt. Een vrieskast is bijvoorbeeld ideaal voor een groot gezin met voldoende ruimte in de keuken of inbouwmogelijkheden. Een tafelmodel vriezer is weer een prima oplossing voor een studio of studentenkamer. Wil je het helemaal groots aanpakken en heb je extra (garage) ruimte tot je beschikking? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een vrieskist.

3. Combineren of niet?

Misschien heb je jezelf wel eens afgevraagd of het dan toch niet gemakkelijker is om gewoon voor een koelvriescombinatie te gaan. Misschien is de koelkast ook aan vervanging toe en kun je zo twee vliegen in een klap slaan. Mocht je nu op zoek zijn naar een koelkast en niet al te veel ruimte nodig hebben om te vriezen: dan is dit de ideale oplossing. Een groter gezin met behoefte aan meer vriesmogelijkheden is hier minder bij gebaat. Een koelvriescombinatie biedt namelijk minder vriesoppervlak dan losse vriezers doen.

4. Budget bepalen

Iedere vriezer komt zo met een eigen prijskaartje. Een tafelmodel vriezer zal bijvoorbeeld een stuk goedkoper zijn dan een vrieskist. Denk dan ook vooraf na over het budget dat je beschikbaar wilt maken voor een nieuwe vriezer. Dit heeft natuurlijk invloed op de uiteindelijke keuze. Doe voor aankoop ook wat inspiratie op. Op websites als Budgetplan.nl vind je bijvoorbeeld verschillende modellen met allerlei aanbiedingen en scherpe prijzen. Daarbij zijn de online prijzen vaak een stukje lager dan die van de fysieke winkel.

Reacties