Dit moet je weten over de slimme koelkast anno 2019

Wat zijn de voordelen en nadelen van een slimme koelkast? Alles wat je moet weten over de smart home koelkast lees je in dit artikel.

Guido van Loon 26 Februari 2019

Slimme apparatuur: iedereen die een beetje het laatste nieuws volgt, heeft ongetwijfeld meer gelezen over de komst van slimme apparaten in huis. Slimme apparatuur zijn apparaten die op de een of andere manier verbonden zijn via internet en op die manier diverse taken voor jou uit kunnen voeren. In huis kun je hier op verschillende manieren gebruik van maken. Wist je bijvoorbeeld dat je je dagelijks leven al gemakkelijker kunt maken met een slimme koelkast in je keuken? Een nieuwe koelkast kopen is nog nooit zo leuk geweest! Maar, natuurlijk komt hier meer bij kijken: in dit artikel hebben we de voor- en nadelen op een rij gezet, zodat jij weet of een slimme koelkast iets voor jou is.

Wat kun je met een slimme koelkast?

Een van de redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een slimme koelkast is dat je op een snellere en zo ook meer gemakkelijke manier zicht hebt op de houdbaarheid van je etenswaren. Met behulp van je smartphone check je namelijk binnen no time wat er in je koelkast ligt en tot wanneer wat goed is. Stel je voor dat je in de supermarkt staat en je niet weet of je nog eieren of melk hebt. Het enige dat je hoeft te doen is de app te openen van de slimme koelkast en je weet precies hoeveel eieren je hebt en of er nog een pak melk in de koelkast staat. Daarnaast zijn de slimme koelkasten anders opgebouwd dan standaard koelkasten. Hierbij wordt de nadruk gelegd op duurzaam materiaal dat jaren mee kan. Een slimme koelkast past hiermee goed in het rijtje van keukentrends van 2019.

Voordelen slimme koelkast: energiebesparend

Het feit dat je kunt checken of en welke boodschappen je nog hebt is misschien wel het grootste voordeel van een slimme koelkast. Wat echter ook heel prettig is, is het feit dat dat zo’n koelkast energiebesparend is. Waar een normale koelkast ook over een normale deur beschikt, waarbij veel kou ontsnapt nadat je de deur opent, kan een slimme koelkast over enkele verschillende slimme deuren beschikken. Zo bestaat de Instaview deur van LG, een deur die transparant wordt wanneer je er op klopt. Hierbij hoef je dus niet eens de deur te openen om te zien wat er in ligt! Ook zijn er deuren met meerdere lagen om de kou binnen te houden en bestaan er slimme koelkasten met een minibar erin; een vierkant vak in de deur. Op die manier bespaar je veel energie en dus uiteindelijk ook geld. Wist je trouwens dat al bijna 3 miljoen mensen in Nederland beschikken over in ieder geval één slim apparaat?

Slimme koelkast voordelen: producten langer bewaren

Omdat je een slimme koelkast kunt bedienen via je smartphone kun je met gemak inspelen op het moment. Sta je bijvoorbeeld in de supermarkt en moet je vanaf daar je koelkast wat kouder zetten, omdat je zometeen een fles wijn snel gekoeld wilt hebben? Geen probleem: via de applicatie op je smartphone doe je dit met gemak. Een ander groot voordeel van een smart home koelkast is het feit dat je groente en fruit twee keer zo lang kunt bewaren dan in een normale koelkast. Kies in dat geval voor een slimme koelkast met een vershoudzone en deze producten blijven tot twee keer langer goed. Ook bestaan er speciale zones met 0 graden waarin je vlees en vis langer houdbaar houdt. Tot slot kun je kiezen voor een aparte lade waarbij je de temperatuur zelf kunt instellen om producten langer te bewaren.

Nadelen slimme koelkast: de prijs

Dat klinkt goed, toch? Er is echter een grote reden waarom we nog niet massaal aan de slimme apparatuur in ons huis zitten: minder dan de helft van de Nederlanders geeft aan dat ze geen behoefte hebben aan smart home producten, en zo bijvoorbeeld een slimme koelkast, in hun huis. De grootste reden hiervoor is de hoge prijs van smart home producten. Natuurlijk is een smart home koelkast bijzonder en vernieuwend, maar blijkbaar moet er écht nog meer komen voordat de doorsnee Nederlander overtuigd is van het kunnen van zo’n koelkast. Tot die tijd kijken we bij het koelkast kopen gewoon tussen de vertrouwde merken en moderne modellen waarbij je ook van heel veel voordelen kunt genieten. Ben jij al verkocht door de slimme koelkast? Of moet je er nog niets van hebben? Laat het hieronder weten in een reactie.

Reacties