Foto: zo-maak-je-thuis-de-lekkerste-koffie

Zo maak je thuis de lekkerste koffie

Hoe heerlijk het ook is om af en toe buitenshuis koffie te halen, de meeste kopjes drink je vaak toch thuis.

Guido van Loon

Zeker nu velen van ons gedwongen zijn tot thuiswerken door de coronacrisis. Maar hoe zorg je ervoor dat de koffie thuis nét zo lekker is als in een café? We geven je een aantal tips.

De verschillende manieren om koffie te maken

Er zijn vele verschillende manieren om koffie te maken, met verschillende resultaten als gevolg. We zetten een aantal populaire apparaten op een rij:
- Het ouderwetse koffiezetapparaat met filterkoffie was lang dé manier van koffiezetten in menig huishouden. Filterkoffie is weer helemaal terug van weggeweest. Pluspunt van filterkoffie is dat je in één keer voor meer mensen koffie kunt zetten. Daarnaast staat zo’n apparaat meestal garant voor smaakvolle koffie, zeker als je zelf de koffiebonen maalt.
- De percolator bestaat al vele jaren, maar zien we de laatste tijd weer vaker terug. Het is een redelijk langzame manier van koffiezetten, maar als je de koffie- en waterverhouding perfectioneert, kan het resultaat uitstekend zijn. De lekkerste koffie uit de percolator krijg je als je zelf koffiebonen maalt.
- De cafetière is een redelijk eenvoudige manier om lekkere koffie te zetten. Daarnaast is de aanschafprijs laag en kun je het apparaat eenvoudig meenemen op reis, zodat je altijd en overal koffie zet. Ook hier kun je weer het best zelf je koffiebonen malen.
- Een koffiemachine met bonen is, duur, maar – over het algemeen – wel hoe je de allerlekkerste koffie zet.
- Veel mensen hebben tegenwoordig een koffiemachine met cups of pads. Zo’n machine biedt veel gemak en snelheid.

Gebruik verse koffiebonen en bewaar ze op een donkere plek

De lekkerste koffie krijg je als je goede en verse koffiebonen gebruikt. Bewaar de koffiebonen altijd op een donkere, koele plek, zodat de kwaliteit behouden blijft. Daarnaast is het resultaat erg afhankelijk van wat voor soort koffiebonen je kiest. Dit hangt weer een groot deel af van wat jij lekker vindt. Houd je bijvoorbeeld van donker of licht gebrande koffie? Het is vooral een kwestie van uitproberen. Probeer zoveel mogelijk verschillende koffiesoorten uit, dan kom je op een gegeven moment vanzelf uit bij de voor jou perfecte koffie.

Ontkalk je koffiemachine minstens eens per maand

Als je wilt blijven genieten van je koffiemachine, is het belangrijk dat je die af en toe ontkalkt. In kraanwater zit namelijk kalk. Dit is niet slecht voor je gezondheid, maar wel voor het apparaat. Als je koffiemachine het kraanwater verwarmt komt de kalk vrij en hecht het zich aan de machine. Dit kan zijn sporen nalaten op de kwaliteit van de koffie die je zet. Bovendien zorgt regelmatig ontkalken ervoor dat je koffiemachine langer meegaat.

Maar hoe kun je nu het beste ontkalken? Daar kun je ontkalkingstabletten koffiemachine voor gebruiken. Let er wel op dat je ontkalkingstabletten koopt die geschikt zijn voor jouw koffiemachine.

Maak je koffiemachine regelmatig schoon

Naast het maandelijkse ontkalken is het belangrijk dat je koffiemachine goed schoon is. Oude resten koffie komt de smaak allesbehalve ten goede. Het beste is om je koffiemachine elke keer schoon te maken nadat je koffie hebt gezet. Omdat je het dan goed bijhoudt, kost het ook minder werk. Als je met melk werkt, is schoonmaken nóg belangrijker.
Wil je een Dolce Gusto ontkalken, dan heb je speciale tabletten nodig. Ook zijn er bijvoorbeeld Jura ontkalkingstabletten. Het advies luidt om ongeveer één keer per maand je koffiemachine te ontkalken.

Als je graag cappuccino’s drinkt

Drink jij het liefst cappuccino’s? Ook dat kun je gewoon thuis maken. Hiervoor is het belangrijk dat je goed melkschuim creëert. Je kunt het beste verse, volle melk gebruiken, dat schuimt beter en geeft een romige smaak. Zorg er daarnaast altijd voor dat de melk koud is als je hem gaat opschuimen.

Gebruik voorverwarmde kopjes

Het is beter om de koffie in voorverwarmde kopjes te serveren. Koude kopjes zouden de kwaliteit van de koffie namelijk niet ten goede komen. Zeker bij een kleine hoeveelheid schijnt een warm kopje belangrijk te zijn. Je kunt je kopjes voorverwarmen door ze vooraf even met heet water om te spoelen. Ook bestaan er speciale kopjeswarmers. Bonusvoordeel is dat je koffie minder snel koud wordt.

%MCEPASTEBIN%

Reacties