Foto: 2022/Reinig-je-koffiemachine-op-de-juiste-manier-met-de-juiste-artikelen.jpg

Reinig je koffiemachine op de juiste manier met de juiste artikelen

Heb je geen idee hoe je je koffiemachine op de juiste manier kunt reinigen of weet je niet welke artikelen je kunt gebruiken?

Guido van Loon

Geen getreur! in dit artikel leggen wij het je uit. 

Waarom is ontkalken zo belangrijk? 

het water in Nederland bevat meer kalk en magnesium dan gemiddeld. Dit zorgt ervoor dat je koffiemachine minder lang mee gaat en daarnaast beïnvloedt het ook nog eens de smaak. Dubbel vervelend dus. Maar, jij kunt er zelf voor zorgen dat je koffiemachine lang mee gaat en dat je van lekkere koffie kunt genieten. Naast dat je koffiemachine sneller kapot gaat als je het niet ontkalk en dat de smaakkwaliteit verminderd, is er nog een belangrijke reden je koffieapparaat regelmatig te ontkalken. Op het moment dat het apparaat vanwege kalkaanslag kapot gaat, kun je geen gebruik maken van de garantie. Super zonde dus. 

Daarnaast is je koffie ook minder smakelijk als je kalkstukjes in je koffie tegenkomt. Wat je met het reinigen doet, is het verwijderen van olieresten en vetten. Deze komen dus vrij door de koffiebonen. Wat misschien ook nog goed is om te zeggen, is dat deze tips niet alleen voor je koffiemachine werken, maar ook voor andere keukenapparatuur. 

Hoe kun je je koffiemachine ontkalken?

Voordat we je vertellen hoe je je koffiemachine kunt ontkalken, willen we je eerst vertellen waar je voor kunt waken als je met azijn reinigt. Azijn is in staat om de afdichting in je apparaat aan te tasten. Lees daarom goed de handleiding voordat je azijn gebruikt. Wij raden aan om gebruik te maken van een ontkalker of reinigingstabletten voor je koffiemachine. Vooral de reinigingstabletten zorgen ervoor dat alle oliën en vetten verwijderd worden. afhankelijk van de de vetgehalte en hoeveel een koffiemachine gebruikt wordt, kun je de machine ongeveer maandelijks reinigen. Je koffiemachine kun je in vier eenvoudige stappen reinigen. 

  1. zet het reinigingstablet of giet de aanbevolen hoeveelheid ontkalker in het vak voor gemalen koffie en schenke er ongeveer een halve kop water bij.

  2. Start vervolgens de afgifte 

  3. Laat de oplossing ongeveer 15 minuten inwerken

  4. Start opnieuw de afgifte om de machine na te spoelen en je apparaat is weer goed voor gebruik. 

Kortom, het is dus belangrijk om je koffieapparaat regelmatig te reinigen. Zo gaat je apparaat langer mee en kun je van lekkere koffie blijven genieten. Ook kun je er zo voor zorgen dat je gebruik kunt maken van je garantie. Het schoonmaken van je machine kun je vervolgens in vier eenvoudige stappen doen.

Reacties