Foto: Koffie-het-zwarte-goud

Koffie: het zwarte goud

Koffie is de motor van vele Nederlanders, dus schaam je niet als je ook pas echt de dag kan beginnen met een kop koffie.

Guido van Loon

Wie herkent zich hierin: je staat ’s morgens op en je strompelt naar de keuken. Die eerste kop koffie van de dag heb je toch echt nodig om een beetje aanspreekbaar te zijn in de ochtend. Zwart, met suiker, melk of als latte macchiato, wellicht een espresso… Wat er zijn heel veel heerlijke koffievarianten om thuis te zetten. Bekijk op Paarshuis eens wat er is qua aanbod aan espressomachines voor de koffiebar bij je thuis.

Thuis genieten

Je kan natuurlijk voor een speciale koffiespecialiteit naar een koffiebar bij je om de hoek, maar thuis genieten is met een goede espressomachine net zo gemakkelijk. Een espressomachine maakt espresso, maar ze kunnen veel meer. Misschien kies jij wel voor een espressomachine met een melkreservoir of melkopschuimer om zo te genieten van een echte latte macchiato en cappuccino. Er zijn machines waarmee je met verse koffiebonen de lekkerste koffie zet per kopje of pot en machines voor snelfiltermaling. Of je voor bonen of alreeds gemalen koffie kiest, hangt af van wat jij het lekkerste vindt natuurlijk.

Koffiebonen vs. snelfiltermaling

De echte koffiekenner zal zeggen dat het zetten van koffie met koffiebonen veel lekkerder is dan met alreeds gemalen koffie. Op zich klopt dat ook. Als koffie namelijk eenmaal gemalen is, verliest het langzaam aan kracht en aroma. Dit proces gaat bij een hele koffieboon veel langzamer, omdat de aroma’s gevangen zitten in de dichte, gebrande boon. Pas als de koffieboon gemalen wordt, worden de aroma’s en smaken vrijgegeven. Hierdoor smaakt een kop koffie van koffiebonen veel krachtiger. Espressomachines met een reservoir voor koffiebonen malen de koffie vlak voordat je er koffie van gaat zetten. Zo geniet je altijd van verse koffie. Heb je een koffiezetapparaat waar je alreeds gemalen koffie voor gebruikt, verpak deze koffie dan goed in een luchtdichte voorraaddoos. Zo hou je de smaak en geur nog langer gevangen in het pak.

Koffiebar aan huis

Nu we thuis steeds meer genieten van koffiespecialiteiten, zien we ook steeds vaker dat de keuken, het balkon of een stukje van de tuin hierop wordt ingericht. Van koffie wil je namelijk gewoon op en top genieten. Een intieme koffiecorner bij je eigen koffiebar maakt het genieten helemaal af. Richt in de keuken een speciale plek in voor je espressomachine. Dit kan gewoon op het aanrecht zijn, maar misschien wil je wel een aparte plank in de kast hiervoor inrichten. Of gun je je koffiebar een plek op de ontbijtbar of op een eigen kastje. Richt de koffiebar verder in met kopjes, koffielepels, een bakje voor de suikerklontjes en de melkopschuimer. Kopjes kun je met een speciaal mokkenrek aan de muur hangen of neerzetten bij de espressomachine. Dat geeft je koffiebar een toffe uitstraling. Heb je nog ruimte aan de muur, dan is een poster met koffiespecialiteiten erop het accent wat je koffiebar afmaakt.

Knusse koffiehoek

Om je koffiemoment helemaal compleet te maken, richt je nog een koffiedrinkhoekje in. Heb je ruimte in de keuken? Een zitje bestaande uit een bankje en een lage salontafel geven echt dat koffiebar gevoel. Liever in de woonkamer? Plaats je favoriete fauteuil eens in een rustig hoekje bij het raam – kun je meteen van de zon genieten. Op het balkon kun je met een gezellig tafeltje en bijpassende stoeltjes een heerlijk koffiehoekje maken. Laat de kleuren van je koffiemokken en -kopjes terugkomen in dit hoekje om de sfeer te versterken. In de tuin creëer je met gemak een ontbijt- en koffiehoekje door middel van een loungebank en een wat hogere tafel, zodat je er ontspannen aan kan eten. Ook hier is het leuk om de sfeer van de koffie te versterken door de kleuren van servies terug te laten komen in de kussens en het tafelkleedje. Je zou dit ook in koffiekleuren kunnen versieren en hier een tuinposter met daarop een afbeelding met koffie op te hangen.

Koffie is gezond

Wist je dat koffie heel gezond is? Het brengt mensen samen, het zorgt voor een moment van ontspanning en het geeft je een oppepper wanneer dit nodig is. Uiteraard is het goed om niet te veel koffie te drinken, want te veel koffie zorgt er voor dat je hartkloppingen kan krijgen en ’s avonds niet in slaap komt. Twee of drie kopjes is prima om iedere dag te drinken. En met een goede espressomachine en je eigen koffiebar lukt dat met gemak!

 

Reacties