Foto: Zelf-lekkere-koffie-zetten-de-meest-eenvoudige-methode

Zelf lekkere koffie zetten, de meest eenvoudige methode

Geniet jij ook zo van een lekkere bak koffie?

Guido van Loon

Als je een echte koffieleut bent, wil je uiteraard zelf koffie zetten en meerdere soorten kunnen maken. Wat is dan de eenvoudigste methode? Daar kunnen de meningen over verschillen, maar een volautomaat is beslist een goede optie. Deze levert diverse koffiesoorten en daarvoor hoef je maar op een knop te drukken. Ook erg handig als je visite krijgt. Als jij koffiebonen in huis hebt en eventueel melk om op te schuimen, zit je altijd goed.

Waarom moet je bonen (laten) malen?

De lekkerste koffie krijg je met vers gemalen bonen, dat kan iedere barista je vertellen. Maar wat is daarvan eigenlijk de reden? Als een geroosterde koffieboon wordt gemalen is dat het moment dat de smaak en de oliën vrij komen. Indien je gemalen koffie bewaart, wordt de smaak minder. Dat komt door de werking van zuurstof. Deze reageert met de gemalen koffie terwijl een boon veel langer bescherming biedt. De manier waarop je de koffie maalt, bepaalt ook in belangrijke mate de smaak. Dat kan van grof, waarbij de koffie lijkt op de korrelvorm van zeezout tot een Turks mengsel, waarbij de koffie zo fijn is dat het op meel lijkt. Als je een koffiezetapparaat neemt dat verse bonen maalt, is het een kwestie van experimenteren welke maling jou het meest aanstaat. Dat verschilt per machine namelijk. De Turkse maling is niet bij iedere volautomatische koffiezetter mogelijk.

De beste bonen koffiemachine

Uiteraard is het altijd subjectief om de beste bonen koffiemachine te kiezen als smaken zoveel verschillen. Dat geldt zeker voor koffie. Daarom is het logisch om een machine te nemen die vrijwel iedere koffieliefhebber zal bevallen. Het is de Jura S8 geworden en je kan hieronder lezen waarom.
Jura is een Zwitsers merk dat al 90 jaar bestaat en dat boezemt uiteraard vertrouwen in. Ze maken ook machines voor kantoren en de horeca en die techniek zie je terug in de koffiezetters voor particulieren. Jura is niet het goedkoopste merk op de markt, maar het gaat hier tenslotte ook om de beste en niet een willekeurige machine.

De S8 ziet er strak en professioneel uit en heeft een groot display met touch. Dat is gewoon efficiënt en hygiënisch. Tenslotte worden knoppen al snel vies als een apparaat met enige regelmaat wordt gebruikt. Het touchscreen van de S8 is met een vochtig doekje zo weer schoon. De bediening is ook eenvoudig ondanks de grote hoeveelheid verschillende soorten koffie die je kan maken. Daar excelleert de S8 namelijk in en dat is ideaal als er visite komt. Er is een water reservoir van 1.9 liter en ruimte voor 280 gram koffie. Daarmee is de machine geschikt voor een huishouden van 2 of 3 personen. Reken erop dat je na 10 kopjes, water moet bijvullen. Het gaat uiteraard om de smaak van de 15 specialiteiten die de S8 kan maken. De speciale methode waarmee de bonen worden gemalen die PEP wordt genoemd, zorgt voor lekkere koffie waarmee je iedereen tevreden zal stellen.

Reacties